hren
 

VAŽNOST EDUKACIJE I PREVENCIJE
Već šestu godinu za redom u galeriji prodajnog centra Kaštela, Klub žena liječenih na dojci Kaštela obilježio je Dan ružičaste vrpce. Tom prilikom, svim zainteresiranima su se dijelili edukacijski materijale te prezentiralo djelovanje Udruge. Obilježavanju su se odazvale brojne žene kako iz lokalnih političkih stranaka tako i iz kaštelanskih Udruga.

- Podijelili smo velik broj edukacijskih materijala, a uz to se moglo kupiti cvijeće i ukrasna lavanda koje su izradile članice Udruge – kazala nam je predsjednica Bora Duvnjak i dodala kako je zadovoljna odazivom žena. Nadam se da će žene sve više biti svjesne koliko je važan preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke – zaključila je, jer od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 900.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu. Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka. Spušta se i dobna granica, tako da se rak dojke pojavljuje i kod vrlo mladih žena. Mjesec listopad je u cijelom svijetu posvećen podizanju svjesnosti brige o dojkama, važnosti redovne liječničke kontrole dojki i važnosti ranog otkrivanja raka dojke kada je još izlječiv.

- Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi, kad se tumor otkrije na vrijeme izlječiv je do 98% slučajeva. Vrlo bitno je bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana jer se na taj način može pomoći očuvanju zdravlja dojki – zaključila je Duvnjak.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • Industrijska boljka (Gost_8165)

  Iz podataka o mortalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), najviše se umire na zadarskom području, gdje je godišnja stopa mortaliteta 1107 umrlih na sto tisuća stanovnika. Na prvom su mjestu bolesti cirkulacijskog sustava, ponajprije srčani i moždani udar, a na drugom zloćudne bolesti, i u te dvije skupine spada čak dvije trećine svih smrtnih slučajeva. Od malignih bolesti najviše umiru Zadrani (259), a najmanje Dubrovčani (240), no rak pluća najviše života godišnje odnosi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
  Rak je bolest koja se razvila isključivo utjecajem čovjeka zbog zagađenja i načina ishrane, istražili su na sveučilištu Manchester gdje su proučili stotine mumija. U antičko doba rak je bio iznimno rijetka bolest te su zaključili da rak nije postao masovna bolest zato što se životni vijek čovjeka produljio, već je rast počeo s industrijskom revolucijom. “Ne postoji ništa u prirodnom okolišu što može uzrokovati rak. Stoga, to je bolest koju je stvorio čovjek, zagađenjem.

  oko 5 godina prije
 • Industrijska boljka (Gost_8165)

  Nakon što je u Hrvatskoj zabilježen trend pada broja oboljelih u odnosu na ranija razdoblja, posljednji podaci za 2008. godinu pokazuju da je od raka umrlo 427 osoba više nego 2007. godine. Karcinom kao vlastitu dijagnozu svakodnevno dozna u prosjeku 57 Hrvata, a zbog raka dnevno umire 36 građana. Sveukupno, 2008. je od raka umrlo 13.280 osoba. Hrvatska je na neslavnom drugom mjestu po broju smrti uzrokovanih karcinomom u Europi s 213 oboljelih na sto tisuća, ispred je Mađarska.

  Poraznija je činjenica kako svake godine broj preminulih od raka u Hrvatskoj raste dok se u ostale 32 zemlje uključene u studiju taj broj smanjio. Tako svake godine u Hrvatskoj od raka umre 213 osoba na 100 tisuća stanovnika, dok je prosječna stopa u Europi 173 umrlih na 100 tisuća ljudi.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij