NEMA ODSTUPANJA
- Županijski centar za gospodarenje otpadom prevažan je projekt za našu županiju i na njemu intenzivno radimo. Konkretno već u četvrtak dolaze nam konzultanti EU-a koji će vidjeti što smo do sada napravili.

Projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici vrlo je kompleksan, a procijenjena vrijednost ulaganja je oko 450 milijuna kuna. Stoga realizaciju toga projekta nitko ne može dovesti u pitanje, pa ne može biti riječi o njegovu brisanju iz Prostornog plana općine, kako je to izjavio predsjednik Općinskog vijeća Lećevice. Gospodin je u osobnoj nervozi, ili čak ljutnji, nekontrolirano istupio u javnost optužujući Županiju bez ikakve osnove – kazao nam je u srijedu župan Zlatko Ževrnja komentirajući izjave Ante Prdića, predsjednika Općinskog vijeća Lećevice.

Podsjetimo, Prdić je najavio da će za tjedan-dva sazvati sjednicu Općinskog vijeća Lećevice i predložiti izmjenu Prostornog plana kako bi uskratili zeleno svjetlo koje su svojedobno dali izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Računali su, kaže Prdić, da će tim potezom općina biti na dobitku, da će se otvoriti nova radna mjesta i općini osigurati prihodi iz komunalnog doprinosa. Vrijeme prolazi, a općina ništa od toga nije dobila, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Lećevice, optužujući Županiju da ništa nije napravila te da nema sluha za njihove probleme. Stoga je preporučio Županiji da “novu lokaciju za Centar potraži na nekom drugom mjestu”.

’Smeće nas guši...’

– Županjija sve svoje obveze prema Općini Lećevica ispunjava. Predsjednik Općinskog vijeća govori o financijskim problemima općine. Ja ga razumijem, ali se i pitam što bi se dogodilo, bi li Lećevica bila u boljoj financijskoj situaciji, da je Centar bio lociran negdje drugdje, na primjer u Dicmu, Primorskom Docu ili Imotskoj krajini. Kako bi u tom slučaju Lećevica financirala svoju javnu rasvjetu ili dječji vrtić?

- Županija na području općine Lećevica pomaže u realizaciji više projekata. Bez županijske pomoći Lećevica bi do sada teško preživjela. Mi prema Županijskoj skupštini pripremamo posebni sporazum kojim ćemo posložiti ukupne odnose prema Lećevici. To nije, niti može biti, razlog za neosnovano prozivanje i nepotrebno zaoštravanje.

- Naš projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici ide dalje. On je u finalnoj fazi pripreme. Sljedeće godine projekt ćemo s kompletnom dokumentacijom prijaviti za financiranje EU-u radi povlačenja 50 milijuna eura. Godinu kasnije krenut će radovi na izgradnji, a 2018. godine novoizgrađeni Centar počet će s radom – kaže Ževrnja, te nastavlja:

– Nikakvo odstupanje nećemo dopustiti. Smeće nas guši jer ga odlažemo na najprimitivniji način. Hrvatska je s EU-om potpisala da će krajnji rok biti 2018. godina. Mi se u taj rok moramo uklopiti. U protivnom bi nas čekali užasni financijski penali, a taj luksuz sebi ne možemo dopustiti.

Kvalitetna infrastruktura

– Osim samog Centra, u Lećevici ćemo izgraditi kvalitetnu infrastrukturu. Do 2018. godine izgradit će se pet kilometara vodovoda, nova trafostanica snage 10 megavata, rekonstruirat će se županijska cesta, postaviti novi optički kabel... Naglašavam da će se Centar graditi sredstvima EU-a, a infrastrukturu će graditi Županija, uz pomoć HEP-a – kaže župan Ževrnja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_4125)

  To je namjerni ekocid. Župan zna koliko je to štetan projekt za okoliš, pitku vodu i financijski. ali zbog ovoga trećega ne odustaju. Bit će to "zlatna koka" za podobne, a štetu ćemo kust svi.
  I nije ga sram reć :"Smeće nas guši jer ga odlažemo na najprimitivniji način."
  Već deset godina Županija i Gradovi krše Zakon o otpadu zbog čega nitko ne odgovara. O manipuliranju, lažiranju podataka, neopravdanom trošenju naših novaca ne govori se ništa, a sad bi iim trebali Kapnit i EU milijuni. Nekima "lova do krova", a smeće će se i dalje odlagat na najprimitivniji način, osim ako Župan ne smatra da je spaljivanje gorivog dijela smeća u cementarama napredno. Možemo pretpostavit kako će završit upravni spor Županije protiv Dozvole za gospodarenje otpadom koju je dobio Cemex. Ono što nas guši više od smeća su političke laži!

  oko 3 godina prije
 • iko (Gost_3198)

  A tunea?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8100)

  Neka ga vodi u dugopolje. Sramota nista nisu dali a uzeli bi i ovo sta je bog da. Sta ne napravi vikendicu u kladnjicama . Dugopolje sa dvi kariole zemlje nekome triba dat sve i previse a nekome uzet dostojanstvo covika. Komunjare su mila majka one stare......

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4112)

  HDZ ZNA!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1117)

  jel sad vidite kakvi ljudi su u hdz-u,sdp-u i ostalim strankama!!!danas čitam da samo u hdz-u ima 100 000 bivših udbaša i da ni jedne stranke nema di ih nema..oni rade ucjenama, i ubistvima, njihovi članovi izlaze na izbore, ka crnci u pamuk..a vi ostali pušite!!nevalja vam hrast,ili ostale "male stranke"???
  nema problema..ja iman di napravit/ukopat cisternu za kišnicu..

  ako ima ikoga da ima zemlju blizu te lokacije i da oće pozvat u goste sve koji se tome protive,ja bi prvi doša..
  kad se skupi par tisuća ljudi, neznam baš ko će doć s lopatom, "bacit temeljac"!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4102)

  Koliko je ono kaštelana izabralo Ževrnju za župana? Red je da se čovik oduži smečem i zagađenom vodom. Živila stranačka stega i jedini nam HDZ. A nas se more i potrovat

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6151)

  Župan zna da je projekt krajnje štetan po pitku vodu srednje dalmacije. Zna i da je studija krivotvorena. Jedino ne zna kud bi sa smećem a koje i onako nije briga županije. Sve u svemu Ževrnja ništa ne zna. ovim činom nanosu štetu po najviše HDZ-u. Uistinu je čudo kako se on i troško Zmaj dobro slažu po pitanju Lećevice. Zajedničko im je i neznanje ali i spoznaja da se protiv naroda koji te je izabra ne smje ići .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6063)

  tribalo b vratit smrtnu kaznu za ovakve napade na po milijuna ljudi.. obuhvatit šta više "ručica",da im se za ovo sudi..ali kako je ovo diktatura i sprdačina od države,nema ih ko ni tužit ni sudit, iako svi vide šta rade..i onda se svit čudi kad mafijaši sami sude jatacima u raščišćavanju kojekakvh računa!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3603)

  Goste 6151 zna Župan i di će sa smećem. Sve je već dogovoreno sa Cemexom. Smetlište u Lećevici će bit ujedno i pogon za proizvodbju RDF-a za Cemex. Zato se i gradi smetlište u Lećevici. Tri podobna su digla ruku i oni sad mogu trovat 300000 ljudi, po zakonu. A to što javno pričaju da su protiv spaljivanja smeća u Cemexu ne rezlikuje se od smeća. Smrdi i štetno je, jer služi za manipuliranje sa naivnim ljudima koji im viruju.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara