IZLOŽBA KRUŠNIH PROIZVODA I SNIMANJE MILENIJSKE FOTOGRAFIJE
Centralno obilježavanja Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje, održat će se sutra na brcu u Kaštel Kambelovcu s početkom u 9 sati, kada će se postaviti izložbeno – prodajni štandovi, te središnji izložbeni prostor na kojem će se škole, vrtići i udruge predstaviti svojim krušnim proizvodima i ostalim plodovima zemlje.

Svečano otvaranje manifestacije, koju organizira Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i TZG Kaštela uz  kulturno – zabavni program najavljeno je u 10 sati.

Nakon obilaska štandova i degustacije, poznati fotograf Šime Strikoman snimit će još jednu milenijsku fotografiju, uz sudjelovanje svih kaštelanskih odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, kulturno – umjetničkih društava i OPG-a s područja Kaštela i naše regije, ovaj put  u obliku kravate, a  povodom hrvatskog i svjetskog  Dana kravate koji se obilježava 18. listopada.   

Snimanju, koje je predviđeno u 12.30 sati, nazočiti će i predstavnici neprofitne ustanove Academia Cravatica, koja promiče kravatu kao dio hrvatske i europske baštine, pa organizatori pozivaju sve posjetitelje da obuku bijele majice ili košulje radi potreba snimanja, a kao dekorativni odjevni predmet stave  kravatu koja je prepoznatljiv hrvatski simbol.

Naime, svijet poznaje kravatu od razdoblja prve polovice  17. stoljeća, kada je tijekom Tridesetgodišnjeg rata legendarna hrvatska laka konjica stigla nadomak Pariza, a njezini vojnici imali su oko vrata svezane prekrasne rupce od svile i pamuka, koji su osvojili i dvor Luja XIV, pa su i ime  dobili upravo po Hrvatima.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, inače,  obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima kako bi se ukazala važnost očuvanja i zaštite okoliša, zdrave prehrane i ekološke poljoprivrede.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

 • Kruh, bivši i sadašnji (Gost_8595)

  O kakvom kruhu se ovdje prićq
  zar nikada niste bili vani i pošteni kruh imali.
  Ovdje se prodaje svašta, uzimlje veliki novac
  a o dobrome kruhu "nitko" o pojmu ništa.
  Inspekcije je su valjda "slijepe" reakcije gotovo da i nema.
  Pekari kažu brašno je lažno, gdje su onda Slavonski hangari, valjda su zbog prodaje, vani, zračili prostor prazni.
  Adetiva u kruhu ima a od kuda crna mu boja kad žita nima.
  I dok sam svoju pšenicu i žito sija bio je kruh ka "rakija," moga sam jesti i tri dana bio je svjež ka od koke upravo stvorena jaja.
  A sada s njim u smeće jer je "žvaka" prije nego li padne večer.
  Važno je ubrati novac za ono što se kaže u njemu je "bosanski lonac"
  u njemu svega, ka Apoteka ima, samo s pravim kruhom nikako kvalitetu da štima.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara