hren
 

KAMBELOVSKO BRCE ZAMIRISALO KOLAČIMA I KRUHOM
Tradicionalna manifestacija Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje, okupila je na brcu u Kaštel Kambelovcu tridesetak izlagača, najvećim dijelom iz kaštelanskih odgojno – obrazovnih ustanova i udruga koji su na svojim izložbeno – prodajnim štandovima predstavili krušne proizvode, koje su za ovu priliku s posebnom pažnjom izradile vrijedne dječje ruke uz pomoć svojih odgajatelja.

Kolači i razne vrsta  kruha i peciva te plodovi jeseni mamili su sa svih strana, pa je bilo teško odoljeti i ne probati barem ponešto, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja koje je sunčano vrijeme izmamilo na središnji kambelovski trg.  

A upravo ove godine kada je većina uroda podbacila, od trešanja do grožđa i maslina, vidimo kolika je snaga prirode i kako je važno uzdizati ekološku poljoprivredu i raditi na očuvanju okoliša,  naglasio je prilikom svečanog otvaranja dogradonačelnik Mili Novak, zahvaljujući svim sudionicima.

Sve njih kao i izložene pekarske proizvode na samom je početku blagoslovio don Josip Perić u ime svih župnika, istaknuvši kako moramo biti zahvalni na kruhu kojeg blagujemo i podijeliti ga s onima koji nemaju, jer je važno da živimo u zajedništvu, bez obzira na to bili mi vjernici ili ne.

Sudionici ove središnje proslave Dana kruha, koju je  organizirala Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i TZG Kaštela, kao i brojni kaštelani koji su im se pridružili, sudjelovali su i u snimanju još jedne milenijske fotografije.

Naš poznati fotograf Šime Strikoman, naime,  uz sudjelovanje kaštelanskih odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, kulturno – umjetničkih društava i OPG-a s područja Kaštela, Solina i Poljica, napravio je fotografiju u  obliku kravate, a  povodom hrvatskog i svjetskog  Dana kravate koji se obilježava 18. Listo pada.    


Snimanju je nazočila i Lana Rogošić- Blagojević iz neprofitne ustanove Academia Cravatica, koja promiče kravatu kao dio hrvatske i europske baštine, pa je i velik dio posjetitelja  po preporuci organizatora došao upravo u bijelim majicama i košuljama s nezaobilaznim kravatama koje su preplavile Poždorine gdje je snimanje održano.

U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz Dječjih vrtića Kaštela i OŠ Knez Mislav, članovi KUD-a Ante Zaninović i Karol Wojtyla, Kaštelanske mažoretkinje, Plesni klub K-7, te članice Gimnastičarskog kluba Kaštela.  

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, inače,  obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima kako bi se ukazala važnost očuvanja i zaštite okoliša, zdrave prehrane i ekološke poljoprivrede.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_213)

  Svaka čast vrijednim učiteljima koji su pokazali kako njihov odgojno-obrazovni rad nema prostornih ni vremenskih ograničenja.
  A djeca, prekrasna kao i uvijek.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6001)

  lipo lipo lipo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1200)

  jadan ti je kruh ovih "pekar"

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara