hren
 

VRTU TREBA VODIČ, ŠIRI PUT I ANGAŽMAN ZAJEDNICE
Posebna zanimljivost Kaštela, Biblijski vrt, nije više samo kaštelansko izletište, u koje domaćini i gosti navrate u posebnim prigodama, već je ovaj jedinstveni vrt u posljednje vrijeme postao omiljena destinacija brojnih stranih gostiju, posebno onih koji organizirano putuju u Međugorje.

Biblijski vrt nastao je u svetištu Gospe Stomorije, prigodom prvog posjeta pape Ivana Pavla II ovim prostorima, a za njegov nastanak zaslužna je grupa ljudi, a prvenstveno kaštelanska ekologinja Ivna Bućan. U vrtu, koji se nalazi na zapadnom dijelu obronaka Kozjaka rastu sve biljke koje se spominju u Bibliji.  Krase ga skulpture Noine arke, Križa života i jabuke, koje su za Biblijski vrt izradili renomirani hrvatski umjetnici. Nalazi se tu i maslina, koju je blagoslovio papa Ivan Pavao II, izvor vode uz koju se vežu brojne priče, Ključ Sv. Petra, dijelovi vrta s kamenim monolitima posvećeni Marku Maruliću, Jurju Dalmatincu, Ivanu Meštroviću i Bartolu Kašiću, dio vrta posvećen crljenku i mnoge druge zanimljivosti, a o vrtu skrbi istoimena udruga te djelatnici Vlastitog komunalnog pogona.

Sva ljepota Biblijskog vrta prepoznata je od strane pojedinih turističkih agencija, te je ovaj lokalitet uvršten kao izletnička destinacija u sklopu vjerskog turizma, što je ove sezone rezultiralo da je Biblijski vrt, od strane turista, bio najposjećenije mjesto u Kaštelima.

- Ponosni smo na činjenicu da su brojni turisti Biblijski vrt prepoznali kao destinaciju koju treba posjetiti. Zajedničkim snagama se trudimo održavati vrt i učiniti ga ljepšim, pa nije čudo da vrt bilježi rekordnu posjećenost iz cijele Europe, te da je crkvica Gospe Stomorije mjesto koje mladenci sve češće odabiru za svoja vjenčanja.
U ovom trenutku možemo kazati kako je vrt postao jedan prepoznatljivi kaštelanski brend, i to sada moramo iskoristiti na najbolji mogući način – kazala nam je Ivna Bućan, no nadodala je kako bi se u cijelu priču još više trebali uključiti Turistička zajednica i Grad.

- Organizatori putovanja, koji dovode goste, često me zovu i pitaju kako doći do vrta, gdje skrenuti, kojim putem voziti. Trebalo bi poraditi na tome, te angažirati osobu koja bi bila vodič gostima i upoznala ih s cijelom pričom o Biblijskom vrtu. Bilo bi dobro kada bi se vodila evidencija gostiju koji posjećuju vrt, a trebalo bi razmisliti i realizirati proširenje puta do vrta, jer gosti uglavnom stižu autobusima – prijedlozi su profesorice Bućan, koja napominje da članovi udruge ne mogu obavljati sve te poslove, jer su njihove aktivnosti primarno usmjerene na održavanje I oplemenjivanje vrta.


KOMENTARI:

Stari Komentari (38)

 • (Gost_4151)

  zahvaljujuči gospođi bučan prasvetište je postalo sve osim onoga šta bi tribalo biit mijesto nade, ufanja i molitve nas kao što je bilo i naših djedova a da se i ne spominje svota novaca koja je potrošena uludo da bi pojedinci mogli vršit osobnu prezentaciju i derneke za privatne i stranačke svrhe, zaboravljajuči male,gladne i ponizne koji u procesiji na gospin žežin u suzam radosnicam nose sliku uz pjesmu i molitvu na gospinu slavu
  stanite za ime razuma ako nečete u ime vjere

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  "zahvaljujuči gospođi bučan prasvetište je postalo sve osim onoga šta bi tribalo biit mijesto nade, ufanja i molitve"

  Ka i Međugorje.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4146)

  umjetna tvorevina za osobnu promociju

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4146)

  širi put? a zašto? ko će platit zemlju ljudima. ako je gore prasvetište ,a je, onda neka se ide pješke do gori a sve u slavu gospi stomoriji. tako se išlo nekad

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  "umjetna tvorevina za osobnu promociju"

  Ka i Međugorje.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  "širi put? a zašto? ko će platit zemlju ljudima."

  Kako misliš ko će platit?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  Pa valjda grad, kad tako oćemo.

  oko 5 godina prije
 • malo volje (Gost_7135)

  Turistička zajednica ima evidenciju tko je zvanični i registrirani turistički vodič u
  Kaštel Lukšiću, samo treba nazvat.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2136)

  majstore ostavi se puta

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8623)

  ništa kontra međugorja,oni koji ne vjeruju ne moraju ni spominjati ime,ipostaju pogani

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  "ništa kontra međugorja,oni koji ne vjeruju ne moraju ni spominjati ime,ipostaju pogani"

  Pa ko je protiv Međugorja? Više se pinez zaradilo tin projekton nego šta je cila ercegovina u 20 godin zaradila. Daj bože da se isto ostvari i Ivninin projekton, te da se potiče razvoj takvih novih projekata. I onako ne znamo drukčije zaradit, nego na turizmu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  "majstore ostavi se puta"

  A zašto? Bez puta nema razvoja.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7897)

  i na vrh puta parkiralište za buseve i aute

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2136)

  lipo ste nas razvili revitaliziraj svoje moje ostavi na miru

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  Koje je to tvoje? Stomorija? Selo? Bokunić polja?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7897)

  koliko se puti u međugorju ukazala gospe(redovno svaki dan) to više ne spada u čuda

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5364)

  Nema veze, važno da se ukazuju pinezi. Svaki dan.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2136)

  to šta če platit grad to je opet iz naših novaca,a to bi tribalo služit svima nama a ne pojedincima za osobne ciljeve,a moji su i selo i stomorija i ne baš bokunić poja i riva ali u srcu bez nekih skrivenih interesa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  "to šta če platit grad to je opet iz naših novaca,a to bi tribalo služit svima nama a ne pojedincima za osobne ciljeve,"

  Bravo majstore! Otkrija si Ameriku. Pa normalno, a da odakle misliš da pinezi dolazu?

  E, sad, šta se tiče osobnih ciljeva, ako su podređeni ili uklopljeni u javno dobro, samo naprid. Ko sritniji od nas ako Stomorija postane mali Lurd? Stotine autobusi dnevno, štandovi sa molitvenicima, krunicama, pazari, restorani, hoteli, ćevapi, srdele. natjecanja duhovnih zborova,... Brža i bolja lovanego, recimo, od maslinovog ulja. Pogotovo sad kad se uvede red u plasman ulja.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9165)

  davno su većina žitelja novog pokušala govoriti o mogućem asvaltu,a kamoli o proširenju tada smo bili mi luđaci .veeć sada ti isti protivnici zagovaraju naše viđenje unaprijed,ali što sad kad nema pinez.što valja imati bilo koji kvalitet a ne pokazati ga javno .moja ivna tvoji prijatelji u tvom okruženju žele da to bude autoktono onda neka se voze sa konjim i karin,neka ugase letriku doma,neka bace frižidere,makinje za sude,robu i svu tehniku koja služi čoviku za opći boljitak.pa i sad još nije kasno ako se stvarno to želi i hoće,toliko od osobe koja je malo više upućena oko gospe.a dije vuco...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4983)

  prije 20 dana gleda san na tv-u dokumentarni film o jedno talijanskom otoku. otok je kako ga je priroda stvorila, obilaze ga turisti, nema aparmana ni birtija, nema hotela , ima selo na drugom kraju otoka.obilazi ga se pješke i mazgama, nema asfalta,ali su putevi čisti zemljani, ima škrapa i stinja, trave i grmlja i ima svoju prirodnu lipotu. ima vale i pješčane plaže ali nema ni jednog izgrađenog objekta. a mi bi sve u beton i asfalt.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2221)

  triba tamo ispeč janje a može i klempo

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  Amo žene, moilitvenici, križići, krunice, jeftinooooo! Zimmer Frei!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1214)

  nevjernik odnosno poganin

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  Zar i šofer autobusa koji vjernike vozi u Međugorje, pardon, Stomoriju, mora bit vjernik?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  "nevjernik odnosno poganin"

  A ti si barbarin. Jer su tvoji, tj. naši zatukli domorodce pogane koje su zatekli i oteli in teren.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9222)

  "U ovom trenutku možemo kazati kako je vrt postao jedan prepoznatljivi kaštelanski brend, i to sada moramo iskoristiti na najbolji mogući način – kazala nam je Ivna Bućan,..."
  Zahvaljujuć starodrevnom svetištu Gospe Stomorije, koje je duhovna snaga vjernika Kaštela i šire već stoljećima. Ujedno je drugo najstarije marijansko svetište u Hrvata, gdje se u kontinuitetu časti Majka Božja!. Floskule o vrtu kao prepoznatljivom brendu Kaštela u vjerskom turizmu su isprazne tlapnje bez moćne zagovornice i odvjetnice naše Gospe Stomorije, koja stoljećima bdije nad ovom prostorom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2243)

  "Floskule o vrtu kao prepoznatljivom brendu Kaštela u vjerskom turizmu su isprazne tlapnje bez moćne zagovornice i odvjetnice naše Gospe Stomorije, koja stoljećima bdije nad ovom prostorom."

  Nek malo bdije i nad našin šupljin žepon.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9221)

  I te kako Ona bdije!!!
  Za šuplji džep krivi smo sami jer stalno vjerujemo u političarske floskule.
  Tako i ova floskula o vrtu je jedna od takovih u kojoj će se samo trošiti novci poreznih obveznika za političku paradu pojedinca, a ne za prosperitet i napredak Kaštela i Hrvatskoga naroda!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7214)

  "Za šuplji džep krivi smo sami jer stalno vjerujemo u političarske floskule."

  Pa nije profesorica Bućan političarka, nego intelektualka i veliki zaštitnik svega prirodnoga (pa i prirodnog začeća). Zato juriš u izgradnju novoga Lurda na Stomoriji.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9221)

  Goste 7214. ponavljaš se političkim floskulama bez ikakove vrijednosti!
  Uspoređuješ Lurd i Stomoriju iz neznanja vjerskih istina, milosnih događaja i Božje posvećenosti svakog od ovih prostora!
  Nisi ti valjda profesorica Bućan???

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4216)

  a da koje onda nego JA pa JA

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4561)

  "Uspoređuješ Lurd i Stomoriju iz neznanja vjerskih istina"

  Ne, nego sa ekonomskog aspekta. A tome, priznat ćete, uvik i sve vodi.;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9222)

  Gostu 4561.
  Teško da vjerski turizam ima samo ekonomski aspekt u svom sadržaju, a kako vi navodite.
  Točno, on je nužen za realizaciju istog, ali njegov primarni sadržaji su: sakramentalnost, duhovnost, poniznost, euharistija, milost, ljubav...
  Očito vaša promišljanja polaze od materijalističkog poimanja svega oko vas, a ne od vjerske istine i same čovjekove duhovne potrebe za vjerskim turizmom!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1505)

  "Gostu 4561.
  Teško da vjerski turizam ima samo ekonomski aspekt u svom sadržaju, a kako vi navodite.
  Točno, on je nužen za realizaciju istog, ali njegov primarni sadržaji su: sakramentalnost, duhovnost, poniznost, euharistija, milost, ljubav...
  Očito vaša promišljanja polaze od materijalističkog poimanja svega oko vas, a ne od vjerske istine i same čovjekove duhovne potrebe za vjerskim turizmom!"

  Kako da ne! Ako pinezi nisu primarni, nek svi koji žive u Međugorju od turizma podilu pineze.
  A vjerski turizam je turizam isti ka i recimo, lječilišni: ne gre zdrav čovik u banju, nego bolestan. Tako i vjerski: ne gre normalan čovik u Međugorje, nego vjerski fanatik. :D:D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9221)

  Znači, po vama su vjernici vjerski fanatici???
  Zanimljiva premisa vašeg razmišljanja!!!
  Izjednačavanje vjerskog turizma sa lječiliišnim turizmom je turistički daltonizam, bolje rečeno nepoznavanje ovih dviju turističkih grana.
  Vjerski turizam je duhovni rast u vjeri svakoga pojedinca, a lječillišni turizam je fizičko ozdravljenje tijela svakog pojedinca!
  Jedno i drugo su osobne težnje svakoga pojedinca, a ne kolektiviteta.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1505)

  "Znači, po vama su vjernici vjerski fanatici?"

  Gradacija nije bitna, nego samo kažem da SVI vjernici ne hodočaste, pa time ni ne pune vriću pinezima.

  "Izjednačavanje vjerskog turizma sa lječiliišnim turizmom je turistički daltonizam"

  Pinezi su pinezi, a zadatak gospodarske grane (šta turizam i je) je da zaradi pineze.

  "Vjerski turizam je duhovni rast u vjeri svakoga pojedinca, a lječillišni turizam je fizičko ozdravljenje tijela svakog pojedinca!"

  Normalno, ne sumnjam. A na nama je da na tome zaradimo, šta je isto normalno.

  "Jedno i drugo su osobne težnje svakoga pojedinca, a ne kolektiviteta."

  Težnja kolektiviteta je da živi dobro, a za dobar život, uz vjeru i zdravlje, je potrebna i struja, voda, spiza, tj. NOVAC. A on ne pada s neba, Svevišnji nan ga neće darovat.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9222)

  Nesritna "materijo", još uvijek opstruiraš misaonost ljudsku!!!

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij