hren
 

POČELO SE S ČIŠĆENJEM, OBNOVA ČEKA RJEŠAVANJE PROBLEMA
Kada je Grad Kaštela prije nekoliko godina dodijelio prostor Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Split, odnosno kaštelanskoj podružnici te službe, sve se činilo kao gotova stvar u kojoj će članovi HGSS-a na ovom području djelovati upravo s ovog područja.

No, iako je prošlo vremena kaštelanska podružnica HGSS-a još i dalje djeluje iz Splita, a dva specijalna vozila, za hitne intervencije na području Kaštela, članovi drže u vlastitim dvorištima s
kompletnom opremom za spašavanje.A tome je razlog što je prostor koji su HGSS-ovci dobili na korištenje u potpuno derutnom stanju. Radi se o objektu gdje je nekada djelovala zadruga u Kaštel Lukšiću, a neko vrijeme u tom derutnom objektu, zbog nedostatka odgovarajućeg prostora, nalazili su se i materijali Muzeja na kojima se radilo.
Objekt je smješten iza Konzumove trgovine u Lukšiću, gdje je postavljeno i više kontejnra, pa cijelo područje izgleda kao svojevrsni deponij.

Svojevrsni deponij do prije nekoliko dana bio je i prostor unutar objekta, koji je izgledao poput scena iz nekog filma strave i užasa, predstavljajući prijetnju za sve znatiželjnike.
Kako prostor nije bio priveden svrsi, za njega su se zanimale i neke druge kaštelanske udruge, no na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, informirao je javnost, kako će u taj prostor ipak ući HGSS, no kako se prostor prije treba očistiti i urediti.

Kako je Čagalj i najavio, prostorije u objektu su ovih dana očistili djelatnici Vlastitog pogona, no objekt i dalje ne može poslužiti namjeni.
O tome što dalje, nadležni u Gradu Kaštela imali su nekoliko sastanaka s predstavnicima HGSS-a i utvrđeno je da je potrebno izraditi cijeli projekt obnove i uređenja, što nam je potvrdio dogradonačelnik Zoran Bonacin. Isto tako za uređenje objekta smetnje predstavlja i trafo stanica uz objekt, kao i potrebni radovi na krovištu, koji zadiru u pravne odnose sa susjednim zemljištima. No, kako je Bonacin naglasio, na ponovnom sastanku sa HGSS-ovcima, koji se treba uskoro održati definirat će se i dogovoriti daljnji konkretni koraci.

HGSS će uložiti i vlastita sredstva

Inače, prostor u kojem bi djelovala Gorska služba spašavanja i koji bi bio iskorišten i za potrebe civilne zaštite, dio je zakonske obveze lokalne zajednice, koja je i do sada, prema propisima, za rad HGSS-a izdvajala određena financijska sredstva
A HGSS je također spreman na suradnju s Gradom, kako bi osigurali adekvatan prostor.

- Mi s Gradom imamo Ugovor o sufinanciranju, a tim tragom dobili smo i taj prostor u Kaštel Lukšiću. Iza nas je nekoliko zajedničkih sastanaka na kojima smo pokušali iznači rješenja, jer se radi o zahtjevnom projektu. Nastavit ćemo zajednički i dalje tražiti rješenja i raditi korake ka krajnjem cilju, u čemu će financijski sudjelovati i HGSS – kazao nam je Grgo Puljas, voditelj kaštelanske podružnice, koji nam je napomenuo da je od osnivanja kaštelanske obavještajne točke HGSS-a, čak šestero Kaštelana, koji su se uključili u rad od samog početka, dobili sve potrebne licence za obavljanje spasilačkog posla.

Puljas je nadodao i kako će, kad se taj prostor uredi, on biti multifunkcionalan, s edukacijom planinara, djece, pripadnika raznih drugih službi i ostalog.

O tome kako će se, kada se objekt uredi, riješiti problem odlagališta otpada pred vratima, tema je neke druge novinarske priče, Tek da kažemo da se u Gradu i Mjesnom odboru o tome već neko vrijeme razmišlja, od ideje o ukopavanju kontejnera do potpunog uklanjanja kada se provede većina projekta vlastitih kanta za smeće, koji je u Lukšiću započeo.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_3277)

  ovo bi bio velevrijedan pothvat za naš Grad, jer potreba za ovim sadržajem je i te kako važna i značajna. Sama činjenica da tu ljudi volontiraju u raznim intervencijjama spašavanja kako ljudskih života,tako i života raznih životinja.
  Zahvaliti se moramo što imamo u našoj sredini takve ljude koji nesebično pomažu onima koji su ugroženi životi. Ovo bi trebale i mjesne organizacije dati ruku da se to što prije sredi, ne samo iz Lukšića nego iz svih Kaštela jer ovo je za naš Grad, za nas svih.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2169)

  ma kakvi su ovo pokloni..pa imate li vi mozga..posli ce biti povuci potegni..svadja..ciji je objekt..tipicno..kad neznas staces..pokloni..razmisljanja..ma kupite..komad zemlje..napravite baraku..i vasa je..zivi bili pa vidili..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4092)

  Ovaj prostor je vlasništvo PZ Kaštelacoop!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5092)

  zašto im nisu dali u vinalka da si urede 2-3 prostorije?
  iznutra je u istom stanju izvanka je vinalko u puno boljem..i ima mul i bolje prometnice..
  vinalko je trenutno u vlasništvu grada!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2169)

  koosa.. a sta ti mislis..;)

  oko 5 godina prije
 • Ribarnica / pijaca (Gost_3459)

  A šta je s planiranom pijacom i ribarnicom na tome mistu?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4561)

  "A šta je s planiranom pijacom i ribarnicom na tome mistu?"

  Koliko znam, nije planirana pijaca.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3119)

  Nego pazar.:D

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij