TRENERI VELIKOG SRCA U SUĆURCU
Nakon Virovitice i Osijeka, treća atletska škola za djecu s poteškoćama u razvoju, koja se provodi u sklopu projekta Allianza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora „Treneri velikog srca“, započela je s radom  i u Kaštelima.

U sklopu ovog projekta u Hrvatskoj djeluje devet škola plivanja za djecu s posebnim potrebama, a odnedavno i škola atletike, čija je prezentacija održana ove srijede u novoj dvorani na Sokolani u Kaštel Sućurcu. Inače Allianz i HPO projekt škola plivanja započeli su u suradnji s poznatom paraolimpijkom Anom Sršen , prije godinu i po dana, a atletski program razvijaju  u suradnji s dr. sc. Tomislavom Krističevićem, izbornikom atletske reprezentacije osoba s invaliditetom, te Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Voditelj atletske sekcije u Kaštelima, u koju će se na početku uključiti dvadesetak djece i mladih do 17 godina, hrvatski je paraolimpijac, bacač kugle, Pero Sunara.

- Iz osobnog iskustva znam koliko sport kože značiti u životu osoba s invaliditetom. Bio sam sportaš čija je sportska karijera prekinuta u prometnoj nesreći. Jedno vrijeme nisam znao što bi sa sobom, no uključivanje u atletiku i ponovno bavljenje sportom vratili su mi vjeru u sebe.  Važnost sporta kod osoba s poteškoćama u razvoju je velika, pomaže i psihičkom i psihičkom razvoju djece, priliku za uključivanje u zajednicu, daje priliku za nova poznanstva, druženja, rad u grupi i sve ono što bez sporta možda ne bi imali – kazao je ovom prilikom Pero Sunara.

Predsjednik Sportskog saveza invalida grada Splita, Mijo Bakić, pohvalio je odaziv Kaštelana ovom projektu, jer kako je kazao u Kaštelima se na samom početku uključio veći broj djece nego u drugim gradovima. Bakić je pozvao sve roditelje djece s poteškoćama u razvoju da unatoč svemu, odvoje dodatno vrijeme i uključe djecu u rad atletske škole, a posebno je zahvalio Gradu Kaštela na ustupanju dvorane u kojoj će nekoliko puta tjedno certificirani treneri, odnosno treneri velikog srca, raditi s djecom.

Gradu Kaštela, ali i roditeljima te svim drugim zajednicima s kojima do sada surađuju, zahvalio je i Dino Drača iz Allianza

- Zadovoljni smo i sretni što je projekt do sada obuhvatio više od stotinu djece koja se do sada nisu bavili sportom, pri čemu su nam pomogle brojne udruge, uprave sportskih klubova te lokalne vlasti. Želja nam je jednog dana omogućiti svakom djetetu u Hrvatskoj ravnopravnu mogućnost bavljenja sportom te time pridonijeti sretnijem odrastanju djece s teškoćama u razvoju i njihovoj lakšoj socijalizaciji – kazao je Drača.

A organizatorima je zahvale uzvratio dogradonačelnik Kaštela Mili Novak.

- Projekt u našem gradu, koji pomaže djeci s posebnim potrebama, izuzetno nas raduje. Grad je uvijek tu da pomogne, ne samo ovom projektu nego svim projektima koje provode kaštelanske udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama u razvoju, čime se može pomoći njihovom razvoju. U ime Grada zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom projektu i pomažu kaštelanskoj djeci u poboljšanju kvalitete njihovih života – poručio je Novak.

Ovog dana podršku projektu došla je predstaviti i atletičarka Petra Jakeljić, višestruka prvakinja Hrvatske u bacanju kladiva, koja je s Perom Sunarom demonstrirala atletske vježbe.

Projekt „Treneri velikog srca“ lani je nagradila Hrvatska udruga poslodavaca za doprinos zajednici, a Društvo za marketing Slovenije dodijelilo je „Trenerima velikog srca“ regionalnu SPORTO nagradu za najbolju aktivaciju sportskog sponzorstva u Hrvatskoj, čime mu je osiguran neposredan ulazak u konkurenciju za nagradu “Best of Europe Award”, koja će se dodijeliti u četvrtak u Londonu.

Foto: Šimun Ruščić

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_7573)

    Divim se ovim sportskim entuzijastima a naročito djeci......žao mi je što sam bio spriječen u svakom slučaju kapa do poda,ovo isfinancirati potpisujem uvijek.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara