hren
 
UPUTE NAVIJAČIMA - NEMA CRNIH LISTA ZA HRVATE KOJI PUTUJU NA EUROPSKO PRVENSTVO U NOGOMETU
Danas podjela ulaznica preko HNS-a, Generalturista i Croatije Airlinesa
Ne postoje nikakve crne liste naših navijača koje bi hrvatska policija slala portugalskoj uoči skorog Europskog nogometnog prvenstva od 12. lipnja do 4. srpnja, ali ne znači da portugalska policija neće nešto dobiti iz drugih izvora. Dakle, svi mogu putovati, a vize našim državljanima nisu potrebne, naglasili su jučer predstavnici MUP-a RH kojima se pridružio i Tomislav Glušić u ime Udruge navijača Dinama, pozivajući sve na sportsko bodrenje i ponašanje. Ta će udruga pomoći svim hrvatskim navijačima koji nemaju osiguran prijevoz i smještaj u Portugalu. Predviđen je prijevoz superkomfornim autobusima i smještaj u hotelima s tri zvjezdice u Fatimi.

Sudovi prekovremeno

Kazne u Portugalu
    Portugalski zakoni kaznenim djelom smatraju niz nedjela od kojih je naša policija za informaciju spomenula samo neka. To su, primjerice, preprodaja ulaznica, zatim tučnjava, oštećivanje ili uništavanje tuđih stvari tijekom putovanja na utakmice i povratka s njih, bacanje "projektila", ulazak u zabranjeno područje te veće narušavanje reda i mira. Kazne su novčane i zatvorske, a kreću se u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Izriču se i zabrane dolaska na utakmice od jedne do pet godina.
    U prekršaje idu prodaja i konzumacija alkohola, zatim unošenje, prodaja, posuđivanje ili distribucija posuda ili podložaka za sjedenje od tvrdih materijala, poticanje na nasilje, rasizam i ksenofobiju, uporaba zračnih sirena ili drugih uređaja za buku te unošenje ili uporaba eksplozivnih naprava ili raketa za vatromet. Kazne za te prekršaje su od 250 do 1750 eura.
    - S navijačima putuju i četiri naša iskusna policajca koji će im pomagati, ali bude li prekršitelja, prvi će pomoći portugalskim kolegama. Jedan policajac iz Zagreba dobro poznaje BBB, kolega iz Splita Torcidu, a jedan kolega je iz našeg ureda Interpola. Tamo će biti u civilu, s prepoznatljivim bedževima - objasnio je Marijan Tomurad iz MUP-a.
    Hrvatski policajci već su bili u Portugalu i najavili kolegama što mogu očekivati od naših navijača. Ipak, u MUP-u su uvjereni da će nam navijači "kockastih" osvjetlati obraz, kao što su u Francuskoj i Engleskoj bili proglašeni najboljim fanovima. Podjela ulaznica preko HNS-a, Generalturista i Croatije Airlinesa trebala bi početi danas. Na prvoj utakmici očekuje se oko 4000 naših navijača, na onoj s Francuskom oko 6000, a na susretu s Engleskom i do 9000.
    U posebnom letku koji će naša policija dostaviti onima koji će dijeliti ulaznice i organizirati put detaljno su navedene korisne informacije. Prije svega, valja poštovati zakone, to više jer će sudovi u vrijeme EP-a 2004. pojačano raditi u smjenama. Policija će preventivno pregledavati navijače, njihovu prtljagu i vozila. Štoviše, uspostavit će se privremeni sustav granične kontrole u unutrašnjosti Portugala kojim će se nadzirati putovnice i drugi dokumenti posjetitelja, provjeravati imaju li potreban novac za boravak, hotelske rezervacije i slično.

Zabranjene stvari
    Na stadionima navijački tabori neće biti fizički odvajani, ali će biti smješteni na suprotnim stranama igrališta. Svi stadioni imaju kamere, a snimke će biti dokaz na sudu. Osim vatrenog i hladnog oružja, eksploziva i pirotehnike, za čije će se posjedovanje kazneno odgovarati, na stadionima su zabranjeni radiokazetofoni, fotoaparati s dugim objektivom, videokamere, pirotehnika, boce s plinom, alat, zastavice na koplju, boce, čaše i konzerve, megafoni, zračne sirene, lopte, kišobrani, kacige i sve drugo čime se može nekoga ozlijediti.
    Brzina vožnje na cestama u Portugalu je ograničena na 50 km/h u naseljima, 90 km/h izvan naselja i 120 km/h na autocestama. Prekoračenje brzine za deset do trideset kilometara kažnjava se novčano, od 100 do 300 eura, a vozači kod kojih policija otkrije više od 1,2 promila alkohola u krvi bit će privedeni i protiv njih će se pokrenuti kazneni postupak. Kod stadiona valja parkirati tamo gdje vas uputi policija, a na tribine treba ulaziti kroz ulaze namijenjene našim navijačima. U slučaju potrebe valja se obratiti našem veleposlanstvu u Lisabonu s veleposlanikom Želimirom Bralom na čelu. Veleposlanstvo se nalazi u Rua D. Lourenco de Almeida 24. Telefon je 21-302-1033, a telefaks 21-302-1251.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij