hren

PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA VLASNIKE POVIJESNIH GRAĐEVINA
Kako sačuvati ljepotu starih kaštelanskih kuća, a samim tim i starih  jezgri mjesta, na jednostavan način opisano je u publikaciji „Očuvanje i održavanje kaštelanske tradicijske arhitekture“, koja je u četvrtak predstavljena u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Za predstavljanje publikacije, kao i njeno izdavanje zasluge pripadaju društvu za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, ali prvenstveno mladoj autorici Marijeti Babin.
Ova arheologinja iz Konzervatorskog odjela u Trogiru, napisala je i uredila ovaj priručnik, posebno za vlasnike povijesnih građevina, a jedan od ciljeva je sprješavanje daljnje devastacije, do koje često dolazi i zbog krivih informacija ili nedostatka istih.

Priručnik donosi opis povijesnih jezgri Kaštela i zaštićenih zona, nastale devastacije u tom prostoru, opis načina i materijala za održavanje takvih građevina, preporuke za održavanje, te kome se javiti ako krenete u određene zahvate.
U priručniku se nalazi i niz mapa starih jezgri i zanimljive fotografije iste autorice, na kojima su vidljivi konkretni primjeri starih povijesnih građevina.

Na predstavljanju  je o publikaciji govorila Anita Gamulin iz Konzervatorskog odjela u Splitu, koja je izrekla cijeli niz pohvala za ideju i realizaciju priručnika.

Kako je predstavljanje organizirano u povodu Dana grada, iz društva Bijaći odlučili su svoje sugrađane darivati, pa su svi nazočni na poklon dobili primjerak priručnika „Očuvanje i održavanje kaštelanske tradicijske arhitekture“.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_7037)

  ide se naprid!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_190)

  Dobra stvar koja je itekako potribna Kaštelima ali koja se sigurno neće koristit. Ni kod fetivi ni kod doseljeni.
  Potvrdila dosadašnja gradnja :p

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4095)

  Odgovara: # 360828

  slažem se skroz naskroz:)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1134)

  Arhitektura nam je endemska.
  Pješački pothodnik kod novskog groblja,jedinstven je na svitu.;)
  Betona sila potrošena, prolaz samo liti i to samo za pješake.
  Vidim da ćemo to temeljito zaštititi, i da će se takva arhitektura primjeniti i u Lukšiću...:D:D:D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1215)

  U Lukšiću sigurno, a možda u i Kambelovcu. Živi bili pa vidili.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6182)

  I strogo zabranit i ne legalizirati kuće na tri kata i vise,šarenih boja,sa snježnim krovovima iz srca Bosne,drvenim ogradama,ne mediteranskim raslinjem,zapuštene vrtove i livade nepokosene,neocisceno ispred kuće,posicena stabla borova ,devastacija bilo koje vrste.a o dvorima se da pričati,zapravo,dvora vise nema,i neće ih bit jer osobe kompetentne za Mediteran uopće vise ne stanuju ovdje!nema ih,neki drugi ljudi vode kaštela,pa pogledajte njihove kuće ako se tako mogu nazvat!sve ce bit jasno.Podi od sebe!glavna parola!za sve podimo uvijek od sebe!mislim da je nekolicini jasno,a za ostale me nije briga jer neznanju sta rade!

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij