Croatian English French German Italian Spanish

 

Do prije samo nekoliko dana pet dvadesetometarskih čempresa izraslih duž parcele bilo je poželjno zelenilo, ukras i zaštita nevelike stambene zgrade u Kaštel Kambelovcu, koje investitor svojedobno nije želio dirati. Nakon nedavne bure pretvorili su se, međutim, u prijetnju koju valja pod hitno otkloniti.

- Nakon bure dva su čempresa iščupana iz korijena, a tri samo što nisu - kazuje nam Petra Čike, stanarka zgrade na adresi Ribola 20, na parceli na kojoj su sporni čempresi. Sada predstavljaju opasnost za stanare i djecu, ali ne samo našu nego i onu koja prolaze putem do škole i dućana, i zato ih treba što prije ukloniti.

Preskupo uklanjanje

- Bilo je strašno - prisjeća se stanar Slavko Čolović. - Spustio sam škure u strahu da će udariti u prozore ako se sruši. Srušio se nije, ali ovaj čempres neće izdržati još jednu buru. Kad sam vidio kako bura sve diže, uteka sam..., da je nastavila još malo, oštetila bi zgradu - kazuje Čolović pogleda uprta u fasadu i čemprese, koji s obzirom na veliku visinu imaju nerazmjerno malen i plitak korijen.

- S obzirom na to da nam je preskupo platiti uklanjanje, molimo gradsku upravu i vatrogasce da nam pomognu - priključuje se razgovoru Dijana Barišić, također stanarka ugrožene zgrade. Stanari se već nekoliko dana informiraju o cijeni i svi odgovori svode se na 2000 kuna po čempresu, ukupno dakle 10.000 kuna. Problem je to veći što osiguranje zgrade ne pokriva i dvorište, a ne pokriva ga ni pričuva, pa će svaku kunu morati dodatno izdvojiti, a na današnje vrijeme neplanirani trošak problem je većini obitelji. Stanari su imali sreću da su se iščupani čempresi naslonili na susjedno stablo. Preostala tri, međutim, već su sada nagnuta prema zgradi i stoga moraju reagirati.

Čagalj: Nema iznimke

Budući da nije riječ o javnoj površini, jasno im je da Grad Kaštela nema obvezu financirati uklanjanje, ali se nadaju pomoći.
Sudeći po odgovoru iz Gradskog komunalnog pogona, nada im je uzaludna.

- Na privatnoj površini vlasnik je dužan održavati zelenilo, nismo nadležni - rezolutan je Ivan Čagalj, upravitelj Gradskog komunalnog pogona. - Ne možemo napraviti iznimku ni u kojem slučaju. Po tome onda nitko ne bi morao ispunjavati svoju obvezu, a postavlja se pitanje po kojim kriterijima bi se bilo kome pomagalo i trošilo proračunska sredstva. Ne smije se praviti iznimka jer bi se pretvorila u pravilo - ponavlja Čagalj i stanarima ugrožene zgrade poručuje neka se dobro informiraju o cijenama usluge piljenja i odvoza i nađu najjeftinijeg izvođača.

Što se vatrogasaca tiče, oni interveniraju samo u hitnim slučajevima, a za sve ostalo imaju troškovnik, pojasnio je Čagalj i (ne)mogućnost intervencije vatrogasaca. U svakom slučaju, suvlasnici 28 stanova zgrade na adresi Ribola 18 i 20, od kojih većina živi u Bosni i Slavoniji, a u Kaštelima borave samo ljeti, imaju neodgodiv zadatak, pa koliko god da košta.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (27)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara