hren

TRAŽENI I IZVAN GRANICA SVOG MJESTA
Kroz stoljeća svog postojanja Kaštela su stekla brojne vrijednosti, posebno one koje se vezuju uz kulturnu i povijesnu baštinu i bogatu tradiciju ovog kraja. Dio te tradicije i danas se ogleda kroz vrijeme korizme i nadolazećih Uskrsnih blagdana. Svoj obol svemu daju sami Kaštelani, a među njima neki i malo više, poput Pučkih pivača iz Kaštel Lukšića.

Pučki pivači lukšićke župe nastavak su žive tradicije crkvenih zborova, uglavnom specifičnih za primorska mjesta, koja je stara stoljećima, a vrijedan je dio glazbeno-liturgijske pučke baštine.
Iako je prema podacima njihovo postojanje zabilježeno i davno ranije, ovi Pučki pivači službeno postoje od 1892. godine, kada su dobili svoj prvi dokument. Na samom početku svog postojanja, bio je to muški zbor s 18 članova iz pojedinih lukšićkih obitelji, u kojem je razlog promjene članova mogao biti tek smrt i teška bolest ili isključivanje zbog neprimjerenog ili protuzakonitog djelovanja pojedinog člana. Poslije 2. svjetskog rata taj zbor popunjen je ženskim članovima i tako je nastao veliki mješoviti zbor Sv. Cecilije. Međutim, muški dio zbora i dalje, prema potrebama, samostalno funkcionira i nastupaju pod nazivom Pučki pivači Sv. Cecilije.

Prije 6 godina voditelj Pučkih pivača postao je, kako ga mnogi nazivaju, lukšićki slavuj Nedo Kovačev.

- U pučkim pivačima sam nešto manje od 50 godina i o pučkom pivanju učio sam od mojih prethodnika, a posebno Ivana Burića, od kojeg sam,  puno toga naučio. Ovih posljednjih šest godina Pivači su doživjeli neke promjene, koje je prvo podržao bivši lukšićki župnik don Jure Vrdoljak, podršku nam je nastavio davati sadašnji župnik don Stipan Šurlin, imamo i podršku Pastoralnog vijeća, župljana, svjetovnih struktura... – kazao nam je Kovačev.

Pučki pivači danas broje 20 članova. Broj se mijenja i kako kažu, svatko je dobrodošao. Najstariji član je spomenuti Ivan Burić sa svojih 86 godina, a najmlađi član ima 20 godina. U zboru se nalaze i težaci i akademski građani, odnosno predstavnici svih struktura, a čine ga ne samo rođeni Kaštelani već i stanovnici doseljeni iz drugih područja.

- Jedni smo od rijetkih pučkih pivača na ovom području, koji pjevaju na istinski tradicionalan način, bez instrumenta, bez intonacije, jedan započne, drugi se priključe. Uglavnom ovisimo o tome je li u zraku bura ili jugo, odnosno kako se osjeća prvi tenor ili bariton, onaj koji pismu započinje – s osmijehom objašnjava Kovačev.

U župi su aktivni 365 dana u godini, vježbaju najmanje jednom tjedno, a njihovo pjevanje obvezni je dio nedjeljne prve pučke mise, korizmenih događanja, uskrsnih blagdana, Adventa i Božića, sakralnih koncerata, sprovoda.

Izvode 45 različitih sakralnih napjeva, a u pripremi ih imaju još dvadesetak. Zapjevaju oni i svjetovne napjeve, ali više onako, za svoj gušt.
Njihovo pjevanje proteklih je nekoliko godina bio razlog i sve češćih gostovanja izvan Kaštela, pa su tako sudjelovali na misama i koncertima u Slavoniji, Hrvatskom Zagorju, Zagrebu, diljem priobalja. Tako su u četiri godine zabilježili 50 nastupa na gostovanjima, a među zadnjim nastupima bili su korizmeni koncerti u Lučkom i Zagrebu, gdje su dobili brojne pozitivne kritike.

- Ljudi su nam se obraćali prezadovoljni onim što su čuli, pa smo zadovoljni i mi – bio je kratak komentar voditelja Pućkih pivača, koji nam je kazao kako se u sve većem angažmanu lukšićki pivači financiraju iz vlastitih sredstava, a imaju i podršku Grada.

Ovi istinski čuvari kulturne baštine imaju i dosta planova, za koje se nadaju kako će biti realizirani. A do tada, svi poklonici sakralne glazbe u njihovim glasovima najčešće mogu uživati u lukšićkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij