hren
Kaštelanski i trogirski poljoprivrednici od iduće bi godine navodnjava­nje svojih zemljišta mogli obavljati po cijeni koja je čak upola niža od aktualnih cije­na. Naime, Županiji splitsko-dalmatinskoj proteklog je tje­dna stručno povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede odobrilo idejni projekt na­vodnjavanja područja Kašte­la, Trogira i Segeta , koji su izradili mr. Ivica Kovačević, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospo­darstvo, razvoj i obnovu Županije te dipl. ing. Milan Radeljak iz Vodovoda i kanali­zacije.

Za realizaciju projek­ta Ministarstvo poljoprivre­de osiguralo je 200 tisuća ku­na, a isti toliki iznos izdvoji­la je i Županija.

Navodnjavanje poljopri­vrednih zemljišta, prema ovom projektu, obavljalo bi se u prvoj fazi postojećim vo­doopskrbnim kanalom, koji od izgradnje novog sustava u sklopu projekata EKO Agen­cije više nije u funkciji. Ta­kav kanal, čija je dužina 15670 metara od izvorišta Jadra do Kaštel Štafilića, slu­žio bi za dovod tehnoloških voda, oslobođenih kloriranja, koje dakle ne bi bile pi­tke, ali bi bile idealne za zali­jevanje poljoprivrednih kul­tura. U drugoj fazi izgradio bi se magistralni vod s rezer­voarima i crpnim stanicama preko Trogira do Segeta, a planira se i izgradnja sekun­darne mreže. Projektna do­kumentacija za prvu fazu trebala bi biti gotova do konca godine, a dogodine planira se izvedbeni projekt i radovi.

Kapacitet kanala, koji je nekada bio zamišljen samo kao vodoopskrbni kanal za bivši Jugovinil, a s vreme­nom je počeo opskrbljivati vodom cijela Kaštela, do Sućurca je 800 litara po sekun­di, a od Sućurca do Štafilića 400 litara. Trenutno kanal nije u funkciji, a ako njime duže vrijeme ne bude tekla voda, postoji mogućnost nje­gova uništenja.

Realizacija ovog projekta u konačnici bi stajala oko 20 milijuna kuna, a od njega bi najveće koristi imali proizvo­đači povrća na otvorenom i zatvorenom, kao i poduzeća poput Kaštelanskih stakleni­ka, koji za vodu izdvajaju go­leme novce. Županija je stvo­rila preduvjete, a Kaštela su zainteresirana za suradnju, drže u Gradskoj upravi.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • voda (Gost)

  bravo

  oko 14 godina prije
 • zvizdan (Gost)

  koje rasipanje novaca!! za koga?
  ..za nekoliko parcela pojedinaca koji uzgajaju salatu? i to iz džepova poreznik obveznika!
  Ni slučajno!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  a zato u zadnje vrime voda često ne valja za hurac. bravo, salatu cemo zalivat vodon iz staroga kanala koji je uvik jema bistru vodu, a pit cemo iz ovoga novoga crnu vodu.
  i jos jedna stvar. 800 litar do sucurca je bija kapacitet, a put doli 400. zasto se onda od nas trazilo da stedimo vodu, ka da bi je mogli imat vise donjokastelani. sve sta bi mi ustedili prolilo bi se kraj jugovinila.

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij