hren
 
ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE DANAS POČINJE PREGOVORE S FARMACEUTIMA O NIŽIM CIJENAMA
Proračun za lijekove dvije milijarde kuna, a troškovi rastu prema tri milijarde
Povjerenstvo HZZO-a danas kreće u pregovore s predstavnicima domaće, a sutra i strane farmaceutske industrije o snižavanju cijena generičkih lijekova. Od farmaceutske industrije država traži da cijene generičkih lijekova spusti od 25 do 30 posto. Naime, u Europi je uobičajeno da su generički lijekovi koji se proizvode po recepturi originalnih, nakon što im istekne patent, tridesetak posto jeftiniji od originala.
Na hrvatskom tržištu generici su jeftiniji od originala samo oko pet posto. Prema riječima predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a dr. Stjepana Bačića, ići će se na skidanje cijene svih generika, ali prioritet su oni na koje se najviše potroši. To su antihipertenzivi, hipolipemici, psiholeptici, antibiotici...

Veća potrošnja
    U 2003. na lijekove je potrošeno 2,7 milijardi kuna, milijardu više od plana, što je rast potrošnje od 18 posto u usporedbi sa 2002. Prihvatljiv je rast potrošnje lijekova od 5 do 10 posto. U prva tri mjeseca iz osnovnog i dopunskog osiguranja potrošeno je 888 milijuna kuna, samo iz dopunskog osiguranja potrošnja je porasla gotovo 100 posto - sa 49,2 na 97,3 milijuna kuna.
    Uz ovakav trend potrošnje, na lijekove može otići tri milijarde kuna, pa će bez mjera koje će "zakočiti" potrošnju, 2 milijarde, koliko je osigurano za lijekove, biti dostatno do rujna.
Vatrogasna mjera
    U pregovorima se najviše očekuje od Plive, Belupa, koji imaju 40 posto tržišta u Hrvatskoj, te od Krke i Leka. Pliva i Belupo spremni su izići ususret i korigirati cijene, ali očekuju konkretnu strategiju u politici lijekova. Predsjednik uprave Plive Željko Čović razgovarao je o tome i s premijerom Sanaderom. Jer, u obje kompanije napominju da se cijenama može godišnje uštedjeti eventualno oko 300 milijuna kuna, dakle, nedovoljno. Dr. Bačić priznaje da su cijene tek vatrogasna mjera, a ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang smatra da će u ovoj godini određenih rezultata dati i kontrola specijalista o tome kako i koliko lijekova preporučuju pacijentima koje potom prepisuju izabrani liječnici.
    Svim je, pak, stranama jasno da se znatnije uštede mogu postići samo mjerama koje zadiru u sadašnja prava pacijenata. Mnogo je neslužbenih prijedloga: skidanje svih tzv. OTC preparata s liste, formiranje liste esencijalnih ili osnovnih lijekova koji bi jedini bili besplatni, dok bi se ostali plaćali.

Politički konsenzus
    Postoji i mogućnost formiranja liste besplatnih generičkih lijekova, a da razliku za originalan lijek nadoplaćuje pacijent. U obzir dolazi i znatno spuštanje imovinskog cenzusa za one kojima će sve biti besplatno, pa i ponovno uvođenje participacije za lijek na svaki recept, što je nekad iznosilo pet kuna.
    Ministar Hebrang tražit će raspravu o zdravstvu u GSV-u, Vladi, Saboru, jer ako se režu prava osiguranika ukidanjem sadašnjeg modela dopunskoga zdravstvenog osigurnja - koji je generirao veliku potrošnju, i to skupih lijekova - tražit će politički konsenzus. Na prvome mjestu s koalicijskim partnerom HDZ-a Strankom umirovljenika, s obzirom na to da su umirovljenici najveći korisnici jeftine police dopunskog osiguranja i lijekova.
DIANA GLAVINA

Pacijenti sumnjičavi prema generičkim ljekovima
    Liječnica obiteljske medicine dr. Kata Došen slaže se da je dijelom odgovornost za veliku potrošnju na bolničkim specijalistima, ali kaže i to da pacijenti iz privatnih poliklinika često dolaze s preporukom da im se prepiše originalni lijek.- Pacijenta je teško uvjeriti da je jeftiniji generički lijek jednako kvalitetan - kaže dr. Došen. Dodaje da još nije dobila nikakav naputak o tome da se na jedan recept smije prepisati samo jedna kutija lijeka. - Praksa je da se kroničnom bolesniku prepiše jednomjesečna terapija, dakle jedna ili dvije kutije. No, ne budemo li smjeli pisati više od jedne kutije po receptu, povećanje prava sa pet na osam recepata donijelo bi veće gužve i pravo na manje lijekova - kaže dr. Došen.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij