hren
 
PRERADA DIGLA CIJENE KRUHA, OSTALI PEKARI ČEKAJU
Preradin kruh od jučer je skuplji za deset posto. To je prva veća pekarska kuća u Splitu čija se Uprava na čelu s direktorom Teom Mandićem, u skladu s najavama, odlučila na podizanje cijena najvažnijeg dijela svojih proizvoda, pa je tako nova cijena bijelog kruha 5,60 umjesto dosadašnjih 5,10 kuna, polubijeli stoji 5,10 umjesto 4,60 kuna, dok je crnom kruhu cijena četiri umjesto 3,70 kuna, koliko je stajao do sada. Kilogramska peka po novome stoji osam kuna, francuz šest, a "šlapica" četiri i pol kune. Najprodavanije bijelo pecivo, takozvana "kajzerica" poskupjela je deset lipa, pa sad košta kunu i 20 lipa. Preradine slastice, pak, zadržale su staru cijenu, uključujući i vrlo prodavani burek (7,50 kuna) i krafne (2,50 kune), upućuje Ivana Ivković, rukovoditelj komercijale.
— Prerada je naprosto ispoštovala odluku o poskupljenju kruha u lipnju, dogovorenu na sastanku koji se održao 21. svibnja. Ostali veći pekari u Splitu, prema mojim saznanjima, to sigurno neće učiniti još petnaestak dana — istaknuo je Zdravko Biškić, predsjednik strukovne sekcije pri gradskom Udruženju obrtnika, najavivši sljedeći sastanak s pekarima koncem ovog tjedna, kada će se također raspravljati o usklađivanju cijena osnovnih vrsta kruha.
Pekari Ivica Babić i Joško Svaguša, uz Preradu, također vlasnici najvećeg broja prodavaonica kruha i peciva na području Splita, složni su u tome da cijene svojih proizvoda neće podizati do 16. lipnja, a možda i dulje. Ipak, izvjesno je kako će do kraja mjeseca kruh poskupjeti za deset posto zbog, kažu pekari, povećanih troškova koje iziskuje proces proizvodnje i distribucije.
   

Kruh na akciji

Nakon desetpostotnog povišenja cijena Preradina kruha, iz te pekarske kuće najavljuju skori program prodaje kruha i krušnih proizvoda po akcijskim cijenama u poslijepodnevnim, nefrekventnim satima! Najavio je to Teo Mandić, direktor Prerade, a akcijska prodaja dijela krušnog asortimana počet će najkasnije do konca lipnja, budući da je kompjutorski program za takvu, novu vrstu trgovine kruhom u našem gradu, još u izradi.
Snižavanjem cijena pekarskih proizvoda za trideset do četrdeset posto u toku poslijepodneva bit će pokušaj motiviranja građana da kupuju tijekom cijelog dana, te da se što manje proizvoda baca, ističe Mandić.

ANKETA ŠTO KAŽETE NA POSKUPLJENJE KRUHA

Nije ni tako strašno!

Ivo Rumora (68), umirovljenik:
— Poskupljenje kruha za deset ili pedeset lipa nije puno, ali kad se zbroje svi dani u mjesecu, čujte, skupi se. Takav iznos u principu nije velik, ali nama umirovljenicima je značajan. Ipak, malo bolji kruh mi je skoro jedini luksuz u životu, pa neću odustati od kupovine svojih omiljenih vrsta, alpskog kruha ili peke. Ionako mi pola kile dostaje za cijeli dan.
Milan Nazor (53), umirovljenik:
— Jel’ poskupljenje opravdano? Jest? Onda dobro! Pa i pekari moraju od nečega živjeti! Kruh za mene, iskreno govoreći, još nije preskup, to je najbezbolnija stavka. Na koncu, čak je i sad puno jeftiniji u Splitu nego u Zagrebu.
Ruža Bajraktarević (69), umirovljenica:
— Loše je, loše! Prošli put su i pekari i država obećali pojeftinjenje, kad eto ti poskupljenja! Znam da je sve poskupjelo i jasno mi je da cijena mora rasti, ali mi nije jasno zašto ne rastu i - mirovine?!
Natalija Zec (27), trgovac:
— Ništa strašno, bar da sve ostalo poskupljuje u lipama! Naravno, izdatak je velik ako jedeš puno, a ja, srećom, nisam od tipičnih "kruholjubaca".
Željan Kukrić (20), dizajner:
— Vjerovali ili ne, kruh nisam kupio više od godinu dana! Tajna ja u tome što ga - mijesim sam! Naime, volim pravi, integralni kruh od crnog brašna, a verzirao sam se u brzom spravljanju, pa imam frišku, domaću pogaču već za dvadeset minuta! Budući da imam kućne zalihe repromaterijala, ne znam čak ni je li možda poskupjelo - brašno...

Lenka GOSPODNETIĆ
   

ASH U POVODU NAJNOVIJIH POSKUPLJENJA

U vlasti nema razumijevanja

U povodu Preradina poskupljenja kruha za 10 posto i najave poskupljenja javnog gradskog prijevoza, splitski ASH izdao je priopćenje za javnost u kome najavljeni lanac poskupljenja ocjenjuje "nezapamćenim socijalnim udarom na veliku većinu građana Splita".
"Ako se izuzme poskupljenje kruha, poskupljenje vode, a potom i najavljeno poskupljenje gradskog prijevoza pod neposrednim je utjecajem aktualne gradske vlasti, jer se radi o najavi poskupljenja od strane javnih komunalnih poduzeća u većinskom vlasništvu grada Splita.
ASH upozorava splitsku javnost na činjenicu da gradska vlast hotele i druge tvrtke pomaže oslobađanjem od plaćanja milijuna kuna komunalnih doprinosa iako idu u privatne ruke, dok nema razumijevanja za čašu vode, mrvu kruha i prihvatljivu cijenu prijevoza građanima", stoji u priopćenju, koje je potpisao Mate Buljubašić, predsjednik splitskoga ASH.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij