hren
 

MANIFESTACIJA ZAPOČINJE IZLOŽBOM
Ovogodišnji, 6. Dani Luke Botića, koji započinju u srijedu, 12. kolovoza, u organizaciji Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići, posvećeni su biskupu Josipu Jurju Strossmayeru povodom 200. godišnjice rođenja ovog biskupa, teologa, političara, kulturnog djelatnika i mecene u čijoj službi je radio i Luka Botić.

Ova književno-edukativna manifestacija u svom programu donosi izložbu i predavanje te književnu i glazbenu večer.

Izložba „Mecenatski rad biskupa Strossmayera“ bit će postavljena u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, a otvorit će je dr.sc, Tonči Šitin. Ovom prilikom svi zainteresirani moći će vidjeti pregled radova više autora iz područja likovne umjetnosti, čiji je rad poticao biskup Strossmayer. Otvaranje izložbe je u 19.30 sati.

Sedam dana kasnije, 19. kolovoza, u 20 sati, u dvorcu Vitturi bit će upriličena književna večer u društvu lokalnih autora, kao i glazbena interpretacija poznatih stihova u izvedbi Josipa Molnara i Sanje Hajduković iz Đakova

Dan kasnije, 20. kolovoza, u 20 sati, u dvorcu Vitturi govorit će se o temi “Strossmayer i Bugari”,  a predavač će biti dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek.


KOMENTARI:

Stari Komentari (34)

 • (Gost_6170)

  Bravo Jure!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6245)

  svaka van čast,na dobro organiziranim danima velikog Luke Botića...

  oko 5 godina prije
 • slavica (Gost_7972)

  Bravo!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_532)

  samo nemojte peč srdele i manifestaciju svest na dernek

  oko 5 godina prije
 • gost 6130 (Gost_8138)

  predivno iz godine u godinu.bravi jure,bravo za udrugu opor botići,tako se to radi.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_637)

  Ako je Luka Botić toliko dobar , što vjerujem da je bio (tko ne zna on je hrvatski književnik i političar, naravno protivnik ustaša), zašto su zločinci ukinuli njegovo ime školi u Splitu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6149)

  zato šta je bio protivnik ustaša ,a ustaše su preuzele split.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6149)

  uvatili su se miljenka i dobrile a nikome nije palo napamet botićeva djela "adel i mara".zašto?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_159)

  Luka botic je bija u zabludi,Kralj petar mu je da 20 tisuca kvadrata pa je i na grobu skoro pisa cirilicon.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3178)

  je,je govorija je ekavicon ćuja san ga...ajte lipo kvragu svi skupa ostavite ćovika da poćiva u miru..i onako mu je danilo da ulicu da je mogla manja bila bi i manja sram ga bilo šta on zna o LUKI...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4209)

  Goste 6149: zato jer je Botićev literarni motiv konjsko-kliško-splitski, a napisao ga je u spjevu čovjek iz Dalmatinske zagore, Kaštela mu nikada nisu bila književna inspiracija niti je živio u njima, pripadao je splitskom pučkom krugu pjesnika, a po njegovom epu je napisao operu "Adel i Mara" splitski skladatelj Hatze, dok je motiv ljubavne tragedije "Miljenko i Dobrila" kaštelanski, a skladatelj Koludrović iz Kaštela je napisao po toj legendi operu i kao dramu je danas izvode Kaštelani poštujući i ističući svoju kulturnu baštinu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8153)

  Ajte lipo u opor kad van je drag

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3178)

  Pa zasto ne u Opor goste 8153? Još uvik je sve u vlasništvu Botica, 800 godina jeli ti i to smeta?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_162)

  jeli se iti jedna pisma pivala autora ili pjevača koji nije kaštelanin.jeli se iti jedna knjiga promovirala pisca koji nije kaštelanin.jeli se iti jedna priredba održala autora koji nije kaštelanin.zar su oni geografski bliži od botića.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1348)

  Oporo vlaški zvuči kad neki doseljeni s brda Opora žele u Kaštelima nametnuti domicilnom stanovništvu svoje održavanje "Dana Luke Botića", pa čak i pod cijenu da podcijene vrijedne i autentično kaštelanske "Dane Miljenka i Dobrile". To se zove vlaška furbarija, ali primitivna. Jer pjesnik Luka Botić u Kaštelima nikada nije "luk jeo niti mirisao", iliti, nije u njima stao niti pisao kao šta ovi sada stoje i štuju samo svoje. Ali za nać istinu triba podignit stunu, jer poslovica kaže: "Ispod stine glistina kaže šta je prava istina!". A u Kaštelima su mnogi drugi gostovali i promovirali svoje knjige, pjeva i plesali, ali i "za pas zadjenuli" pa otišli bez pretenzija da se bilo čime nametnu Kaštelima i to "de Jure od pure", odnosno svojom oporom bahatošću s Opora kao Botići. A Jure sad u Kaštilin gradi luku (ili Luku?) da umjesto čamca u nju veže svoju vlašku tuku! A to je za kulturnu bruku!

  oko 5 godina prije
 • za gosta 1348 (Gost_3939)

  tvoji su vjerovatno u vitturovi i rusinici bili kmetovi kad si ''ti'' toliko iskompleksiran...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8824)

  Bilo je i više nego poučno i dobro poslusat profesora Ivu Sitina, da nam je kojom sricon u današnje vrime koji Strossmayer ili Luka Botic koji su zagovarali neke drugačije ideje od ovih izjava gostiju na portalu, svima bi nam bilo bolje!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1348) (Gost_354)

  ne smeta tebe Luka Botić. tebe smeta Strosmajer, a šta je Strosmajer i njegova pamet prema tebi i tvojoj pameti. ko ka ti voli rvacku? niko!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2239)

  Gost 1348 vrijeđa ne samo Botiće, već i sve građane Kaštela porijeklom iz Zagore, BiH ili bilo kojeg drugog dijela zemaljske kugle. Vrijeđa naravno i fetive jer se nitko normalan i uljuđen ne ponosi nekim "svojim" koji ima takve stavove.
  Nažalost, vidljivo je da edukacija ipak ne može uvijek proširiti uske vidike i osloboditi osobu malograđanštine i primitivizma. Karakterne osobine i kućni odgoj tu ipak imaju veću ulogu.
  Ne znam tko se krije iza broja 1348, ali bi bilo zaista poražavajuće i ponižavajuće za sve građane Kaštela ako se doista radi o osobi koja pretendira voditi brendiranje kaštelanske kulture. :(

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1348) (Gost_354)

  Oporo vlaški zvuči kad neki doseljeni s brda Opora žele u Kaštelima nametnuti domicilnom stanovništvu svoje održavanje "Dana Luke Botića", pa čak i pod cijenu da podcijene vrijedne i autentično kaštelanske "Dane Miljenka i Dobrile". To se zove vlaška furbarija, ali primitivna. Jer pjesnik Luka Botić u Kaštelima nikada nije "luk jeo niti mirisao", iliti, nije u njima stao niti pisao kao šta ovi sada stoje i štuju samo svoje.

  vidi vraga. ne smeta te kad se kupite oko promocije knjige onog terorista šta je oteja avion i di je čovik poginija. to slavite a ovde van vlaji koji žive na 100 m.od vas smetaju.a jeste mi pravi ljudi

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1348)

  Drago mi je da je ovogodišnja pokroviteljica "Dana Luke Botića" cijenjena predsjednica demokratske Hrvatske, jer je to kontinuitet Strossmayerova dalekovidog jugoslavenstva.Osnovao je u Zagrebu Jugoslavensku akademiju znan. i umjet. prije nastanka Jugoslavije, inaće veliki znanstvenik i šteta da je bio biskup.A što se tiće orjunaša Luke Botića, on je to posta tek kad je napustija selo Botiće, ka i ovi današnji u Kaštelima šta su sad svi u Hadezeu.O tima, iza koji se kriju kaštelanski Vlaji, održao je lijepo predavanje Lukšićanin Tonči (a ne Ivo) Šitin, koji je u socijalizmu bio direktor Muzeja revolucije u Splitu,a čiji je otac na kraju Drugog svjetskog rata bio u Lukšiću član komunističkoga Prijekog suda, koji je kontea Silvija Vitturija osudio na smrt u padu fašističke Italije.Zato braćo Hrvati iz napuštenog Opora vratimo se na svoja starohrvatska ognjišta u Botiće (kako nas i Kolinda potiće) da bi dokazali kako smo i danas veči Hrvati od knezova Mislava i Trpimira.Vaš brale iz Štale

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3224)

  Nije mi jasno što vlast u Kaštelima vidi u obitelji Bućan da oni kreiraju događaje i javno mijenje, tim više jer su oprečnih političkih svjetonazora. Ta teta Ivna je teta pok Ćići Senjanoviću.Čudo kako to HDZ-u Kaštela ne smeta.Usput Dani Miljenka i Dobrile su tuga s juga

  oko 5 godina prije
 • (Gost_122)

  Je li luka Botić bija budist ka i Šitin ča otvara izložbu. Ili je to po SDP (Botić i Šitin) liniji.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4099)

  ovo su komentari iz rubrrike kultura?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3224) (Gost_354)

  opet brojite, opet mirite.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8605)

  Kaplju novčana sredstva malome Botiću i s liva i s desna. HNS, SDP, ADZ-svi su njegovi. Triba znat znanje ;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8318)

  Hahaha evo smo saznali i da Strossmayer nije bija hrvatski preporoditelj nego mrska jugoslavenčina :)))) Di je ti 20 iljada šta je Luka Botić dobija od kralja :)))) možda iman dija :)))))
  A šta sve ode nećeš pročitat. Mržnja je zafrkana stvar. Nije van lako. Ža mi vas je. Jedan od Botića

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8318) (Gost_354)

  nezna se šta je gore neznanje ili zloća

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2609)

  (Gost_354)vidi vraga. ne smeta te kad se kupite oko promocije knjige onog terorista šta je oteja avion i di je čovik poginija. to slavite a ovde van vlaji koji žive na 100 m.od vas smetaju.a jeste mi pravi ljudi

  Botići su se dobro uklopili u Kaštela i dali velik doprinos prosperitetu i kulturi ovoga grada. Posebne čestitke prof. Jurici Botiću.
  Ić njih uspoređivat sa ultradesničarskim ksenofobnim primitivcima iz kojekakvih vukoyebina koji su prigrabili važne funkcije u gradu stvarno je neprimjereno.Dovoljno je za primjer uzeti u što su pretvorili javnu ustanovu GK, u privatni klub desničarskih ekstremista.

  oko 5 godina prije
 • Oporba (Gost_243)

  Samo se vi tjesite za koju godinu kastila ops kastela se nece tako zvat vec Medov-Opor,ali to vam je jos uvik bolje nego Botici.Ako se ne varam njih u kastilin ima najvise.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2609) (Gost_6016)

  botići su pored kelama ,drnasina prvi došli u kaštela i nisu se kaštelani mrgodili na njih niti su ovi kaštelane podcjenivali. razvija se suživot i međusobno poštivanje za razliku od kasnijih pridošlica koji su bili "prosvjetitelji"

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4100)

  Naporni ste

  oko 5 godina prije
 • gost 6137 (Gost_147)

  a koji su van to lokalni autori

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9137)

  Oni koji loču?

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij