hren
 

EDUKACIJOM I PREVENCIJOM PROTIV RAKA DOJKE
Klub žena liječenih na dojci Kaštela i ove je godine podjelom edukacijskog materijala i  prigodnom prodajom cvijeća i suvenira, koje izrađuju vrijedne članice, obilježio Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

U galeriji Prodajnog centra Kaštela, tako je ovog subotnjeg jutra vladala prava gužva oko štanda, na kojem se članicama Kluba pridružila i Zajednica žena "Katarina Zrinski" iz Kaštela i Trogira, kao i predstavnici Grada Kaštela i pojedinih kaštelanskih političkih stranaka, jer se ovoj humanitarnoj akciji odazvao veliki broj posjetitelja, među kojima i brojni muškarci kupujući cvijeće svojim boljim polovicama.

Ovu već tradicionalnu akciju, Klub žena lječenih na dojci organizira s ciljem  prevencije, kako bi žene upozorile na važnost educiranja, odnosno redovitih preventivnih pregleda i samopregleda dojki, jer je jedino otkrivanjem bolesti u početnoj fazi, karcinom izlječiv u 90 posto slučajeva.

Svaka bi žena tako, ističe predsjenica Kluba Bora Duvnjak, jednom godišnje morala otići na pregled dojki ultrazvukom i mamografiju po potrebi, te voditi računa o svom zdravlju, jer imamo samo jedan život, stoga trebamo obratiti pažnju na svaku promjenu na svom  tijelu.

Isto tako, svaka žena izborom zdravog načina života može smanjiti rizik nastanka ove bolesti, a to su zdrava prehrana, redovita  tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, smanjivanje  pušenja i izbjegavanje pijenja alkohola, te prije svega  smanjenjem stresa kao jednog od glavnih okidača za nastanak raka dojke.

Mjesec listopad,  inače,  u cijelom je svijetu posvećen podizanju svjesti o  važnosti preventivnih pregleda za rano otkrivanja raka dojke, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a umre čak oko njih 900.

Ove godine naglasak je stavljen, doznajemo od Bore Duvnjak,  na kampanju „Darujmo ružičasti život“, koja se provodi na nacionalnoj razini već tri godine, a odnosi se na nabavku linearnog akceleratora za jednokratno zračenje nakon operativnog zahvata. Ženama kojima je bolest otkrivena u početnoj fazi, to znači  izbjegavanje 30 do 45 dana zračanja, no zbog visoke cijene,nažalost, u Hrvatskoj  još nema ni jednog aparata, a bez pomoći resornog ministarstva, samo ovakvim načinom prikupljanja sredstava teško će se i nabaviti, mišljenja su članice Kluba, koje i na ovaj način žele skrenuti pozornost na potrebu njegove kupnje .

Rak dojke, naime,  najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu i cjelini, a broj oboljelih žena raste s dobi,  i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrtnosti  od raka. Kako ne postoji način da se  bolest spriječi, jedini je način borbe protiv nje i otkrivanje u ranoj fazi.

Klub žena liječenih na dojci, inače, već sedmu godinu za redom organizira i medicinsku gimnastiku u suradnji s Poliklinikom Tranfić i pod nadzorom fizioterapeuta, dva puta tjedno u osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću (subotom i utorkom u 19 odnosno 19.30 sati) pa i ovim putem pozivaju članice, ali i žene  koje su oboljele od raka dojke, kao i one zdrave da im se priključe i učine nešto za svoje zdravlje.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_6175)

    Sve pohvale ženama iz Kluba i svima koji su kupnjom podržali ovu akciju, što se ne bi moglo reći za dotičnog kaštelanskog dobavljača cvijeća koji je za prodaju donio cvijeće koje očito nije mogao podvaliti cvijećarima koje opskrbljuje! Neugodnost zbog gotovo uvelog cvijeća koje nude na prodaju vidjela se i na licima ovih hrabrih žena, ispred štanda prepunog ružinih latica koje se otpadale čim bi se cvijeće dotaknulo.
    Isti sram doživio sam i sam, darujući buket, koji je izgledao lijep samo u celofanu, jer kad ga je osoba kojoj sam ga darovao izvadila iz njega, najrađe bih bio u zemlju propao, jer su od čitavog buketa samo tri ruže bile relativno svježe, ostatak je bio polomljen, a cvjetovi truli.
    S radošću sam se odazvao akciji, to ću učiniti i drugi put, no smatram sramotnim što pojedinci na ovakvim humanitarnim akcijama pokušavaju zaraditi novac, jer cvijeću je mjesto bilo na otpadu, a ne na štandu na kojem se prikupljaju novci za žene oboljele od karcinoma dojke! Za svaku osudu.

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul