hren
 

FINANCIJSKA POMOĆ IZ EU
Početak godine označio je i nastavak radova na projektu Eko Kaštelanski zaljev, koji su popratile dobre vijesti o odobrenim sredstvima iz fondova EU, te su tom prigodom radilišta na ovom projektu u ponedjeljak obišli direktor agencije Eko Kaštelanski zaljev Daniel Kukoč i zamjenik gradonačelnika Kaštela Mili Novak.

Diljem Kaštela u ovom trenutku radovi se izvode na više lokacija, a među najznačajnijim radovima oni su na lukšićkom Obrovu, gdje se radi na izgradnji kišnog preljeva te na štafiličkom Igrišću, gdje se radi na sanaciji i prespajanju ispusta koji su do sada vodili direktno u more.

- Temeljem natječaja Ministarstva poljoprivrede, za aglomeraciju Kaštela – Trogir dobili smo bespovratnih 27,9 milijuna kuna, koliko je približno i bio maksimalni iznos po pojedinoj aglomeraciji. Ovaj novac odobren je za rekonstrukciju ili sanaciju postojećih ispusta, za izgradnju grupe kolektora i kišni preljev Obrov – kazao je direktor Daniel Kukoč, naglasivši da je 25,6 milijuna kuna namijenjeno rekonstrukciji i sanaciji 19 postojećih mješovitih ispusta, kako bi se fekalne vode spojile na novi kanalizacijski sustav,  a 2,25 milijuna kuna izgradnji kišnog preljeva Obrov i oko 1,2 km sekundarne kanalizacijske mreže, nakon čega, tijekom ovog proljeća građani mogu podnijeti zahtjeve VIK-u za priključak na kanalizacijsku mrežu.


Daniel Kukoč

I projekt sanacije postojećih ispusta te projekt na Obrovu prihvaćeni su u cjelokupnom iznosu, a kako smo već objavili prije nekoliko dana, iznos od 85 posto financirat će kohezijski fond, pet posto Hrvatske vode, a deset posto lokalna zajednica, odnosno Grad Kaštela.

- Ovo je već drugi uspješno prijavljeni projekt i dobivena financijska sredstva iz kohezijskog fonda EU koje je Agencija EKO Kaštelanski zaljev u ime Vodovoda i kanalizacije dobila u posljednje vrijeme. Ranije je već osigurano 31 milijun kuna za pripremu projektne dokumentacije za sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Split- Solin i aglomeracije Kaštela-Trogir – navodi Kukoč.

Radovi u tijeku gotovi do kraja godine

Uvjeti za prijavu na zadnji natječaj bili su da su dozvole ishodovane i ugovoreni poslovi s izvođačima.

- Rekonstrukcija ispusta započeta je sredinom prošle godine i u punom je tijeku, te dinamika poslova ide prema planu. Završena je otprilike polovina poslova na rekonstrukciji i sanaciji postojećih ispusta te je planirano da radovi budu završeni do kraja ove, a na preljevu Obrov do ljeta ove godine nakon čega će biti predani Vodovodu i kanalizaciji – informirao nas je Kukoč.

Novim financijskim planom EKO Agencije predviđa se na području Kaštela osigurati financijska sredstva za razdvajanje postojećih mješovitih kolektora, te izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u ukupnoj vrijednosti od cca 50 milijuna kuna, a prema informacijama iz Agencije, projekt pripreme projektne dokumentacije za sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Kaštela-Trogir  je u punom jeku.

- Završetak pripreme cjelokupnog projekta očekuje se do sredine ove godine. Izrada Studije izvodljivosti je u završnoj fazi, ishođene su lokacijske dozvole za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Divulje 2. faza i Orlice, ishođene su građevinske dozvole za tzv. 1. paket sekundarne mreže, a u tijeku je ishođenje lokacijskih dozvola za tzv. 2. paket sekundarne mreže. Cjelokupni projekt „težak“ je približno 100 milijuna eura – kažu u Eko agenciji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (26)

 • (Gost_7091)

  Gdje dogradonacelnik stane,tu trava ne raste niti voda tece

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8121)

  najskuplje su željezne šahte . ima ih na tisuće , ovo ludilo sa šahtama svijet još nije doživio, u ginesovu knjigu rekorda bi se trebao naći broj novih kaštelanskih šahta, tko je ovo novo čudo od kanalizacije projektirao?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1103)

  to je projekt tisucljeca i za nekoliko generacija..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1114)

  Sva infrastruktura u Kastelima se moze jako brzo napravit iz EU fondova. Grad je tu da napravi projekte i aplicira za novac. Pod odma! Ponavljam - sva infrastruktura

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7091)

  Grad se bavi drugin poslin..a ne fondovima i novcima za boljitak kastela..strucnjak hdz-a za eu fondove dogradonacelnik novak,nemoze se pohvalit napravljenim projektima od strane grada....pa desi se da eko dobije koje novce .pa moraju ulozit nesto i u kastila..inace adio novci fondova i projekti grada

  oko 4 godina prije
 • 7* (Gost_6315)

  u svakon kaštelu bi tribalo bit barenko sedan bageri da bi projekt u potpunosti zaživija

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3183)

  je se radi u kaštelimo odkad su moji na vlasti.....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4161)

  onda su tvoji non-stop :p

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7108)

  Sad ce se more moc pit i potapljat masline

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2093)

  (Gost_3183)
  je se radi u kaštelimo odkad su moji na vlasti.....

  onda su tvoji od 90-e .imaš se bome s čim pofalit

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2123)

  Odgovara: # 384199

  Imate li nekakav prijedlog ili projekt na kakav nacin smanjit broj sahti?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2230)

  Nastavi li Skladgradnja ovako kako je počela potrajat će, 300 m ulice 6 mjeseci!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7167)

  oćedu li smrdit kaštela kao nikad dosad kad bude odušivala kanalizacija liti kroz bezbroj šahti ili kada se one brtve razbiju ili raspadnu? ima li ko ko zna odgovor?

  oko 4 godina prije
 • g (Gost_2275)

  Zašto se stavljaju šahte sa rupama pa kroz njih smrdi.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_193)

  "Zašto se stavljaju šahte sa rupama pa kroz njih smrdi."

  Samo budala to može pitat.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7356)

  Hahaha reka je IVAN kada se vratija na vlast da će se svi ispod magistrale spojit na kanalizaciju za vrijeme njegova mandata a meni se čini da će se spojiti oni već spojeni hahaha a luda li grada

  oko 4 godina prije
 • g (Gost_2275)

  Gost,193 ??????.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_193)

  Struka je odgovorila, a politika šuti: utvrdite i kaznite one koji u oborinske vode i potoke spajaju nelegalno jame pa neće smrdit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4156)

  Ivan koji je to kapacitet. Steta da nije kirurg. Boze svega u ovome gradicu. Sta oni u sustini radu . Imali nekog effektar , rezultata. A jesmo glupi balkanci.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_241)

  Milijun šahti, ne vidiš asfalt od šahti, pa još ih stave svakako pa je cesta puna udubina i izbočina. Prava kaldrma. Svašta. :(:(

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8557)

  To je projekt rješavanja bubrižnih kamenaca i počepljenih sinusa...
  Ako želite demonstraciju, prošetajte kroz karlovo u Kambelovcu!!Smrdi ulica gore nego nekad podrumi u palači..A tek napravljena, tek postavljene cijevi!!Tom ulicom je prije išla neka kanalizacija, ide i potok, puštale su se jame sigurno i prije u taj potok, nikad 2% nije smrdilo ka sad!!Kod škole u starome smrdi na refule junački, nema potoka...Smrde i potoci..Ali eko smrdi puno puno gore...Sve je projektirano "vodenim sifonima", pa kad liti voda ispari,kuga i kolera..
  Godišnji trošak za eko jamu je 600kn..Ista košta oko 6000kn,4 osobe, ili 7500, ako je malo veća,6-8..
  Priključak će koštat više, a misečno će koštat više od 50kn..
  Kao nusproizvod nam ostaju nesnosan smrad, i milijun šahti-ubojica motorista..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_193)

  "Godišnji trošak za eko jamu je 600kn..Ista košta oko 6000kn,4 osobe, ili 7500, ako je malo veća,6-8..
  Priključak će koštat više, a misečno će koštat više od 50kn.."

  A, sad san razumija: Kaštelani su skloni tim efikasnim eko rješenjima i njima ni ne triba kanalizacija,

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4107)

  U četri godine Berketve vlasti spojena su tri vodovodna priključka, Ko ne viruje neka provjeri u vodovoda

  oko 4 godina prije
 • gost1234 (Gost_6203)

  Zašto ne smrdi Solin Dugopolje Stobreč SplitTrogir. itd.Smrde samo Kaštela( eko kaštela).

  oko 4 godina prije
 • (Gost_193)

  Smrdi i na Dujmovači. Iz istih razloga ka i u kaštelima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1230)

  (Gost_4107)
  U četri godine Berketve vlasti spojena su tri vodovodna priključka, Ko ne viruje neka provjeri u vodovoda

  a u 20 godina hdz-ove vlasti zatvoreno je na tisuće radnih mista

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij