TRAŽI SE POZICIJA ZA RIBARSKU LUKU I BURZU RIBE
Splitsko-dalmatinska županija morat će izgraditi i oformiti ribarsku luku s burzom za ribu, koja će onima koji s morem i od mora žive znatno olakšati posao. Na izgradnji ribarske luke inzistira i Europska unija, no kako ta županija još uvijek nema definiranu lokaciju za njezinu izgradnju, ona će se planirati uskoro novim izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana.

Seget otpao

Na ranije planiranoj lokaciji u iseljenoj vojarni u Segetu kod Trogira ovaj se projekt neće realizirati s obzirom da općina Seget nije zainteresirana za prepuštanje takvog prostora ribarima.

— Ribari nemaju prostora pa stoga koriste pristanišne gatove, koji su javnog karaktera. Dok se u Županiji ne osnuje ribarska luka, ribari će s prostorom imati problema - tvrdi Željko Mišić, ravnatelj Županijske Lučke uprave, poduzeća koje se dijelom financira iz županijskog proračuna te lučkih pristojbi, a koje prikupljeni novac troši uglavnom na sanaciju i održavanje lučica od županijskog značaja.

Na sastanku predstavnika gradskih vlasti Kaštela i Županijske lučke uprave tako je dogovorena sanacija dvaju pristanišnih gatova, odnosno porta u kojima su privezani uglavnom ribarski brodovi. Za sanaciju ribarskog pristaništa u Kaštel Sućurcu planira se utrošiti 600 tisuća kuna dok se za sanaciju gata na području Kaštel Starog, koji je nešto veće površine predviđa iznos od dva milijuna kuna.

Čekaju se dozvole

— Do kraja godine trebala bi biti izrađena projektna dokumentacija i ishođene potrebne dozvole, a tada ćemo znati o kojim se točno iznosima radi, jer za sada imamo samo procjene - kaže Mišić. U Kaštelima, u kojima je tek desetak ribara evidentirano kao obrtnici, svjesni su da kruh sa sedam kora zarađuje mnogo više ljudi no što ih je prijavljeno pa ih projekt luke s burzom za ribu osobito interesira. No, u gradu podno Kozjaka, unatoč zanimanju, na žalost nije moguće izgraditi takvu luku jer je Kaštelanski zaljev zatvoren zbog čega ekološka studija najvjerojatnije ne bi prošla.

Lučicama sanacija

Sto se pak tiče kaštelanskih lučica, one su odreda u lošem stanju i nužna im je sanacija. Za porte u Kaštel Starom, Lukšiću, Kambelovcu, Gomilici i Sućurcu morat će se pobrinuti Županijska lučka uprava, za porat u Kaštel Novom grad, dok se o lukobranima u Resniku, te onima u sklopu tvornica Dalmacijacement i Adriavinil brine državna Lučka uprava.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • studije i palnovi (Gost)

  ... ona će se planirati uskoro novim izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana.

  Zar za ucrtati trasu i tunel za Vučevicu isto tako nije bila potrebna izmjena županijskog plana budući se radi o značaju za županiju i državu (\"najkraći\" izlazak s autoceste - najviše rangirane državne ceste - prema Splitu - županijskom središtu, a sama cesta bi bila državna cesta).
  Takve izmjene dosada NEMA !!!
  Kako je onda kaštelanski prostorni i generalni urbanistički plan dobio suglasnost od te iste županije da je u skladu s njihovim prostornim planom ???

  ... zbog čega ekološka studija najvjerojatnije ne bi prošla.

  Kako se to tako olako zaključuje (što ne znači da ne bi bila istina), kao što se olako zaključilo da neće biti problema sa istovrsnom studijom za tunel Vučevica !!!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Žele li ribari da im se olakša posao?

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara