hren

UZ OSMINU SVETOG ANTE
Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići osim tradicionalne proslave Osmine Sv. Anti, ove nedjelje, 19. lipnja, obilježava i jedan veliki jubilej, 800 godina prvog pisanog spomena sela Opora.

Ova proslava održat će se u selu Opor, ponad zapadnog dijela Kaštela, a cijelo događanje započinje misnim slavljem u 11 sati, koje će u mjesnoj crkvi predvoditi fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja,

Nakon mise članovi brojnih obitelji ogranaka Botića, koji će pristići iz svih krajeva Lijepe naše ali i svijeta, nastavit će zajedničko druženje, kojem će se pridružiti i brojni prijatelji.

U pučkom dijelu ove proslave nastupit će kulturno umjetnička društva „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca te „Kolo bosansko“ iz Sarajeva, a sve će svojim glasom upotpuniti kaštelanski tenor Nedo Kovačev.

Već prema tradiciji bit će ovo prilika i za prisjećanje na običaje starih Botića, u skladu s kojima su živjeli prije nego su se stanovnici Opora raselili na sve strane svijeta.

Selo Opor smješteno je na visoravni istoimenog brdašca između Labina sa jugozapada, Prgometa sa sjeverozapada, Radošića sa sjeveroistoka i Kaštela sa jugoistoka, udaljeno je od Rudina 3 km, a danas administrativno pripada općini Prgomet.

Područje Opora naseljeno je još od prapovijesnih vremena o čemu svjedoči veliki broj prapovijesnih nalazišta u blizini sela. Selo se po prvi put službeno spominje u srednjem vijeku 1216. godine.

Svakako treba spomenuti da će u subotu, 18. lipnja u 20 sati, KUD Ante Zaninović i KUD Bosansko kolo, nastupiti na brcu u Kaštel Kambelovcu te tako sve uvesti u ovu proslavu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_4193)

  kolo bosansko je iz sarajeva, a to lijepo piše u članku. pročitajte s razumijevanjem.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8479)

  Bravo Botići !

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6236)

  . Bravo Botići Spasilo vas Je da SDP nema blizu nebi te kuć ostale žive sve bi pokrali

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij