hren

800. OBLJETNICA PISANE RIJEČI O OPORU
Pod granama starih koštela, uz ostatke ognjišta i pojata nekih od obitelji roda Botićevih, u nedjelju se okupilo mnogobrojno i zanimljivo društvo, pristiglo u selo Opor s različitih strana svijeta, kako bi zajednički obilježili tradiciju svoga sela, Osminu Sv. Ante, ali i proslavili značajan jubilej, 800 godina od prvog pisanog spomena sela Opor.

Za ovo okupljanje, koje se podiglo na posebnu razinu u proteklih desetak godina,  zaslužni su članovi udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići, ali ne samo oni, nego i svi Botići koji višestoljetnu tradiciju svog sela žele sačuvati i za buduće generacije, baš kako je i pisani spomen sela sačuvan u trogirskom arhivu od 1216. godine.

Misno slavlje povodom Osmine, sa procesijom, u mjesnoj crkvi predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a nakon mise svi su se okupili na zajedničkom druženju.

Red spize, red razgovora, red zabave u hladovini starih stabala, uz nastup članova KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, gostiju iz KUD-a Kolo bosansko iz Sarajeva te Nede Kovačeva čiji se tenor širio krajem, sve do Kaštela, Prgometa i ostalih okolnih mjesta, učinili su da nekoliko sati zajedničkog druženja prođe kao trenutak.
Atmosferu su upotpunili i gosti iz dijelova Zagore, još jednom pokazavši svo bogatstvo tradicionalne ojkavice, a domaćini su se pobrinuli za neke od starih igara u kojima su se mogli okušati najmlađi, ali i oni nešto stariji….

Bila je ovo prilika da se svi nazočni upoznaju i s djelićem povijesti Opora, sela koje je danas skoro u potpunosti napušteno, tek s jednim stanovnikom.
O povijesti sela govorio je predsjednik udruge za revitalizaciju Opora, Jurica Botić, osvrnuvši se na prapovijesna nalazišta u okolini, zapise iz srednjeg vijeka, život pod Turcima i prvi popis stanovništva 1550. godine, iseljavanje početkom 17. stoljeća, nastanak prezimena Botić pa sve do novije povijesti, odnosno talijanske vladavine za vrijeme Drugog svjetskog rata do industrijalizacije pri kojoj su stanovnici selo napustili trbuhom za kruhom, posebno se naselivši na području kaštela, odnosno Rudina.

Iako se Opor nalazi tek nekoliko kilometara od Rudina, u većem dijelu godine je prazno, unatoč tome što bogata priroda i zanimljiv položaj na visoravni istoimenog brdašca sa sobom nose brojne mogućnosti, ne samo revitalizacije nego i znčajnog napretka, posebno u turističkoj ponudi.
No, u nedjelju je Opor opet oživio, a u veseloj atmosferi ozbiljne teme ostale su ipak u prikrajku.

Među gostima koji su Opor ovog dana pohodili bili su i oni koji pomažu radu Udruge na različite načine, pa su se tako u Botićima našli i predstavnici Grada Kaštela, zamjenik gradonačelnika Zoran Bonacin i pročelnica Sandra Zokić, kao i dogradonačelnik Trogira Filip Anđelić.

I naravno treba spomenuti da je proslava Botića započela već u subotu navečer na kambelovskom brcu, folklornim uvodom u kojem su publiku obradovali nastupi folkloraša iz Kambelovca i Sarajeva.

Foto: A. Majić/J. Grgin/D. Putnik (PGK)


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost_1194)

  Ča bi tek bilo da je kogod osta gori.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3715)

  Jako lijepo i uzorito čuvati svoje obićaje i svoju povijest, pa i revitalizirati ih. Zato preporučam oporanima obnoviti narodnu nošnju pa čak i osnovat, barem kao ogranak postojećeg, svoje folklorno društvo koje ne mora ni brojiti puno članova - onoliko koliko je potrebno za zaplesati i pokazati svoju staru nošnju a kroz igrokaze i povjesnu baštinu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7831)

  Botići svih zemalja UJEDINITE SE !

  oko 4 godina prije
 • (Gost_109)

  Baš lipo kad ima ovoliko slika s događanja iz, odakle ono? Vlaške. Svaka kulturna manifestacija je popraćena s par fotografija, ali ovo je zaista presedan. Ko vam od Botići radi na Portalu!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2207)

  Vidi kako in je lipo gori. Ajde lipo se vratite na svoju didovinu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1605)

  Poznajen dosta Botića i onih obrazovanih i neobrazovanih. Niti jedan od njih nije građanin Kaštela sa "figom u đepu".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8459)

  Jure a di su ti sdp-ovci???Vidin samo Alenku i sina di su ostali?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5233) (Gost_5461)

  nebi reka

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7206)

  vratite se u Opor tamo vam je misto

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5461)

  (Gost_7206)

  vratite se u Opor tamo vam je misto

  puno lipo je da znaš di in je misto,a još bi bolje bilo kad bi zna di je tebi misto;););)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5233)

  Na prvoj slici vojni invalid.....radi na crno u Ga rica....nije tija stan u vojnin zgradan u Rudinan nego je uzeja stan na Divuljan.....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5461)

  (Gost_5233)

  Na prvoj slici vojni invalid.....radi na crno u Ga rica....nije tija stan u vojnin zgradan u Rudinan nego je uzeja stan na Divuljan....

  a jel koga znaš da je dobija stan u rudinan a nije ni uselija. da ga je dici,neki su iznajmili podstanarima,a neki prodali.oni nisu mesić pa nisu važni da ih se raščiščava

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4643)

  Moj junače 5233. Njegova se rič cijeni i sluša jer je čovik i po koji ima srce i po. A ti ćeš uvik bit samo mali anonimni crv.

  oko 4 godina prije
 • gost 8015 (Gost_1188)

  vinko j bija u ratu,a šta ti smeta šta je dobija stan,a kad je bija rat di si ti bija,u mišjoj rupi,il u njemačko j na radu junače.vinko je ljudina.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2201)

  "vinko j bija u ratu,a šta ti smeta šta je dobija stan,a kad je bija rat di si ti bija,"

  Oli je cijena domoljublja plaća, penzija i stan? Nisu svi "zbrinuti", šta je i normalno. A čast, pomoć potrebitima i dodatci na penziju, to je OK.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7102)

  kad će jopet izbit koji rat,da i ja dobijen stan i čakod pensijice

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8157)

  Šta ste se uhvatili Botiča a di su drugi Botiči idrugi od Trogira do Splita samo ovde dobivali su stanove pored kuča vikendica jahti ajde kad si faca prijavi ih svih nek se provjere samo Rudine pa će se puno šporkice otkriti a di je bija Barun pa je dobija stan? Šta prizivaš rat za nešto dobit stvarno si bolesna osoba jer mir nijedan stan nemože čovjeka učinit sretnim.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8142)

  Uvik je bilo jada od ljudi i bit će, kao ovaj šta spominje čovika iz svoje mržnje prema svemu, da je njemu bar jedan dan bit čovik. Nama je bilo lipo, lipo smo se zabavili, najeli i napili, a vi ljubomorci da ne kažem jadnici, kojima nikad nije po volji, samo pišite i kakite. Mi opet dogodine na svoju proslavu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8454)

  Opor i Kaštila ...razlika sradnij vjek i dvadeseto stoljeće.
  Pošteni i radni ljudi; još prije rata nosili drva na tovarin i mazgan i prodavali u Kaštilin.
  I sad odjedanput Oporska stara nošnja postala ista ka Kaštelanska, skoro i obićaji .
  Car ide gol.....Ko me razumija razumija,a ko nije neka gre u Opor, a i ostali neka gredu onde di su posijani.
  Sudar civilizacija samo izaziva nove sudare i to neminovno.....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1470)

  koliko su oporke podigle dice prodavajuč drva po kaštilima. neke su nosile i vriče šušnja i ka da ih sad čujem kako viću " šušnja,žene šušnja" donile bi u krtolu ili bronziniću i koje jaje. u podne bi sile ispod palme na brce u novome i brojile utržak.znale su i koji bonbon zamotat u kartu za dici ponit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_206)

  Goste 8454, ta nošnja šta sliči na kaštelansku je samo iz gornji Botići, dok ona iz donji baca na sarajevsku :D:D:D

  Možda ste stariji pa ne vidite dobro, ali nije dovoljno priletit slike. Triba i tekst pročitat prije komentiranja. U nošnjama su naši prijatelji i Kambelovca i Sarajeva ;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_206)

  Da, 1470, istinu govorite. Pričali su mi stari. Težak je to život bio. Muški su kopali doce i vinograde u Oporu, a žene su nosile šušanj.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij