hren
 
PRAŠINE DO GRLA - ZAKLJUČCI ZAJEDNIČKE SJEDNICE GRADSKIH VIJEĆA SOLINA I KAŠTELA, POSVEĆENE 'DALMACIJACEMENTU'
SOLIN/KAŠTELA - Zajednička tematska sjednica o Dalmacijacementu, solinskog i kaštelanskoga Gradskog vijeća, nakon dugotrajne rasprave o utjecaju proizvodnje cementa u tvornicama DC-Cemex d.d. na okoliš te o eksploataciji mineralnih sirovina iznjedrila je i nekoliko zaključaka obaju vijeća.

Zaključci su sljedeći: gradska vijeća traže da se prašenja iz DC-a svedu u zakonske okvire te zahtijevaju od inspektorskih službi Zavoda za javno zdravstvo da izvijeste gradska vijeća o količini emisije prašine kao i o tome ima li u ispušnim plinovima otrovnih tvari, poput dioksina ili otrovnih furana.

Nadalje, vijeća se protive mogućnosti spaljivanja otpada kao pogonskoga goriva, zahtijevaju da skladišta klinkera i mineralnih sirovina kao i transportna traka budu zatvorenog tipa te je usvojen i prijedlog po kojemu će gradovi Solin i Kaštela osnovati zajedničko povjerenstvo koje će kontinuirano pratiti granične emisije prašine.

Kod pitanja eksploatacije mineralne sirovine raspravljalo se o rudarskoj renti, ulaženju DC-a u privatne posjede te o nepoštovanju granica koncesije, s naglaskom na Kaočina gaju.

— Granice eksploatacije u Kaočina gaju su probivene i približavaju se groblju Gospe od Hladi, iako ne bi smjele biti bliže od jednog kilometra — istaknula je kaštelanska pročelnica Tončica Matijaca.

Također, gradska vijeća su donijela sljedeće zaključke: od DC-Cemexa zahtijevaju sanaciju tupinoloma te provjeru ispravnosti elektronskih kolnih vaga uz neophodnu nazočnost Državnog inspektorata, koji, na žalost, kao ni pozvani predstavnici četiriju ministarstava, nisu nazočili sjednici.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost)

    Eeee lokalna samoupravo ili novinaru, trebali bi znati da Zavod za javno zdravstvo nema inspekcijsku službu već jedan odjel koji prati kvalitetu zraka. Inspekcija koja bi se trebala pozabaviti navedenim je Inspekcija zaštite okoliša u Ministarstvu gđe Dropulić, ali kako kada sin jednog od inspektora radi u DC-u .

    oko 13 godina prije
  • inspektorov sin (Gost)

    SV. JURAJ i SV. KAJO - ČUVAJTE NAS od korumpiranih tatica i sinova!

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij