hren
 
RAT ZA TUPINU ODGOVOR MEKSIČKOG CEMEXA NA MJERE LOKALNE VLASTI
KAŠTELA - Nakon pojedinačnih tužbi Upravnom sudu protiv odluke Ministarstva gospodarstva, odnosno Državne uprave za rudarstvo, što su ih podnijeli gradovi Kaštela i Solin zbog sumnji u legalnost koncesije za eksploatiranje sirovina izdane Dalmacijacementu, tvrtka u vlasništvu meksičkog Cemexa odgovorila je jednakom mjerom.

Ometanje prava

Cemex je, naime, angažirao odvjetnike koji su ovaj put tužili gradove Solin i Kaštela optužujući ih za ometanje prava prostora eksploatacijskog polja time što su donijeli generalne urbanističke planove, potvrdio je predsjednik Uprave DC-a Juan Carlos Rincon, koji drži da su se granice tupinoloma trebale osporavati na drukčiji način nego što je učinjeno.

U to, pak, nije uvjeren solinski odvjetnik Mate Peroš, koji smatra da će tužbe biti riješene u korist gradova, jer DC od ukupno pet ne zadovoljava čak tri uvjeta za legalno eksploatiranje.

Prema GUP-ovima dvaju gradova, DC je u svoje eksploatacijsko polje uvrstio i 215 četvornih metara prostora Kaočina gaja. Zbog opasnosti da se ovaj prostor, za čiju se zaštitu bore Županija, gradovi i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, u potpunosti ne devastira, dr. Mihovil Biočić, predsjednik GV-a Kaštela, uputio je apel Cemexu da zaustavi iskope dok sud ne okonča svoj posao.

Izlazak iz granica

— Vlasnici tvornice oglušivali su se na pozive za raspravu prilikom donošenja GUP-ova gradova i zato je danas pred nama čitav niz neriješenih problema. Cemex je izišao iz granica utvrđenih rješenjima i to su činjenice, za razliku od plinova, koje nam mogu prikriti jer ih ne vidimo — kazala je Tončica Matijaca, pročelnica u Gradu Kaštelima.


Renta: Kuna po toni tupine


Nezadovoljni zbog niske rudne rente koju određuje sam DC, a koja iznosi tek jednu kunu po toni tupine i ukupno 2,6 posto od neto zarade, što prema gruboj kalkulaciji znači da iznos od 160 eura dnevno dijele dva grada, Kaštelani će Saboru uputiti zahtjev da se taj iznos, koji drže sramotno malim, uveća. Od dva milijuna tona proizvedenog cementa gradovi zajedno dobiju 50-ak tisuća eura godišnje, kazano je.

Tvornica ostaje na izvoru Jadra

Unatoč tomu što je bivša Uprave DC-a nekoliko puta najavljivala zatvaranje tvornice "10. kolovoz" u Majdanu, smještenu na izvoru rijeke Jadro, Juan Carlos Rincon potvrdio je kako do zatvaranja tvornice neće doći. — Ne razmišljamo o zatvaranju tvornice i u nju ćemo ove godine investirati pet milijuna eura. Razmišljamo samo o rušenju starih dijelova pogona — kazao je.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost)

  Svaki dan u tupinolomu u Sucurcu se oko podne vrse minavanja kada se moja kuca zatrese kao da je bio manji potres. Moja kuca nije blizu tupinoloma vec u centru mjesta na predjelu zvanom Celine.
  Da li jos netko ko dolazi na ovaj forum osjeca te \"potrese\".

  oko 13 godina prije
 • (AntonVukas)

  Divota je promatrati kako se naš čovjek poćima služiti pravima demokracije.

  Dakle DC plaća oko 50,000 eura godišnje za odsjećenih 2,000,000 tona
  ili oko 200,000 kubičnih metara
  ili volumenski 20 m širok x 10m visok x 1000 m dug komad Kozjaka DC osjeće svake godine i plati zato 50,000 eura???!!!. Mislim da je ovo užas.Dali afričke zemlje dobijaju tako malo.

  Gospodo izgleda mi DC pravi više štete nego koristi. Naućite pravila demokracije u Hrvatskoj i onda postajete Vi vlast. Ako vam ne paše i ako imate izbor Napišite direktoru DC, .[B]null[/B][B]Mr. XYZ, žao nam je ali Vi ste izgubili svoj posao. U određenom roku DC se Zatvara[/B]


  Vidim polagano odgovori se pojavljuju na bitna pitanja postavljena u komentaru koji slijedi:

  Nepovratna Oštećenja Kozjaka
  Poslao AntonVukas dana 2006-06-29 15:29:08
  -------
  Početkom 1900- tih Tvornica Cementa u K. Sućurcu je izgrađena na osnovu ideja prije 100 godina starih planera imajući u vidu zaštitu kaštelanskog brda Kozjaka. Tupina se kopala podzemno tunelima. Moj pok. otac Vukas Ivan je bio poslovođa održavanja godinama elektrićne infrastrukture do 1975. Uskoro se primjenila jeftinija metoda POVRŠNE EXPLOATACIJE i donjela ono što sada vidimo na okrnjenom našem Kozjaku. Nažalost u ono doba bez demokracije odluke što je dobro za naša Kaštela donašala su se izvan hrvatskih granica.

  Ms. Morana Mratović, Glasnogovornica *DalmacijeCementa*,
  Na osnovu nedavnog novinskog članka, neto dobit Dalmacijacementa u prvom tromjesečju ove 2006 godine iznosila je 16,2 milijuna kuna ili oko 2.2 milijuna Eura. Dakle može se estimirati da za cijelu 2006 godinu neto zarada će biti oko 64.8 milijuna kuna ili 8.8 milijuna Eura.

  Kolegica Glasnogovornica Ms. Mratović, molim Vas odgovorite na slijedeća pitanja:

  1-da bi DC mogla zaraditi takav kapital koliko je DC tvrtka platila kapitala Hrvatskoj za koncesiju vađenja tupine iz Kaštel Sućurca kao glavne sirovine za proizvodnju cementa?
  2-koje je ime ustanove/va kojoj/im je taj kapital plaćen?
  3-koliko kapitala je dobila Općinu Kaštela?
  4-koliko kapitala je dobio K. Sućurac kao glavni obeštećenik zbog oštećenog okoliša i zagađenosti zraka?.
  5-Kolika je šteta obeštećenog lijepog našeg Kozjaka?.
  6-Zašto ne preselite Dalmaciju Cementa industriju iza Kozjaka. Sada postoje izvrsne ceste za privoz i odvoz matrerijala do cementara u zaleđu. Prijevoz službenicima i radnicima u zagoru nebi bio problem sa novim autoputevima?.
  7 Zašto ne ostaviti lijepu morsku obalu za turizam i agrikulturu u Hrvatskoj?.

  Kaštelani Anton Vukas Magister lektrotehnike
  iz Sućurca

  oko 13 godina prije
 • ja (Gost)

  Ajme šta je naš Anton Vukas Magister letrotehnike iz Sućurca, a to van je u Kanadi, pametan. Toliko je pametan da ga triba stavit u glavnu točku u krnjevalu.

  oko 13 godina prije
 • grad Kaštela (Gost)

  Gospodni Vukas zahavaljuem Vam se na aktivnom promišljanju i sagledavanju problema u našoj tužnoj kaštelanskoj svakodnevnici. Ne obazirite se na neke komentare, ipak živimo u jednoj dosta primitivnoj sredini.Naravno time nam je obveza i nagrada veća; raditi na tome da svojim aktivnim uključenjem u rješavanje problema stvorimo ugodnu sredinu za život bez ovakvih problema.

  oko 13 godina prije
 • zet (Gost)

  Za onoga koji se potisao kao - ja-

  Postovani gospodine, ovaj covjek postavlja razumna pitanja, trazi odgovore, hoce akciju, rezultat promisljanja i zajednickog djelovanja. Bilo to iz Kanade, Mongolije ili Kastel Sucurca. On zeli promjene i to na bolje. Zelite li Vi mozda novi televizor bolji od staroga ili recimo bolji auto. Normalno da zelite to svi zelimo. No Vi ste postovani gospodine tipican primjer \"fetivog\" koji zna samo dobro podjebavat i iz prikrajka gledat, nista ne cinit i kukat kako su Vam krivi ovi ili oni. Bila je tu neki dan reakcija na septicke jame. Shvatite da je i DC jedna velika septicka jama koja svima Vama dolje zagadjuje dvorista i kuce. Ukoliko zagadjuje neka i plati. Izgradite novu kanalizaciju, nove ceste, nove parkove. Ucinite nesto za sebe. Nemojte pljuvati po drugima jer zele nesto promijeniti i to nabolje. Moje je misljenje da sve Vas koji tako razmisljate treba staviti kao glavnu tocku u krnjevalu.

  oko 13 godina prije
 • CEMENTAŠ (Gost)

  ali i mi tribamo ostat bez posla

  oko 13 godina prije
 • branimira (Gost)

  ......da iz daljine se bolje vidi....

  oko 13 godina prije
 • EU (Gost)

  kako se budemo približavali EU i kako bude rasla decentralizacija, tako će i o ovakvim pitanjima lokalna vlast imati veću autonomiju. Nadamo se da ce te se ovdje izboriti za interes većine kaštelana i dokazati da ste se u stanju samostalno boriti.

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij