TISKOVNA KONFERENCIJA ORGANIZATORA MANIFESTACIJE
"Cilj manifestacije Legenda o Miljenku i Dobrili  je učiniti  grad Kaštela poznatim upravo po ovoj legendi te  ga postaviti  na kartu svjetskih destinacija poznatih po povijesnim  zaljubljenim parovima i romantici" - kazala je na današnjoj konferenciji za medije direktorica Turističke zajednice Kaštela, Nada Maršić predstavljajući projekt čiji su organizatori Turistička zajednica Kaštela i Grad Kaštela..

Ove godine donosimo i novi vizualni identitet Legende o Miljenku i Dobrili, posebno je istaknula Maršić
Osim direktorice TZ Kaštela o podršci ovoj manifestaciji kao i o tekućim poslovima na uređenju grada govorio je gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić, naglasivši kako napori Gradske uprave idu u pravcu privlačenja što većeg broja turista u Kaštela.
Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, između ostalog, govorila je o stalnim naporima usmjerenim na što kvalitetnije brendiranje grada, kako kroz legendu o Miljenku i Dobrili, tako i kroz Kaštela kao pradomovinu Crljenka. Uz navedeno, ove godine počelo se s projektom Visit Kaštela te projektom Zdravo življenje kroz Ultra Trail biciklističku utrku. Ovog vikenda održavaju se i Večeri dalmatinske pisme kao jedan od već prepoznatih kaštelanskih brendova, naglasila je Zokić posebno istaknuvši kaštelanske udruge poput KUD-a Ante zaninović i Kaštelanskog kazališta kao nositelja programa.

"Program manifestacije ove godine svježiji i drugačiji nego do sad, a produkciju radimo u najvećoj mjeri vlastitim kaštelanskim snagama. Posebnu zahvalnost iskazujemo Gradu Kaštelima i svim odjelima, a posebno Vlastitom pogonu, na tehničkoj pomoći pri organizaciji.
Izuzetno nam je značajno pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, kao i podrška brojnih pokrovitelja i sponzora" - kazala je moderatorica tiskovne konferencije i tehnička koordinatorica manifestacije Marijana Vulas.

Ovogodišnji program manifestacije:

7. kolovoza 2016.  – Svečano otvaranje Dana Miljenka i Dobrile
ispred dvorca Vitturi – Kaštel Lukšić
- defile sudionika manifestacije od Rušinca i crkvice u kojoj su pokopani ljubavnici do dvorca
- svečano otvaranje uz nazočnost VIP gostiju
- uprizorenje života ljubavnika „Legenda o Miljenku i Dobrili“  - kazališni komad
 Izvode: Kaštelansko kazalište, KUD Ante Zaninović i ostale udruge (preko 100 glumaca i  statista)
 Režija: Rober Raponja
- degustacija jela iz vremena 17. stoljeća  - atrij dvorca Vitturi
8. kolovoza 2016.  – Koliko poznajem Miljenka i Dobrilu?  - dvorac Rušinac 18.30 te 21.00 sat
- ekipno natjecanje djece u edukativno - zabavnom kvizu
 - testira se poznavanje detalja legende kao i umjetnička interpretacija vezana za legendu 
 o Miljenku i  Dobrili (plesna, glumačka, recitatorska ili ina interpretacija Kažotićeva djela)
9. kolovoza 2016. – Dobriline glazbene večeri – park Vitturi u 21.00 sat
 - uz poznate glazbene goste razgovaramo u položaju žene u društvu, kroz povijest i danas
- gošće večeri: Radojka Šverko, ženska klapa Neverin, dramska umjetnica Mladenka Gruica
10. kolovoza 2016. – Večer barokne glazbe – koncert ansambla Ars longa
- župna crkva Kaštel Lukšić u 21.00 sat
11. kolovoza 2016.  -  Večer arija i zborskih pjesama – dvorac Vitturi u 21.00 sat
-  fragmenti iz opere „Miljenko i Dobrila“  Milivoja Koludrovića


KOMENTARI:

Stari Komentari (34)

 • (Gost_4006)

  Uživile se one u ulogu Dobrile :D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  Prije svega ovakve legende nisu ništa nova u mnogim gradovima, regijama i slično. Teško se dobiju i sredstva iz EU fondova, jer jedino mogu proći kao soft projekt, odnosno u okviru nečega, al zapamtite niti više kao atrakcija, jer to nije atrakcija kad je ima već cili svit. Osim ovako od lokalnog značaja. Znači uvik kaskamo za naprednin sviton. Al malo digresije u oko mi je upao pomalo primitivan dio programske sheme umjesto svečano otvorenje u nastavku je dodano uz nazočnost VIP gostiju. Ma che VIP, dajte malo dostojanstvene i kulturne poniznosti. Svečano otvorenje krasi sve. Ta konstantna kićenost u izricanju odiše ničim nego lokalnim primitivizmom kojeg smo prepuni. Znanje o svečanom, diplomatskom i inom protokolu teško mnogi mogu dosegnuti. Osim što se educiraš o tome, to trebaš i imati odgojem usađeno i naravno nadasve talent za istim.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8675)

  Dobrila je bila Vitturi, a Miljenko Rušinić eccola qui

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8675)

  Uglavnom dosadno odoh u Solin na Đurologiju:D

  oko 2 godina prije
 • GOSTE 3127 SVE LJUBAVNE LEGENDE NISU ISTE IAKO IH UZROKUJE - LJUBAV! (Gost_7213)

  Pišeš o ljubavnoj legendi M. i D. tvrdeći da "ovakve legende nisu ništa novo" i da nisu atrakcija jer su se događale "u mnogim gradovima, regijama i slično" i time se iskazuješ kao neznalica.Da znaš ono što bahato tvrdiš onda bi znao da je svaka od tih legendi različita po događanjima iako im je motiv ljubavi zajednički.I tvoja ljubav je također ljubav ali nije ušla u legendu jer je prozaično banalna i svakodnevna, nevažna za ljudski rod kao tragični simbol rase životnih gubitnika.A umjetnost uzima samo ono što po svojoj općeljudskoj poruci simbolizira vrijednosti ljudske rase pa je očito tvoja ljubavna "legenda" beznačajna za čovječanstvo.A legenda M. i D. iz 1687. ima tragičniji motiv nego Shakespereov "Romeo i Julija" i zbila se u autentičnim objektima. Izmišljenim talijanskim ljubavnicima se sva tragičnost događa samo slučajno dok je naša tragedija osmišljena namjernom ljudskom zločom i nasiljem nad nevinima.Druga bitna razlika je što je ljubavnike R. i J. opjevao genijalni pisac Š

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8675)

  Shakespeare je Shakespeare i nema mu premca.I prestanite agresivno dijeliti prodike o tome sto jest ljubav il nije, što jesu ili nisu ovi naši ljubavnici. No offence

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5203)

  Osvjezen Programm o Miljenku i Dobrili ?!
  Sigurno je ideja one koja To nikada i nije zeljela da zazivi ta legenda a sad neces ti pameti.Zar u Kastelima nema sposobnijih za TZK ?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1137)

  svake godine ista mantra

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

  oko 2 godina prije
 • Ja (Gost_8721)

  Odakle sad ta 1687. godina? Je li iz crkvenih knjiga ili nekih drugih relevantnih dokumenata? Volio bi znati jer sam "fetivi" lukšićanin, a do sada me nitko nije poučio tim činjenicama. Romeo i Julija su, po mojim dosadašnjim spoznajama, jednako stvarni i autentični kao i Miljenko i Dobrila i brojne druge slične legende.

  oko 2 godina prije
 • GOSTIMA 1137, 3127 I 8721 (Gost_2163)

  Nisu kulturno-turističke manifestacije radi vas oskudne kulture pa vas smeta ponavljanje. I vi ste isti i neponovljivi primitivci, jer ovo što se priređuje oko Miljenka i Dobrile radi se zbog turizma da vaša mater ili žena zarade štokod za vaše ludovanje po kafićima ili žderanje po svetkovinama. A turisti su za razliku od vas uvijek novi i njima se uvijek ponovo treba prezentirati isto. Toliko o ovima koji imaju balun umjesto glave. Što se tiče točne godine tragičnog događaja 1687. iako je do sada i bilo mnogo nagađanja povjesničara, nju je konačno utvrdio kaštelanski povjesničar dr. Vjeko Omašić dokumentom da je Frane Vitturi Dobrilin otac (u romanu alijas Radoslav) umro je te godine, jer poslije Franine smrti nije mogao ubiti Miljenka. A legenda o Miljenku i Dobrili se najprije usmeno prenosila kao i tvoja baba, pa po Kažotićevu romanu i napokon po stvarnim objektima u kojima se to događalo, a koje valjda znaš s uklesanim natpisom "Pokoj ljubovnikom". A u Veroni ima samo jedan balkon

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9517)

  a ko če prominit plastiku na kabini za presvlačenje na plaži u Starom,oče li Miljenko ili Dobrila.već misec dan stoji iskidana SRAMOTA nad SRAMOTON

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  Tako je goste 9517. A ti gosti iliti naši gastajbajteri sa Njemačkin registracijan za poludit trču i sve razumu.a A i di ko koji strani kako će razumit, nema ni janci prijevoda na listiću. Jer to "produkcijska kuća" ikad predvidila. Bavim se dugi niz godina turizmom i koliko god odvedemo i uputimo goste na đir po Kaštelima opet radije odu u Split ili Trogir, na Krku, sad je hit sinjski muzej, o Klisu da ne govorim, a u nas najbolje kotira naša Malačka i prekrasan vidik na cijeli zaljev i okolicu. Ljudi su se došli odmorit i tražit laka rješenja. Sreća jedino što imamo izvrsne obiteljske plaže, pa barem tu provedu vrijeme što se tiče Kaštela.

  oko 2 godina prije
 • za gosta 2163 (Gost_3170)

  Ne mogu vjerovati da me netko naziva primitivcem samo zato što postavljam logično pitanje (odakle godina 1687). Odgovor je više nego neuvjerljiv (najprije Frane pa onda Radoslav, pa onda on umro te godine a ne Miljenko i Dobrila itd). Što se grobnice tiče nitko točno ne zna tko u njoj leži (možda nekakva DNK analiza?). U vjerodostojnim dokumentima se spominje nekakva Bona, Miljenku ni traga. Što se Verone tiče balkon je na cijeloj jednoj kući (Julijinoj - pa ne lebdi balkon u zraku), a postoji i Julijin kip koji se za sreću dira po desnoj strani grudi, a postoji i grobnica (također neistražena). Nemojte pristojne ljude nazivat primitivcima samo zato što drugačije misle od vas.

  oko 2 godina prije
 • GOSTU BROJ 3170 (Gost_2163)

  Pogrešno čitaš jer izraz "primitivsci" se odnosi na ona dva prethodna, a tebi bi trebalo održati predavanja o tome da se talijanski kaže Bona, a na hrvatskom to znaći Dobra ili Dobrila.A stvarni otac Dobrilin se zvao Frane (Francisco, Franjo) a u romanu mu je pisac Kažotić, da ne bi ma neugodnosti, dao falšo ime Radoslav.On je živ ubio zeta Miljenka, a onda i sebe, dok je Dobrila zatim poludjela i umrla.Što se tiće groba na njemu je narod Lukšića uklesao natpis o ljubavnicima tek 100 godina kasnije 1686. (s jednom godinom greške) koja je uklesana na jednom kamenu zapadnog pročelja crkve prigodom njezine rekonstrukcije. Da bi se potpunije obrazovao preporučam ti da ideš na "radionice" kod muzejskog pedagoga M. Klaića. A što se tiće DNK analize kostiju M. i D. može to ako bi ti dao svoje spermatozoide da se usporedi. Balkončić u Veroni nije "preko cijele kuće" jer na njemu može stati jedva 3 osobe.Julijinu desnu ćiću su "osvjetlali" turisti, a tebi su ostavili lijevu ćiću i obje guzice!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2124)

  Miljenko i Dobrilko

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6175)

  "On je živ ubio zeta Miljenka, a onda i sebe, dok je Dobrila zatim poludjela i umrla.Što se tiće groba na njemu je narod Lukšića uklesao natpis o ljubavnicima tek 100 godina kasnije 1686."

  Pa ako mu je opremija ćer i ako su bili ljubavnici, nije mu bija zet.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9608)

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13654402_1089035114514684_6153855962472300149_n.jpg?oh=73e32410939b4639adc9f7f7ad7ee59a&oe=5826FE3E
  da su nam danas kaštela ovakva vridila bi suva zlata.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6175)

  "da su nam danas kaštela ovakva vridila bi suva zlata."

  Šta znači da bi se i prodavala. A to smo već prošli.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_161)

  a cerada u kabini za presvlačenje je i dalje iskidana .plaža đardin u Staron

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5620)

  A primitivnom i perverznom 2136 jedva je dočeka spomenit šta mu najdraže č... I g.....Toliko o romantičnoj jubavi.A Bože dragi ovih Kaštili ostarit, a ne poludit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6268)

  Koja romantika? Mile opremija Dobrilu, ali nekvalitetno. Ona se požalila materi, a stara ispričala priču konteu ka da je malu deboto silovalo. Ćaći se smračilo prid očima pa prikinija život mladome nesriknjemu yebaču i sebi. A kad je gospojica vidila šta se radi nje dogodilo, poludila. I tako su radi slaboga sexa dva života prikinuta, jedna glava poludila, a dvi familije zavijene u crno. Puno lipo štivo, osobito za laku noć dječici.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2127)

  Goste 6268
  Nije bolest sve što boli........nije vam lako biti u vlastitoj koži.

  oko 2 godina prije
 • gost 2519 (Gost_4198)

  slažen se s tobon goste 2127,ne mogu virovat da je neko na tako vulgaran i primitivan način opisa miljenka i dobrilu.dok se stanovnici verone diče s romeom i julijom eto pojedini žitelji našeg grada,primitivnost uzdižu na novu razinu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2168)

  ma ljudi, već imamo Romea i Juliju, originalnu i to iz pera virtuoza i svjetski priznatog genija Shakespeare-a. Ne triba nan loš i površan plagijat, na tome se ne temelji ni tradicija kaštili niti se to može lako prodat kome. Eto, na koliko se jezika prevela knjiga i koliko se komada prodalo pa ćete vidit. Stanimo s filozofijom, ostavimo se povlčađivanja jedno drugome, namištanja nepotrebnog posla kustosa trećerazrednog "muzeja" i sličnih py.darij i uvatimoi se struke i rada.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2168)

  Još falu i Roko i Cicibela, oće li se i njih prevest na 10 svjetskih i 3 domaća jezika? Svaka kala je imala svoga Romea i Juliju, alki samo jedan par je svjetski napisan i poznat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2214)

  Još falu i Roko i Cicibela

  nije potriba. imali smo mi šeprku, nadalina, maricu ralicu, anu, a i svako selo je imalo svoga roka i cicibelu. nije potriba uvozit iz vana.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6276)

  I sad zamisli da svaki komšiluk izvodi filozofiju od toga.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_151)

  neka igrokaza ili šta već je, arija itd... sve je lipo... samo naprid.:)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3160)

  Od kada je marsic na celu TZ ide sve naopako.
  Zar nitko ne vidi da je nesposobni UHLEB !

  oko 2 godina prije
 • Legenda iz Ljubitovice ? (Gost_804)

  A tko je napisao taj kazališni komad, nije valjda nAda A. Maršić ?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2081)

  Imamo mi u našoj opčini puno Roki Cicibeli i tamo bi se mogli snimat filmovi fini jubavnici Ane ,Kate Ruda ,Marica Ralica su princeze spram ovi sveti Cicibel tako nek do idučeg lita u opcini snime novi igrokaz i turisti ce sve razumit.

  oko 2 godina prije
 • Aĺajerdogan ! (Gost_3402)

  Načelnice Grada kaštelanskog ako sljepac nisi oslobodi Kaštela nam cijela i promjeni "direktoricu" što harači i puna je neznanja neka ide tamo gdje se zmije vata i luk sadi i u Kaštelima da napokon turistima opet bude spasa !!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1367)

  3402 netriba direktoricaT.Z.ič di se luk sadija i zmije vatale jer ona di se rodila i odgojila nema zmij to jaVelika štrada u Novome a takvih zmija ka sta si ti ima na svakon kantunu u Kaštilin zato je više pustite na miru a mogla bi ona mnogima posudit malo pameti i kulture uvatite se njih po opcini Udovicica i bele kompanije.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara