hren
 
Gradnja čvora Vučevica na autocesti Split-Zagreb, između postojećih čvorova Prgomet i Dugopolje, te probijanje tunela kroz Kozjak omogućit će otvaranje velike gospodarske i stambene zone s obje strane autoceste koja će se protezati u dužini od osam kilometara i jedan kilometar u širinu!

Megaprojekti iza kojih uz državu stoje i Županija splitsko-dalmatinska, te četiri jedinice lokalne samouprave, Grad Kaštela, Grad Solin, te općine Klis i Lećevica, neće omogućiti samo neslućene mogućnosti razvitka tim područjima nego i samom Splitu.

Tunel kroz Kozjak, koji bi trebao biti dug oko dva kilometra i izlaziti posred Kaštela, odnosno iznad Kaštel Kambelovca, skratit će put do Splita s autoceste za oko 15 kilometara. Udaljenost od čvora Vučevica do Splita postojećom cestovnom mrežom preko čvora Dugopolje sada iznosi oko 29 kilometara. S probijanjem tunela kroz Kozjak i uz predviđenu gradnju mosta iz Splita preko Kaštelanskog zaljeva prema Kaštel Sućurcu, ta bi se udaljenost smanjila na 17,5 kilometara.

Nakon što su već rasprodane parcele u gospodarskim zonama u Dugopolju Pođi 1 i Pođi 2 (zapad), uz koje niče i velika stambena zona s 204 obiteljske kuće, pokazalo se kako se Split više nema gdje gospodarski i stambeno širiti i jasno je da mu se uz čvor Vučevica otvaraju neslućene mogućnosti. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader ističe kako tunel kroz Kozjak ima smisla jedino ako je povezan s autocestom.

Nakon što je donesena odluka o gradnji čvora Vučevica, počela se razvijati strategija, pa su sve četiri jedinice lokalne samouprave počele raditi svoju prostornu dokumentaciju za svoje zone. Po narudžbi Županije splitsko-dalmatinske, stručnjaci Odjela za planiranje i projektiranje prometnica i Poslovnog centra Split Instituta građevinarstva Hrvatske napravili su stručnu podlogu za izmjene i dopune Županijskog prostornog plana, u koji će biti uvršten tunel kroz Kozjak i spojna cesta od čvora Kaštel Kambelovac do čvora Vučevica.

- Sve male obrte iz Kaštela trebat će izmjestiti u veliku radnu zonu. Najvažnije će biti osigurati komunalnu infrastrukturu, pri čemu je uz pristupne ceste posebno značajna gradnja vodoopskrbnog sustava s Krke, čiji će se glavni magistralni vod protezati uz autocestu od Šibenika do Blaca - ističe župan Sanader, te dodaje kako je u izradi prostorne dokumentacije za svoju zonu najviše napredovala Općina Klis. Novac za klisku zonu Županija će tražiti od države i od pretpristupnih fondova Europske unije.

Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Klis napravila je splitska tvrtka "Arching". Prema riječima vlasnika "Archinga" Srđana Šegvića, poznatog splitskog urbanista i arhitekta, kliska gospodarska zona Vučevica proteže se na 223 hektara općinskog zemljišta i ona je nakon Dugopolja drugi izbor za Split.

Zona u kojoj će se kao i u dugopoljskoj preferirati samo "čista industrija", odnosno gradnja pogona koji ne zagađuju okoliš, podijeljena je na 18 područja, površine od 5,5 do 23,9 hektara. - Cijela splitska aglomeracija bit će okrenuta tim prostorima na kojima će se uz gospodarske sadržaje graditi i obiteljske kuće, škole, dječji vrtići, ali i hoteli.

Na području kliske Vučevice predviđena je i zona za individualnu stambenu izgradnju s građevinskim česticama površine od 700 do 1000 četvornih metara. Predviđene su parcele za gradnju vrlo komfornih kuća za stanovanje i odmor s velikim okućnicama - iznosi Šegvić, te naglašava kako na području Vučevice neće biti kolektivne stanogradnje.

Prema riječima župana Sanadera, zemljište uz čvor Vučevica će se zainteresiranim investitorima prodavati po povoljnoj cijeni, jer jedan od ciljeva projekta nije obogatiti se na zemljištu, nego vratiti i stvoriti život na tom području. Za sada još nije poznato kako će se kretati cijena četvornog metra zemljišta.

200 tisuća kvadrata za 'Sajam Split'

Tvrtka "Sajam Split" prihvatila je našu ponudu da sajamske manifestacije održava na prostoru gospodarske zone uz čvor Vučevica, doznajemo od župana Sanadera. "Sajam Split" bi dobio prostor površine 200 tisuća četvornih metara.

Raj za obrtnike

- Kroz veliku gospodarsku zonu kao zajednički projekt gradova Kaštela i Solina, te općina Klis i Lećevica, uz potporu Županije, trebat će izgraditi jednu paralelnu prometnicu, te za cijelu zonu osigurati vodu, struju, telefoniju i odvodnju - iznosi kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

- Grad Kaštela obrtnicima koji mu se javljaju, kamenoklesarima. limarima i plastičarima, više nema gdje ponuditi kvalitetan prostor - navodi Udovičić te naglašava kako će do kraja ove godine trebati pripremiti dokumentaciju, obaviti kontakte s državom, te prezentirati projekt i pronaći zainteresirane investitore. Kaštelanski gradonačelnik napominje kako Grad Kaštela u svojoj zoni ne predviđa individualnu stambenu izgradnju.

Ideja stara 20 godina

- Inicijativa za gradnju tunela kroz Kozjak stara je oko 20 godina, a prvi ju je iznio tadašnji načelnik općine Kaštela Mate Barišin. Postojala je ideja o gradnji goleme marine u Kaštel Lukšiću, a materijal za njezino nasipanje trebao se dobiti upravo od probijanja tunela kroz Kozjak. Kao gradonačelnik Kaštela tome nisam davao veliko značenje sve dok nije ozbiljno pokrenut projekt autoceste i onda sam ja iznova aktivirao tu ideju - kaže župan Ante Sanader.

Na sjednici Vladina Povjerenstva za gradnju autoceste, održanoj početkom 2004. godine u Dugopolju, podržana je gradnja čvora Vučevica jer se nalazi na pola puta između čvorova Prgomet Dugopolje. Župan Sanader stoga tvrdi kako nije istina da je premijer Ivo Sanader iz lokalpatriotskih razloga gurao čvor Vučevica.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • TUNEL (Gost)

  idemo u zagoru

  oko 13 godina prije
 • Dalekovidnost (AntonVukas)

  IDEJA
  Odličan Vam je plan gospodo iz lokalnih uprava Grad Kaštela, Solina, Vućevice i Klisa te Splitske Županije. To je o čemu sam sanjao ali nisam znao detalje. Ideja Vaša hvale je vrijedna, jer sagledave interese slijedećih 5 generacija ove regije. Ćestitam na dalekovidnosti gospode Mate Barišina, Ante Sanadera i mnogobrojnih koji ideju podržavaju. Ideja je tako zlata vrijedna jer potiće od ljudi koji godinama žive i poznaju Kaštela, mjesto da je nikla u nekom arhitektonskom uredu dalekog velegrada.

  KAPITAL
  Osim hrvatske države kapital, nadam se dodatan potreban kapital možete dobiti na internacionalnom tržištu novca. Na sreču svjetske kamate su jako niske sada. Vaša Megaprojekat:
  -otvara blokadu razvitka četiri spomenuta grada i grada Splita
  -potencijalno companije če ulagati kapital i otvarati radne mjesta izvan poidručja idealna za turizam a ne industriju
  -izbaciti Cemenatre i Zeljezaru, Azbesne ...kompanije iz kaštelanskog zaljeva

  MNOGO USPJEHA ŽELIM
  Ja ču po onu našu sejačku: Nek vam svemoguči bog bude u pomoći na ostvarenja ovog plana, a i mene da da šansu mnogo godina vozit se auton kroz Tunel Kozjak. Pri pogledu mora nakon izlaska iz tunela moga bi puknit ka cvrčak od veseja.

  Onim kojim sam zastario neka Vam Majka Priroda bude pri ruci u ostvarenju ove za mene perfektne ideje.

  Kaštelanin Anton Tonći Vukas iz Sućurca

  oko 13 godina prije
 • TUNEL (Gost)

  BRAVCO VUKASE SVEZNALICO

  oko 13 godina prije
 • sjor vukas (Gost)

  u pravu ste samo lud covik moze bit protiv ovoga ali cesta koja prolazi kozjakom sa juzne strane nakon tunela je ruganje sa nama i nasim nasljedjem.

  oko 13 godina prije
 • (farabut)

  [QUOTE]Tunel kroz Kozjak, koji bi trebao biti dug oko dva kilometra i izlaziti posred Kaštela, odnosno iznad Kaštel Kambelovca, skratit će put do Splita s autoceste za oko 15 kilometara. Udaljenost od čvora Vučevica do Splita postojećom cestovnom mrežom preko čvora Dugopolje sada iznosi oko 29 kilometara. S probijanjem tunela kroz Kozjak i uz predviđenu gradnju mosta iz Splita preko Kaštelanskog zaljeva prema Kaštel Sućurcu, ta bi se udaljenost smanjila na 17,5 kilometara. [/QUOTE]


  Asti gospu, da mi je sad pri ruci kalkulator!!! Skonta bi za koliko ce se ijad godin isplatit gradnja mosta i tunela :p

  BTW, nije ga jema ni gospodin Caktas,

  29 - 17,5 = 11,5

  a ne 15 kako on kaze. Znaci, isplatit ce se jos par stotin godin kasnije nego sta san mislija :grin  P.S. Ma judi, to stvarno nije radi lokalpatriotizma ;)

  oko 13 godina prije
 • Dalekovidnost (gledanje iz daleka) (farabut)

  ... oliti s distance (s druge strane bare) :p

  [QUOTE] Vaša Megaprojekat:
  -otvara blokadu razvitka četiri spomenuta grada i grada Splita [/QUOTE]

  Je, grad Vucevica bi moga postat velegrad, ovin Megaprojekton. A moga bi se pocet gradit i peti grad, da bude u stilu sa oniman u socijalizmu (mraku) ja bi da mu damo ime Sanaderovo. Ako se moj prijedlog usvoji molija bi da me se zove za kuma :p

  oko 13 godina prije
 • ????????????? Upit ????????????? (farabut)

  Zna li ko jesu li na internetu izasle zemljisne knjige GRADA Vucevice??? Ma, zanima me, samo onako usput, jesu li u zadnji par godin parcele oko auto ceste i buducega cvora minjale vlasnike. I moze li se tim novim vlasnicima uc u trag. Samo to, nista vise, ne morate se bojat :p

  oko 13 godina prije
 • KORIST KAŠTELA (Gost)

  Gospodo političari krenimo od kućnih ulaganja. prilikom investiranja u kuću ili okućnicu da bi uložili novce unaprijed znate što dobivate time:ugodniji životni prostor ili estetiku ili.... sigurno je da ništa ne gubite.
  Gospodo grad je vaša kuća pa krenimo s time što dobivamo izgradnjom tunela a to je devastiranje jedine oaze polja i prirode u Kaštelima,mikro klimatske promjene zbog utjecaja tunela,brži put do Splita,Otrovniji zrak zbog večeg prometa.....
  Kaštela ne dobijaju ništa osim što postaju Splitu put do industrijsko-gospodarske zone.
  Gospodine gradonačelniće tj. Ja Neznan te gosp.župane. Kaštela tj. stanovništvo Kaštela ne žele zaustaviti progres ali trgujte na dobrobit Grada Kaštela na naćin da Kaštela dobiju 2km gospodarske zone u Vučevici a Kaštela će dati tunel tj. pristupni put do gospodarske zone s tim da se tunel gradi od nivoa brze ceste Split - Trogir da ne bi devastirali Kozjak.
  Prije bilo kakve odluke pitanje koje treba postaviti je što Mi imamo od toga. pod \"MI\"mislim na građane Kaštela a ne pojedince koji bi trebalo da postanu ministri na naš račun.
  NEZAVISNA LISTA Ivan Kovač Matela

  oko 13 godina prije
 • REFERENDUM (farabut)

  Tako je Ivane, slazen se s tebon!!! I za manje su se zvizdarije raspisivali referendumi pa zasto onda ne bi i za ovo!!! A ovo judi nije mala stvar. Za Split. Za Kastila je, toliko minorna da bi je tribali jednoglasno [B]odbit[/B]

  oko 13 godina prije
 • TUNEL DA CESTA NE (Gost)

  Tunel će biti od velikog značaja za Kaštela. Ali nemojte zato devastirati pola Kozjaka da bi tunel napravili

  oko 13 godina prije
 • zoky (Gost)

  Ovakav tunel pri vrhu brda,uz ovakvu slalom cestu,koju bi teško svladala i Janica Kostelić je LAKRDIJA !!! Ako je cilj doći ovakvom cestom do dogradonačelnikove vikendice u podnožje Kozjaka,onda nek mu je sa srećom !!! Samo kratka i funkcionalna pristupna cesta,te dugi tunel imaju smisla i time štite padine Kozjaka i przi prilaz u Vučevicu.

  oko 13 godina prije
 • ni crno ni bijelo - održivi razvoj (Gost)

  nije pitanje da li su Kaštelima potrebna infrastrukturna ulaganja, ni činjenica da su već izmjenjeni vlasnički odnosi i da će neki masno zaraditi, već je pitanje na koji način i kojim tempom će se te promjene primjeniti. Drastično povećanje građevinske površine novim GUP-om i sada daljnje širenje gravitacijskog područja grada Kaštela će u brzom roku povećati broj stanovnika.To će doprinjeti da će se i onako teško stanje s zakrčenim školama i vrtićima, o dječjim igralištima da ne govorimo (to jedva da postoji u Kaštelima) još pogoršati. Kako će se naš grad povećati ako sada nije u stanju provesti mrežu kanalizacije, pa ćak je i voda problem, a o nekakvom plinovodu ili jeftinom gradskom prijevozu možemo samo sanjati.

  Prostorni resursi su nešto što je potrebno čuvati. Kao nafta i prostor je potrošiv i zato je potrebno čuvati našu baštinu. Pristupna cesta će za sobom povući (legalnu ili nelegalnu sasvim svejedno) urbaniziranje padina Kozjaka u tipično novo-kaštelanskom favela stilu.

  oprostite mi što vičem:
  DRAGE NAŠE VOÐE – DA RAZVOJU, DA ULAGANJU, ALI NEMOJMO RADITI POTEZE ZBOG KOJIH ĆEMO ŽALITI JOŠ 50 GODINA kao jugovinil, cementare, JNA kasarne i sl.
  POTREBAN JE TUNEL SA ŠTO KRAĆOM PRISTUPNOM CESTOM I NA MJESTU KOJE ĆE SMANJITI KOLIČINU TRANZITNOG PROMETA KROZ KAŠTELA

  čestitam na izmještanju radnih zona iza Kozjaka, ali pravi napredak mi možemo samo očekivati kada se unese red u prostor.

  Most će stvoriti ogromno prometno opterećenje u jednoj točki u Splitu, a novo-stara cesta za Klis koja se gradi 20 godina će postati suvišna. Ali, o tome neka se Splićani brinu.

  oko 13 godina prije
 • diplin ja ali za ludu (Gost)

  od osnutka opcine i grada kastela cinilo se kako ce kastela napokon imati neovisan polozaj u odnosu prema splitu koji je desetljecima ovo podrucje tretirao kao smetiste za svoje sadrzaje koje njima nisu bili atraktivni. i zbilja, stvari su bile krenule u tom za kastela pozitivnom smjeru - eko projekt, gasenje kemije, marina, prodajni centri ...
  da nesto nije u redu spoznao sam kada je dalmacija cementu dozvoljeno da prijedje na ugljen. ekoloske udruge tada su zasutjele.
  onda ovaj most koji se planira na brizinama. pitam se kome je to potrebno.
  onda ove dvije trake koje ce podijeliti kastela na gornja i donja i onemoguciti mnogim kastelanskim tezacima da sa svojim traktorcicima dodju na svoja polja.
  i konacno ova cesta na serpentinama i tunel koji devastira kompletno zaledje kambelovca da bi netko (opet splicani) dosli deset minuta prije kuci.
  postajemo prometno smetliste splita, zagadjeni ispusnim plinovima automobila i bukom vozila koja ce turirati uz one serpentine, a sto ce sa one visine odjekivati nadaleko po cijele dane i noci i stalno i nikad mira i nikad stat i kad budu vrucine kao danas mi cemo morati zatvarati prozore i ...
  glavno da su neki ovancirali i neki napunili djepove. kako i ne bi kad su to oni koji kastela ne smatraju domom, vec necim prijelaznim na putu od njihovih sela u zaledju ka splitu gradu.

  oko 13 godina prije
 • do kada ? (Gost)

  ako se lokalna vlast ne zauzme za interese svih, trebamo se samo-organizirati i dići glas kroz sve medije

  oko 13 godina prije
 • Srđan Šegvić (Gost)

  \"Srđana Šegvića, poznatog splitskog urbanista i arhitekta\"
  po čemu je to on poznat, jer po kvaliteti sigurno nije?

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Slažem se s održivim razvojem. Bravo.

  oko 13 godina prije
 • Ja (Gost)

  Antone iz Kanade, ti mući. Dosta mi je više tvoji pizdarij. U Kanadi se sigurno ne bi napravila vaka nakarada od tunela.

  Ovi na vlasti moraju svatit da niko nije kontra tunela, ali tunel mora izać nisko tako da se spojna cesta od tunela do magistrale svede na maksimalno 200-300 metri, a ne 7 kilometri ka šta ovi naši vrli arhitekti planiraju.

  Još nešto. Svi su drugi kaštelani turnili tunel od sebe pa su ga ludi kambelovčani uzeli, a dobro se zna, a to svi morete provjerit na katastru i u zemljišniku, da je najviše državnoga terena u Sućurcu i ta bi opcija bila uvjerljivo najisplativija.

  Ako ovako ostane i tunel se napravi prema sadašnjen planu na idućin izborima sadašnja vlast u Kaštilima, koju još uvik podržavan, sigurno pada.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  pogledajte stari PP i vidit ćete da je u početku trasa do tunela koja je išla kroz sućurac/gomilicu ne samo najisplativiji, nego ne dira plodnu zemlju i kraća je

  oko 13 godina prije
 • stari pp (Gost)

  ostavi se ti stari novi plan može tunel u sućurcu ali samo od nivoa magistrale i drugo ništa to je preduvjet onda idu pregovori koliku če mo novčanu korist imat od gospodarske zone u vučevici i tek nakon toga može se gradit tunel

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  može

  oko 13 godina prije
 • zaborav (Gost)

  nadam se samo da se tema neće gurati pod tepih i da kako otkliže prema dolje ne otkliže i u našoj svijesti.

  oko 13 godina prije
 • (farabut)

  Judi moji, ma nije pitanje [B]\"Di ce se tunel probit?\"[/B] nego [B]\"Triba li Kastilin tunel?\"[/B]!!!

  oko 13 godina prije
 • Podrška (Gost)

  Tooo, Farabute ... :grin :grin :grin

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Bolje bi bilo napravit most do Braca, bar bi se kastelani mogli okupat u cistome moru, a prirodu ostavit vlajima i vratin in ovce.

  oko 13 godina prije
 • Mladen (Gost)

  :upset
  Ima bit da se ima vrimena za pizdarije i sl.
  Tri dila Kaštili nima kanalizaciju i vodu, a Faraoni bi tunel u vrju Kozjaka i onda bob stazu do doli do ceste.Sa čigovin to pinezima.Ka ono neće se prominit ni klima u Kaštilima ni ništa drugo. :sigh
  :eek
  Prvo rješite vodu,kanalizaciju,struju i ovo šta ste počeli.Napravite koji vrtić i školu da imaju dica di ić.Šta ste učinili osin trotoara i ono korniža i zidića.Koliko ste pinez onde pokupili?

  oko 13 godina prije
 • LJUBO (Gost)

  Kad će više bit gotov tunel !?

  oko 13 godina prije
 • KARMEN (Gost)

  Ja sam kaštelanski prvašić i hoću li dobiti besplatne knjige? Ako neću brige me za tunelom i selim u Zagreb jer Bandić dijeli knjige besplatno.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  :zzz

  oko 12 godina prije
 • VLADO BARAN (Gost)

  TUNEL JE PRAVA STVAR DA JE BIJA NAPRAVLJEN PRIJE 50 GODINA ZEMLJA KAŠTELANA VRIDILA BI DUPLO MANJE I MANJE BI BILO BOSANACA

  oko 12 godina prije
 • vice (Gost)

  koliko glupih komentara
  po ovima nije tribalo napravit ni auto put

  oko 12 godina prije
 • poslao gost_3.2.2009. (Gost)

  Vučevico selo u dva reda
  izdaleka ko New York izgleda
  živio Ivo Sanader :)

  oko 11 godina prije
 • anonimus (Gost)

  vučevica će bit velegrad, a ljubomorni i zatucani neka se češkaju po..... :p 8) :grin

  oko 11 godina prije
 • anonimus (Gost)

  koji glupi komentari,tribalo bi autoput odavde autoput odande bit će tunel kroz kozjak a onome kome se ne sviđa neka se njime ne vozi :( ;) :upset :) :roll 8)

  oko 11 godina prije
 • ljuboz (Gost)

  s tunelom ce grad vucevica biti blize new yorku

  oko 11 godina prije
 • boljat (Gost)

  sta imate protiv velegrada vucevice

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij