hren
 

Nesreći u Rudinama, 24. srpnja 2009. godine je prethodila mirna vožnja nagibnim vlakom i nitko nije mogao naslutiti da će doći do najveće tragedije u suvremenoj povijesti "Hrvatskih željeznica" u kojoj su svoje živote izgubili Domagoj Alvira, Emila Gaja Andrica, Lorraine Bodet, Petra Radić, Mira Mirna Rogan i Krešimir Trajbara.

Urlici, dozivanje u pomoć, krvave glave, zgnječena tijela, umiranje na rukama voljenih... slike su koje svjedoci te strašne tragedije nisu zaboravili ni sedam godina nakon. A vjerojatno nikada ni neće jer neke slike nikada ne izblijede.

Suđenje je počelo u siječnju 2011. od kada je sudsko vijeće ispitalo članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba. Prema njihovim nalazima glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka je američki 'retardant' kojim se prskala pruga u Rudinama. Optuženi st,  tijekom cijelog sudskog postupka tvrdili da nisu krivi, ističući da su o propuštanju nagibnog vlaka nakon tretmana pruge nepropisnom "retardantom" odlučivale druge osobe u HŽ-u.

U svibnju 2013. godinena Županijskom sudu u Splitu za nesreću su proglašeni krivim bivši direktor HŽ-a Ivan Medak, koji je kažnjen s četiri godine zatvora, i Ivan Bazina, savjetnik u tvrtki Intrade, koji je dobio tri godine.

Obiteljima poginulih putnika Hrvatske željeznice isplatile su 4,5 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku iznosila je 28 milijuna kuna.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_1120)

  Sedam godina od največe tragedije u povjesti Hrvatske???? Prije pedeset godin malo dalje oko 500 metr je bija sudar gdje su poginula 33 čovjeka. Oni su bili 90 posto Hrvati i i to se dogodilo u Hrvatskoj zar ne? Pa ča ovi novinar trabunja. Eto zašto se nečemo nikad rješit partizana i ustaša i četnika..........

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5143)

  to ja ne zaboravljan jer san bija gori spašavat i po noći san dežura jer smo tražili djelove tijela stradalih. bilo je stravično. među putnicima koji su stradali bilo je radnika i učiteljice koje su radile u prgometu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7167)

  koliko mi je poznato 29 naših ljudi je poginilo 17. veljače 1966. godine u sudaru putničkog i teretnog vlaka, petsto metri istočnije od ovih pet- šest nedavno i kojima je prigodno napravljeno malo obilježje. nije mi jasno da se niko ni sitija do sada nikakvo obilježje postavit i za ovih 29 od pri 50 godin.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij