hren
 
IDUĆI TJEDAN 'POSLJEDNJA MINA' NA NAJSLOŽENIJEM OBJEKTU U SKLOPU PROJEKTA EKO-KAŠTELANSKI ZALJEV
TROGIR - Od 2770 metara samo još 20-ak je ostalo do završetka radova na probijanju hidrotehničkog tunela kroz otok Čiovo, najznačajnije investicije za rješenje kanalizacijskog sustava Kaštela — Trogir, u sklopu integralnog projekta EKO-Kaštelanski zaljev, vrijedne oko 57 milijuna kuna.

U planu je završiti posao do sredine idućeg tjedna, kada će se prirediti svečanost otvorenja, doznajemo od Stipe Vuke, voditelja gradilišta.

Prije roka

Konstruktor je gradilište otvorio 12. svibnja 2005., dok se u tunel u sjeverni portal ušlo krajem rujna, a u južni krajem listopada. Iako je riječ o zahtjevnim građevinskim radovima, oni su obavljeni čak mjesec dana prije ugovorenog roka, a da nije bilo zabrane u turističkoj sezoni, bili bi i još mjesec dana ranije, rekao je Vuka dodavši da će se do idućeg ljeta još ugraditi cjevovod te ulazne i izlazne građevine i time u potpunosti završiti prva faza toga sustava.

Istodobno će početi druga faza, koja uključuje radove na podmorskom ispustu, rekao je. Kako bi sve išlo po predviđenom planu, ovo ljeto radovi nisu zaustavljeni, no rad betonare prilagođen je zahtjevima tamošnjih iznajmljivača soba radi manjeg uznemiravanja turista. Ona radi od 9 do 15 te od 17 do 20 sati. To vrijeme odobrilo je i trogirsko Poglavarstvo.

Pritužbi iz obližnjeg hotela, gdje je smješteno najviše gostiju, nema, rekao je Vuka, podsjetivši da su se u početku građani žalili na buku iz tunela, no daje Zavod za zaštitu na radu iz Splita obavio mjerenja te da je ona bila u dozvoljenim granicama.

Nasipanje obale

Na probijanju tunela radilo je stotinjak Konstruktorovih radnika, 24 sata u tri smjene. Iskopano je 36.000 kubika zemlje samo sa pristupne ceste, a iz tunela oko 60.000 kubika. Dijelom iskopa nasuta je obala u Kopilici te obalni dio trogirskih Briga. Stipe Vuka tvrdi da je na području gdje se obavljalo probijanje tunela bila lošija geološka struktura stijenske mase (brda) nego što se očekivalo, te da se naišlo na svega jednu veću špilju i više sitnih pukotina.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  joj super, svaka im cast i punom forcom NAPRID, za nasa lipa i cistija i zdravija kastela...

  oko 13 godina prije
 • Građanin (Gost)

  Veoma mi je drago što se ovakav veliki projekt bliži kraju te se toplo nadam da će u što skorije vrijeme ovaj sustav biti pušten u rad te da će nam se u dogledno vrijeme Kaštela bar malo očistit...
  EKIPI IZ KONSTRUKTORA OD 100-tinjak LJUDI SVAKA ČAST!!!

  oko 13 godina prije
 • More Čisto Kao 1950 (AntonVukas)

  Nadajmo se kaštelansko more će nam biti ponovo ćisto kao 1950 tih. Na 7 metara dubine na Mulu u Sućurcu mogli smo vidjeti i izvadizi izgubljeni sat na pijesku. Loščure smo lovili kraj Barbarinca...

  Mnogo uspjeha na budućem radu želim osoblju koje radi na projektu ĆISTA KAŠTELA

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij