hren
 
U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je 17. 7. 6. članak 'Ulažemo milijune eura u čist zrak i okoliš', u kojem CEMEX-DC iznosi više netočnih i nepotpunih tvrdnji i/ili ocjena radi stvaranja netočnog dojma o poželjnom odnosu CEMEX-DC-a prema građanima i okolišu.

Istina je da "čist zrak" CEMEX-DC-a truje ljude i zagađuje okoliš u mjeri koja je ravna zločinu. Ekološke udruge traže zabranu spaljivanja otpada u cementarama i korištenje ekološki prihvatljivog energenta (povrat na mazut ili plin), korištenje europskih ekoloških standarda, poštovanje Zakona RH i legitimnih odluka lokalne samouprave i dr.

Vrećasti filtri, koje CEMEX-DC ugrađuje u cementare, sprječavaju prolaz samo vidljivog dijela cementne prašine i ništa više. Ti filtri ne sprječavaju emisiju nezamislivo velikog broja mikročestiea cementne prašine koje mogu sadržati živu, arsen, kadmij, erom, talij, olovo, radioaktivne elemente, otrovne dušikove i sumporne okside, izuzetno otrovne ugljične okside, najotrovnije tvari: dioksine i furane i dr.

Te izuzetno otrovne, kancerogene i mutagene emisije nastale spaljivanjem ugljena, motornih ulja i otpada u cementarama imaju teške posljedice za ljudsko zdravlje: uništavaju obrambeni sustav organizma, uzrokuju genetička oštećenja kod odraslih i djece, teška oštećenja tkiva, agresivno ponašanje, smanjenje kvocijenta inteligencije, psihičke poremećaje i mnogo dr. Često simptomi nisu odmah uočljivi, ali kad to postanu, obično je prekasno za pomoć.

Otrovi, kancerogene i radioaktivne tvari koje ne dospiju u okoliš ostaju u cementu te se ugrađuju u kuće i stanove. Emisije dušikovih i sumpornih oksida stvaraju kisele kiše u Kaštelanskom zaljevu i široj okolici, uništavaju tlo, uzrokuju sušenje poljoprivrednih kultura, šuma i ostalog bilja.

Ne postoje filtri koji mogu spriječiti dioksine, niti oni priznaju "dozvoljene granične vrijednosti emisije". Nagomilavaju se u tijelu ljudi i okolišu sve dok ne prijeđu kritičnu veličinu i izazovu negativne posljedice. Ti najopasniji kemijski spojevi, djelotvorniji su 11.000 puta od smrtonosnog natrij cijanida, a djeluju na 100 milijuna puta nižoj razini.


Vinko GRGUREVIĆ, predsjednik EU ZK KAŠTELA

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • borac (Gost)

    Svaka čast svakome borcu za bolja Kaštela naše djece. Što će nam šoldi kad ne budemo imali zdravlje.

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij