hren

LUKŠIĆKI PRIMJER PROMETNOG NEREDA
Na području Kaštela, posebno u dijelu južno od ceste dr. Franje Tuđmana, već duže vremena vlada pravi prometni nered, i to na cijelom potezu od Kaštel Štafilića do Kaštel Sućurca. Ovom prilikom osvrnut ćemo se tek na jedan manji dio, prometovanje i parking u Kaštel Lukšiću.

Kaštel Lukšić smo, između ostalog, izabrali jer je upravo u ovom mjestu ovog ljeta na snazi novi prometni režim, kojim se nastojala osigurati pješačka zona na brcu, ispred dvorca Vitturi, što je godinama tražila većina građana.

No, unatoč znaku zabrane prometovanja te zabrane parkinga i zaustavljanja, lukšićko brce cijelo ljeto bilo je prepuno automobila i motocikala, iako pravo prometovanja imaju samo oni s posebnim dozvolama i interventna vozila.

Situacije u kojima su se pješaci nešto slobodnije kretali tim područjem, a potom se na brzinu micali pred nadolazećim automobilima, što je dovodilo do niza opasnih situacija, bile su redovna pojava. O parkiranim automobilima, koji nisu u vlasništvu niti stanara niti djelatnika obližnjih obrta, ne treba posebno niti govoriti.

Na pitanja zbog čega prometuju nedozvoljenim smjerom, vozači su davali različite odgovore, od onih kako ih tuda vodi GPS, preko onih da nisu vidjeli znak, do odgovara u stilu: što te briga....

Iako je ovo bila svakodnevna pojava, malo se toga poduzelo da do takvih situacija ne dolazi, a tek nakon višesmjerne komunikacije između nadležnih u Gradskoj upravi i Policije, u kojoj su sudjelovali i novinari, došlo je do konkretne reakcije koja je rezultirala s četrdesetak kazni koje su na tom području prije nekoliko dana napisali policijski službenici.

Već slijedećih nekoliko večeri broj automobila koji su tuda prolazili ili se bespravno parkirali bio je značajno smanjen.

Problem u Lukšiću je i nedozvoljeno prometovanje i parkiranje u južnom dijelu Omašićeve ulice, koja vodi od dvorca Vitturi prema Tuđmanovoj cesti. Isto tako, u sjevernom dijelu te ceste, gdje su na zahjev stanara postavljeni stupići, jedan je stupić uništen, a građani koji tu žive redovno parkiraju automobile s obje strane, što bi moglo dovesti do velikih problema u slučaju potrebe za hitnim intervencijama.

Ništa bolje nije ni u ulici koja je poznata pod nazivom Na potoku, uz istok lukšićke crkve, kojom sada vodi obavezan smjer u vrijeme kada je brce zatvoreno, a i jedan je od redovnih pravaca prometne komunikacije u centru Lukšića.

Bahatost pri parkingu uočljiva je svakodnevno i u ulici Hrvatskih branitelja, gdje se, unatoč zabrani,  svakodnevno parkiraju brojna vozila čiji vlasnici odlaze u Finu, poštu ili osiguravajuće društvo. U isto vrijeme službeni parking na Trgu hrvatske mladeži, gdje se parking naplačuje tek tri kune za jedan sat, skoro pa zjapi prazan. Zanimljivo je da je na raskrižju u ovoj ulici postavljen znak kojim se u dijelu zabranjuje promet kamionima, no očito znajući da im nitko neće ništa, vozači kamiona za opskrbu uredno krše prometne propise i uz to stvore opći metež s nepropisno parkiranim vozilima.

Naravno, treba napomenuti da u Lukšiću postoji i velika površina istočno od škole, gdje je moguće parkirati vozila u skaldu sa propisima, a do centra mjesta ima manje od 300 metara.

Osim policijskih službenika, za koje neslužbeno doznajemo da ih kadrovski nedostaje, a i Kaštela nemaju svoju postaju Prometne policije iako je njeno oformljavanje do sada obećalo nekoliko ministara, dio upozoravanja i kažnjavanja neodgovornih i bahatih vozača može provoditi i prometni redar.

No može li jedan prometni redar stići svakodnevno na sve lokacije te može li prometni redar uredovati u mjestu u kojem živi, pitanja su na koja bi odgovori trebali pokazati jeli potrebno iznaći neka drugačija rješenja.

Zaposliti dodatne prometne i komunalne redare u sezoni, koji bi sami mogli isfinancirati svoje radno mjesto, a uvesti red na ulice? Poput gradonačelnika nekih drugih gradova donijeti odluku o privremenom zapošljavanju osoba koje žive izvan granica svog mjesta? Prilagoditi radno vrijeme potrebama na terenu?

Pitanja i prijedloga ima. Na nadležnima je da o svemu odluče i poduzmu konkretne korake, jer trenutno stanje odgovara bahatim pojedincima, no ne odgovara većini građana ovog grada.

Foto: D.P./I.T.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (40)

 • 007 % (Gost_130)

  9410 ja bi tunTek stavija nadzemne garage ;) sve lipok na moru i polu uronjujuće isprid Lušića ;) pa nek undak i furešti vididu koje je najposićenije misto u našen Vele gradu ;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_143)

  Ajte na autobusnu stanicu u Starom i konačno riješite onaj nered od parkiranja koji traje već godinama.

  oko 4 godina prije
 • Gost (Gost_6093)

  Kakvu vezu u gradu ima vlasnik brokve da se kroz njegov kafić ne moze proc, a svih 7 seli je isto sta se prometa tice

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6065)

  Kaštel Stari nije bolji.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_301)

  CIlu godinu triba patrolirat, zimi je stanje jos gore kad krenu kise svi bi auton u kucu usli.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3565)

  nema parking mjesta u kastel starome uz plazu je svaki dan kaos

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6012)

  Odgovara: # 401106

  trčanje 5 minuta ne pozli

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9811)

  Zanimljivo kako se opširno i detaljno prikazuje problem u Kaštel Lukšiću!?...neki zločesti bi rekli da to ima neke veze sa nekim ministrom koji dolazi upravo iz Lukšića!?...ali takve problemi postoje u svakom selu...vozi se u krivom smjeru...parkira se na autobusnim stajalištima (oni će svi samo skoknut po kruh, cigarete i sl.)...mislim da su kazne i kamere riješenje...postaviti nadzorne kamere i lagano puniti gradsku blagajnu!!!...ili da promijenimo ime u "TEXAS"!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2180)

  Ma o čemu vi pišete. U Lukšiću pješačka zona je oko dvorca Vitturi ???? oni 100 metri. Niko od građana stanara stare jezgre, nije to zahtjeva niti je neko stanare, poduzetnike i obrtnike pita. Kako će gost doć do vile Žarko do Turističke agencije Ostrog do kafića Li, Skipper, Bagsi, Ostrog, U.O. Ringoel. Kako će ribar kome je luka ukrcaja-iskrcaja porat Kaštel Lukšić ( kojega upisuje u očevidnik) Ma šta opravdava Mjesni odbor i par debila koji sprovode svoju volju. Kako će u dvorac doć ketering svako malo.
  To šta je stavljena zabrana od 19,00 h do 01,00 sati je totalni debilizam i ne služi ničemu osim prvom kafiću Brokvi koji sebi daje na pravo da postavi barikade. Po čijem nagovoru ?????? jel plaćen za taj rad kao komunalni redar možda????
  To da je zabrana za vozila duž cili Kaštili od Nehaja do Gomilice, e onda svaka čast, neka se kažnjavaju oni koji ne poštuju postavljene prometne znakove.
  ali ovako čemu 100 metri zabrane???

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5227)

  kaštela = balkan = nered = divljaštvo sve to u produkciji državnih institucija koje su masno plaćene da naprave red u ovako zapuštenim selima

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1764)

  A Sucurac?Oni nered na rivi,oko starog kampanela,bacanje brodov na mulu(bez naplate-mukte)cilo selo blokirano autan sramota.A tek ono ruglo na Sokolani.A Sucurani na funkciji u opcini nista ne vide.Groblje?Sramite se.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2199)

  Ovo je problem koji traje vec godinama niko na vlasti nista nije radio na tome.ako zelimo biti turisticko miso to treba pod hitnp rjesavat ako nemamo sposobne ljude i neznamo kako prosetajte malo okolo pa vidite kako drugi to rjesavaju.ne treba tu velike pameli ,prometni redari i masne kazne brzo ce se ljudi naucit kulturi.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6012)

  nema poštovanja pred zakonom

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7141)

  Eto napokon se poelo uredovat šta se tice prometa po Kaštelima dosla policija u Novi na Polinovac i ostavila na autima uplatnice za kazne uredu,al zašto nije naplaceno i strancima odnosno gostima iz kuča okolo zar su oni privilegirani a isti vlasnik je svoje ogradio danas je polinovac pretežno cist osim gospodina j.i auta stranaca njgovih gostiju a ko je on da je posteđen isti zove policiju ako netko parkira ispred njegova zida a znak zabrane prolaza prema rivi nek osoba koja ga je skinula vrati jer mi ovde u susjedstvu svi znamo ko je to uradio zakon nek vrijedi za svakoga ane samo za nekoga.

  oko 4 godina prije
 • Za gosta 7141 (Gost_3114)

  Imenuj. Koga se bojis? Zivis u demokratskoj zemlji. Imenuj!!!! I ti i svi vi koji znate krsitelje zakona. Imenuj za buducnost svoje dice i svoga mista. Ako imas hrabrosti. Ako pak nemas, onda bolje ne pisi nista jer nikoga to ne interesira bez imena i prezimena

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9811)

  Hi guy's...koji je to okrugli bijeli znak sa crvenim okruglim krugom...never seen such a ugly traffic dign -:)))))..ahaaaa....znači tuda mogu!!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5186)

  Prometni redar je na godisnjem odmoru ,bravo za udovicica

  oko 4 godina prije
 • (Gost_144)

  ka stanar centra luksica mogu samo rec da nije niko trazija zabranu nego se godinama trazi postavljanje lezecih policajaca radi smanjena brzine auta. ova zabrana je donesena da bi se prosirija stekat kafica brokva koji je ionako vec vanka gabarita.sve vlasti ka i bivsi stanar sela dogradonaclnik su upoznati s tin problemom.a kako se prije nije zatvaralo selo dok je zivija doli ili se micale skovace kraj njegove nove kuce.placan porez pa mogu i lajat pozz svin dusebriznicima

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9924)

  Postavili kazne na parkirane aute na Polinovcu di se od kada je auta - auti tako parkiraju. Nigdi nema znaka zabrane parkiranja i ni jednog ucrtanog parkirnog mjesta. Na temelju čega je onda napisana kazna. Znate di mogu stavit te kazne dok ne postave signalizaciju i oznace mjesta za parking? E, baš tamo!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_301)

  U kastilima triba bar po dva redar-a za u svako selo, triba ih zaposlin to principu koliko para toliko muzike tj. da in placa ovisi o ucinku postotak pola njemu pola za uredenje parkinga

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1190)

  Slazem se s gostom 301 triba se uvest reda i povise magistrale pogotovo u K.Kamblovcu. Parkiraju na ulici tako da se dva auta ne mogu mimoic a tek kad skola pocmne i skolski minibus.Uzas komunalni krenite u akciju.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8233)

  Kako je Petrina rješija parkinge i promet Primoštenom! Sve se lipo naplaćuje a onde di se ne smi vozit ne vozi se jer eto ti kazne pa su i ljudi shvatili ozbiljno i više niti ne pokušaju. U nas su se kazne pisale cila dva dana i to je gotovo. A šta ta prometna radi? Neka dva puta tjedno prođu kroz kaštila i rade pa ćeš vidit reda, nego bi sad tribalo zaposlit još desetak uhljeba koji neće opet radit ništa ka i do sada.

  oko 4 godina prije
 • 9898 (Gost_9164)

  prometna policija neka samo stane kraj semafora u starom novom pa će vidjeti koliko prolazi kroz crveno - čak i autobusi,sramota:D:D:D

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9151)

  Ha ha. Blago onome ko zivi u kastelima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4222)

  Ne može sad bogdan i ekipa tuč kartelu u ministarstvu tuđi poslova alias skiper.....ma šta če i tuč ionako ni račune ne daje

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8214)

  Što gluposti pričate?? A kako dođe gost u novi hotel na željezničkom? Preko Starog jednosmjerom. Tako i u Vilu žarko preko stupa ili kambelovca, ribar će doć do bagzija.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4852)

  Ja sam stanar u jezgri i tražija sam zatvaranje prometa svake godine. Fala k..cu da se netko sitija zatvorit promet. A ovih par redikula koji su uvik kontra svega ne triba obadavat!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8107)

  Proširio se i Skiper, bespravno sagradio balkon, tko je urgirao da se ne sruši???

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9194)

  Zasto nitko ne reagira na Skiperovu bastu? Ne moze se proc bez straha da ne zapnes. Bitno da on i njegovi gosti sve komentiraju

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2180)

  Oooooooho dotakli ste pravu temu. Predlažem: otiđite na katastar i izvadite česticu zemje pa onda pi.... o bespravnoj gradnji, a šta se dvorac bespravno raširija i Kate MARASOVIĆ NA KORAKE IZMIRILA - 7 koraci i kaže može auto proč, kopaj dovde. A ona je prijatejica tin šta nazivaju Skipper ministarstvo tuđi posli. A to su svakako oni- LUŠIĆKI KLAN.

  KAD SMO KOD TOGA NEKA SE OTIĐE I U URED ZA GOSPODARSTVO I NEKA SE VIDI KO JE ŠTA DUŽAN GRADU ZA BAŠTE. KO OTVARA SVAKE GODINE NA DRUGOGA OBRTE DA NE BI PLAĆA OBAVEZE.

  Kad smo već kod toga skratite jezike i prije provjerite sve informacije pa čete dobit račun- odnosno računicu. Sramite se, jer lako bi bilo da ujidaju furešti, ali ovo je ujidanje od domaćega svita.
  Eto komentiran ja, sidin u Skippera, uredni sam porezni obveznik i nisan nikome dužan.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1772)

  Opet su novinari Portala "propustili" komentirat prometnu situaciju na stanici i okretištu busa 38 u Starome.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7141)

  A koče se zamirit velikoj obitelji pa ne zove se zan ista aut.stanica1_2k.Stari -Novi. grbešino a cime su to oni zaslužili da i se priskače a oni se k....da im niko nista nemože jucer je nas u novome kaznilo a pojedini kauboji isto parkiraju pored svojih dvorišta imena nesmim stavit jer ovo ce bit izbrisano ja cu svoje platit al nece ni oni kako oče.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1139)

  Nema pravde!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9163)

  Svaki dan pisat kazne.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3041)

  kako drzava tako i grad funkcionira..bez..prava reda i zakona..ali po rodjackoj i mafijaskoj piramidi..i zakonima..ali svima je dobro..i ja Vam zavidim..na uspostavi vasa reda i zakona..odnija vrag i rad i red i zakon..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5846)

  Prekrasno ste luksic uredili, nikidan u pet uri popodne brokva stavila dva pitara i nemos proc i ko tu koga??zasto ja ne bi ispri svoje kuce parkirala u centru sta koga boli k ako je ispri moga. Tilo je cilo selo parkirat kraj pastoralnog i dat 100kn za misecnu kartu al ko garantira da ce me misto docekat ili da mi je auto osigurano? Uostalon parking nije gradski...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3371)

  Ni reda ni zakona u lipim nasim kastelima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1200)

  Na novon putu uvik ima 5 parkiranih auta u svako doba dana i nikad kazne nikome! Redardi ne rade ništa!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_135)

  Mi u Novome nimamo di isprid kuce parkirat a intrada je zauzeja parking sta nije njegov državi odnosno vlasnici ne placa azauzeja je i štradu sta od njegovi auti gajbi ijos nikoga onde sta ima puno auti nemozemo stavit svoje da nan je i veča potriba pa neka dođu i na rivu pa im naplate svakome parking i oni ce morat u Plavi ka i ja sta san iša izvadit kartu da ne strepin od kazne.lakse mijedat sto kun pasan miran .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5319)

  "Mi u Novome nimamo di isprid kuce parkirat a intrada je zauzeja parking "

  A di piše da vi u Novome MORATE moć parkirat isprid kuće? Uostalom, di je ikakva prometna studija u Kaštelima od osamostaljenja (ne države, nego općine)? I na kraju, ne more se živit na Brcu i imat 500 metri svoga parkinga. Žalost je šta i oni koji su (večinom) bespravno i bez pameti gradili i u polju ostavljaju auta u putu jer je važniji metar sobe i kita kupusa od parkinga. Ne žalim nikoga, a Intrada je samo uspješnija u divljanju od stanara.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij