Udruga umirovljenika „Lažani“, u sklopu svog redovnog programa odlučila je za svoje članove organizirati izlet u neki od krajeva Lijepe naše, a nakon brojnih konzultacija i dogovora odluka je pala, otići protekle subote u Udbinu i u Cerovac.

U ranim jutarnjim satima autobus  je s putnicima krenuo autoputem prema Zadru, Sv. Roku pa prema Udbini. Pred samim ciljem, zbog velike gužve u prometu autobus smo morali napustiti po dolasku u mjesto i dalje smo nastavili pješice. Obzirom da se u mjestu slavio Dan hrvatskih mučenika, ubrzo smo se spojili sa  kolonom hodočasnika, koja je za neke bila prilika za provedbu predizborne kampanje te razgovor s potencijalnim glasačima. Ni nama se nije žurilo, pa smo korak po korak, stigli pred crkvu Hrvatskih mučenika. 
Dok su se s improviziranog oltara ispred Crkve davale razne informacije o proslavi današnjeg blagdana, mi smo obišli djelomično praznu  crkvu, a potom se priključili mnoštvu vjernika ispred nje, tražeći hlad ispod obližnjih stabala. Obzirom da je ovo novo sakralno zdanje, ovom prilikom mogli smo se upoznati i o inicijativi te realizaciji gradnje ove crkve.
Uz brojne svećenike misno slavlje je predvodio, vojni ordinarij msgr Jure Bogdan.

Nakon svete mise vjernici su se razišli,  a nas nekoliko umirovljenika odlučili smo u hladovini uživati u slasnim zalogajima našeg ručka. Nakon ručka posjet Udbini je završio, a mi smo autobusom krenuli u Cerovec.

Došavši u Cerovec, hodanjem po zahtjevnom putu, uz malo sreće, popeli smo se do donjeg ulaska u špilju , dijela Parka prirode Velebit. Na ulazu u špilju, naš vodič, simpatična mlada djevojka Ana Rosandić, upoznala nas je s osnovnim podacima o špilji te pravilima ponašanje unutar ove prirodne ljepotice.

- Ovaj špiljski kompleks nalazi se nedaleko Gračaca, u masivu južnog Velebita. Sastoji se od tri speleološka objekta: Gornje, Srednje i Donje špilje, ukupne dužine oko 7 km. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Cerovaške špilje  otkrivene su za vrijeme gradnje željezničke pruge Zagreb – Split, početkom prošlog stoljeća. Otkrio ih je i proveo prvu zaštitu na njima  Nikola Turkalj, jedan od projektanata gradnje ličke pruge. Po njemu je i Donja, najposječenija špilja dobila ime. Ova špilja, kod nas najveći kompleks špilja obuhvaćen za turističke obilaske, duga je oko 700 metara, ,a toliko je duga i Gornja špilja - dio je iz izlaganja Ane Rosandić.
 Imali smo priliku vidjeti  stalaktite i stalagmite, koji su se formirali tisućama godina, zaljeve, zavjese te brlog špiljskog medvjeda i jedan od najpopularnijih ukrasa, carstvo špilje, kaskade koje godišnje posjeti preko 7000 posjetitelja, od kojih je veći broj iz inozemstva.

U špilji smo se i rashladili, jer je u njoj temperaatura od 5 do 7 stupnjeva, što je za dvadesetak stupnjeva bilo manje od vanjske temperature. Nakon završetka posjeta špilji, uputili smo se put Knina, razgledali kraljevski grad uz mali odmor te se potom uputili natrag u Kaštela.

Uz sve navedeno, važno je napomenuti da tijekom vožnje i cijelog puta nije nedostajalo upoznavanja, međusobnih kontakata, viceva, a i zajedničke molitve, tako da će mnogima ovaj izlet ostati u dragoj i nezaboravnoj uspomeni. Što je najvažnije naši umirovljenici su toga dana „pustili brigu na veselje“ i družeći se zaboravili svakodnevne brige i probleme.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • budriNin (Gost_2403)

  blago Van se :) odija bi i Ja da san jema ćakot crkaVice oli ti van ga pinez :(

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2323)

  Lunjate okolo a sve ka nema se.....mogli bi vi još radit ...u brazdu

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4706)

  bravo lažani "stari"! :) više je i života i duha u van nego u masu njih šta znaju vatat pokemone i "tegirat lokaciju selfija" na fejzbuk, a neznaju deboto ni strane svita naokolo sebe. krasno hodočašće i lip izlet, također i sasvim prikladno preneseno "gradu i svitu". svaka čast! ;) :)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9213)

  svaka cast..sve to dolazi..od dobri stari vrimena..spize i odgoja..;)

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara