hren
 

REZIME REZULTATA IZBORA
U prvim satima ponedjeljka Državno izborno povjerenstvo objavilo je neslužbene rezultate, prema kojima su HDZ i partneri pobjednici prijevremenih parlamentarnih izbora, osvojivši 59 mandata u Hrvatskoj i dva mandata pripadnika dijaspore.

Osim HDZ-a i partnera koji će tako u novom sazivu Sabora imati 61 mandat, u saborskim klupama naći će se i 54 predstavnika Narodne koalicije, 13 zastupnika Mosta, njih osam iz Živog zida, trojica IDS-ovaca, dva predstavnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti te po jedan predstavnik HDSSB-a i liste za dijasporu Željka Glasnovića, kao i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Hrvatska demokratska zajednica, koja je u većini izbornih jedinica na izbore izašla samostalno, pobjedu je ostvarila u njih sedam, dok je SDP bolji rezultat ostvario u četiri izborne jedinice.

HDZ je tako pobijedio u drugoj, četvrtoj, petoj, šestoj, devetoj, desetoj i jedinici za dijasporu, a Narodna koalicija u prvoj, trećoj, sedmoj i osmoj izbornoj jedinici. Ako izuzmemo dijasporu, HDZ je najbolji rezultat ostvario u 9. Izbornoj jedinici gdje mu je povjerenje dalo 49,61 posto onih koji su glasovali, dok je Narodna koalicija najbolji rezultat ostvarila u 3. Izbornoj jedinci, 52,56 posto glasova.

Na ove izbore izašlo je 52,59 posto birača, a njihovim glasovima u Saboru će ih predstavljati:
U prvoj izbornij jedinici Zoran Milanović, Vesna Pusić, Davor Bernardić, Igor Dragovan, Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Darinko Kosor, Željko Reiner, Bruna Esih, Vlaho Orepić i Goran Aleksić.
U drugoj izbornoj jedinici Gordan Maras, Stjepan Kožić, Vedran Babić, Kažimir Varda, Gordana Sobol, Anka Mrak-Taritaš, Ivana Maletić, Andrija Mikulić, Zlatko Hasanbegović, Branko Hrg, Milijan Brkić, Milan Bandić, Slaven Dobrović i Ivan Lovrinović.
Iz treće u Sabor odlaze Siniša Hajdaš-Dončić, Predrag Štromar, Stjepan Kovač, Matija Posavec, Mario Habek, Marija Puh, Marko Vešligaj, Milorad Batinić, Žarko Tušek, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Josip Križanić, Vladimira Palfi i Robert Podolnjak.
Birači četvrte izborne jedinici odlučili su da ih u Saboru predstavljaju Miroslav Tuđman, Ivan Anušić, Tomislav Tolušić, Vlatko Kopić, Josip Đakić, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Domagoj Hajduković, Ivan Vrdoljak, Ana-Marija Petin, Tomislav Žagar, Damir Tomić, Branimir Glavaš, Miroslav Šimić i Hrvoje Runtić.
Iz pete će u Sabor Zdravko Marić, Dražen Milinković, Franjo Lucić, Pero Ćosić, Ivan Penava, Danijel Marušić, Mladen Karlić, Stevo Culej, Zdravko Ronko, Davor Vlaović, Marta Luc-Polanc, Predrag Matić, Tomislav Panenić i Dragan Vulin.
U šestoj  su izabrani Goran Marić, Dražen Barišić, Drago Prgomet, Ivo Žinić, Dražen Bošnjaković, Jasen Mesić, Mirando Mrsić, Nenad Stazić, Bojan Željko Lenart, Goran Beus Richemberg, Bojan Glavašević, Ivan Pernar, Darinko Dumbović i Nikola Grmoja.
Iz sedme će u Saboru biti Davor Ivo Stier, Damir Jelić, Tomislav Ćorić, Tomislav Klarić, Tomo Medved, Domagoj Ivan Milošević, Milanka Opačić, Krešo Beljak, Mihael Zmajlović, Tomislav Saucha, Damir Mateljan, Saša Dujić, Josip Katalinić i Ivan Vilibor Sinčić.
Rezutati osme jedinice kazuju da će njihovi saborski zastupnici biti Željko Jovanović, Peđa Grbin, Silvano Hrelja, Nada Turina-Đurić, Romana Reković, Boris Miletić, Marijan Mikačević, Marija Stipanov, Frane Milat, Oleg Butković, Anton Kliman, Ivan Kirin, Ines Strenja-Linić i Marin Škibola.
U devetoj u Sabor idu Branka Juričev-Martinčev, Grozdana Perić, Ante Sanader, Darko Milinović, Mediljko Dujić, Miro Kovač, Hrvoje Zekanović, Davor Lončar, Božidar Longin, Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Ivan Klarin, Miro Bulj i Marko Vučetić.
Predstavnici najjužnije izborne jedinice, one desete, bit će  Damir Krstičević, Andro Krstulović Opara, Branko Bačić, Petar Škorić, Lovro Kuščević, Goran Dodig, Milan Kujundić, Mato Franković, Boris Lalovac, Branko Grčić, Arsen Bauk, Darko Parić, Božo Petrov i Ivan Kovačić.

Zanimljivo je da je među budućim zastupnicima i dio onih koji su to ostvarili rezultatima preferencijalnog glasovanja, a to su Anka Mrak Taritaš,  Milijan Brkić, Bruna Esih, Stevo Culej, Milorad Batinić, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Ivan Pernar, Darinko Dumbović, Anton Kliman, Ivan Kirin i Milan Kujundžić.

U narednim danima očekuje se veći angažman stranačkih čelnika, kako bi se postigli dogovori s mogućim koalicijskim partnerima, jer HDZ-u i partnerima, unatoč pobjedi, nužne su koalicije kako bi se formirala većina u Saboru te dobio mandatar nove Vlade.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_8199)

  E moj narode,ovce bili ovce ostali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5143)

  8199 lAko je OvCAma kaDa iMaju DObRE pASTIre ;) ;) ;) ;) ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4215)

  ti si ovca

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4215)

  rančić 77 preferencijalnih glasova....i to je snaga berketa...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  I zavlada mir i spokoj u našin selin.
  Čestitke pobjednicima,
  Samo naprid nikad nazad.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6231)

  Ivan kao zadnji na listi 299 preferencijalnih glasova...Baldić 77,Bulj 900...ako koaliraju s Hdz-om,bit ce cistka u Kastelin...adio fosilin

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3155)

  Ante sanader ponovno u sabor,neznam čime je on to zaslužio,šta je napravio (šta nije a trebao je) ?
  Sigurno radi na tehnološkom razvoju ,samo to je dugoročni proces koji traje (godina,desetljeća ili stoljeća )vidit ćemo koliko,to samo ''kaštelani''znaju ?
  Sad ante imaš šansu za ovaj i najmanje još jedan ili dva mandata,ovisi koliko ćeš uspješno uspit kočit završetak brze ceste ?
  Ante,poznaješ ovce u dušu ,svaka ti dala !

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  Odgovara: # 403222

  299+77=376
  Dobro si reka bit če čistka.

  oko 3 godina prije
 • Gost (Gost_2126)

  Ne može Sanader sve, pa svoje bližnje je osigura, a sad će bit vatrogasac svih hrvata. Za Kaštela šta je napravija, nema kad, 0 bodova

  oko 3 godina prije
 • MOST (Gost_8093)

  Ivan Rančić je dobio u Kaštelima 199 glasova ili 6,97% preferenacijalnih glasova unutar MOSTA, što je drugo mjeso iza Mira Bulja .
  Miro Bulj kao saborski zastupnik imao je bolju logistiku i poznati je u javnosti, ali po sposobnosti i obrazovanju ni kako se ne može uspoređivati sa Rančićem.
  Ivan da je imao više sredstava i personalizirao kampanju postigao bi puno bolji rezultat, na žalost tako je kako je.
  Gospodo iz HDZ -a nemojte napadati svoje možebitne koalicijske partnere jer vam mogu itekako biti potrebni u sastavljanju nove Vlade. pa tako ni Ivana Rančića.
  Po ljubomornim komentarima točno bi se moglo naslutiiti iz kojih redova dolaze "žestoki ubodi" , ne bih rekao iz političkih već iz sportskih jer Ivane "sve ti mogu oprostiti ali uspjeh nikako"
  Čestitiam HDZ-u na pobjedi i nadam se mirnijem političkom okruženju da Vlada može raditi bez politikantskih pritisaka. (HDZ+MOST I MANJINCI= VALADA RH)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3127)

  Napokon
  Odlazi ZOKI sa političke scene.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5190)

  Oli je kapetanu ponestalo pinez za kampanju Rančiča.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1111)

  Kapetanu nije ponestalo pinez, on gradi za tebe i toje naraštaje bazen, da se zimi možeš točat, da naša dica nemoraju ići u Split.Pametnom dosta.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5190)

  Prijatelju aj nepričaj piz.a.ije očito ga neznaš,on radi bazen svojoj taštini i interesu.
  To je ka da si napisa da je zgradija bespravno marinu radi nas.
  Pametnom dosta

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6136)

  Šta je nije u Kambelovcu napravija, pa da se mi u Gomilici možemo kupat. Je li vrijeme za izdašniju ekološku rentu zbog zagađenog mora u Gomilici?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_124)

  Neradim u marini,nemam nikakve kpristi od nje,zivim u stafilicu,volio bi da kastela imaju bar sedam Berketa.Gomilica je procvitala zahvaljujuci Berketu,pogledaj na sto slici stafilic i donja sela.U stafilicu najveca investicija na plazi bile postavljen jedan tus.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5190)

  Pa da nam peru jahte i prazne tanke, a šta je to procvalo u gomilici, restoran još i danas zjapi neuređen

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5130)

  prije se u Naselju se još i dalo sklonit od Leteće u oni bušak priko cile stanice, otkad je grad upogonija trimerice nemoš više ni to :(

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1188)

  Tragedija! Umisto da napokon donesete dekret u kojem se sportašima i trenerima zabrani političko djelovanje, vi to podupirete i pišete koji su redni broj na listi! Jeste li se pitali di bi bili takvi treneri da se ne bave politikom i koji bi bili njihovi realni dometi?

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij