hren
 

SUSRET RIČI U ĐAKOVU
Obilježavanje jubilarne 25. ČAkavske večeri osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, bilo je ispunjeno nizom aktivnosti tijekom protekle školske godine, a završmica se dogodila prije nekoliko dana na “Susreti riči” u Đakovu, kada je, zahvaljujući inicijativi u kojoj je sudjelovala I novinarka Portala, Dijana Putnik, te pozivu Mirka Ćurića, zamjenika đakovačkog gradonačelnika i ravnatelja Srednje strukovne škole Antuna Horvata, čakavica otputovala u srce Slavonije.

U Đakovu su 'ČAkavsku rič' predstavili učenici 2.d razreda Ana Djirlić, Nikolina Čajić, Ana Milan i Marija Krajina te 6.d razreda Josip Cinotti, Lolita Lana Ivaković, Nina Sučić, Ivana Marinović i Petra Baričević, kao i srednjoškolac Ivan Milan, bivši učenik škole Bijaći, a 'šokačku rič'  učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.
Bijaćki učenici su u posjetu domaćinskoj školi, pripremljeni program naizmjenično izveli s domaćinima koji su predstavili školski projekt „Riči šokačke“, a oduševili su i šokački gosti Marija Grizelj iz Đakova, poznata kao Snaš' Kata i Vlado Matoković iz Selaca Đakovačkih koji su tradicionalno odjeveni podsjetili na stare slavonske običaje, nošnje, nakit i 'riči'.

Nakon obraćanja domaćina Mirka Ćurića, ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić pozdravila je domaćine, zahvalila im na dobrodošlici i govorila o bogatstvu, raznovrsnosti  i ljepoti narječja hrvatskog jezika. Podsjetila je na sve aktivnosti kojima su Bijaći obilježili ovaj značajan jubilej.
Ovom prilikom Bijaći su predstavili ČAkavsku rič u reportaži učiteljice savjetnice razredne nastave Ivane Lukas Bartulović  "ČA smo sve činili" koja je nastala povodom 25 godina održavanja ČAkavskih večeri.
Održana je zajednička radionica za učenike obje škole s ciljem uvažavanja i poštivanja različitosti te jačanja zajedništva pod vodstvom odgojiteljice savjetnice Zvjezdane Čagalj koja se predstavila i kao čakavska pjesnikinja.

Središnji dio programa, svečana akademija, odvijao se u đakovačkom gradskom kinu u kojemu je, nakon uvodnog dijela škole domaćina i pozdrava ravnatelja, dobrodošlicu zaželjela i Katica Bošnjaković, predsjednica Udruge Šokaca Đakovštine.
Nakon prikazanog filma o Kaštelima, bijaćki učenici su pod vodstvom učiteljice Ivane Lukas Bartulović u svom programu spletom recitacija, monologa, nagrađivanih literarnih radova na čakavici i pjesama Bijaćkih slavuja pod vodstvom profesora glazbene kulture Ivana Cinottija, pokazali bogatstvo domaće čakavske 'riči'.

Ravnateljica Jadranka Šošić  navela je da je predstavljanjem 'ČAkavske riči' u Đakovu zaokružen planirani program obilježavanja ovoga značajnog jubileja, četvrtstoljetnog njegovanja ČAkavice u školi Bijaći.
Zahvalila je domaćinima i izrazila zadovoljstvo prijemom te ukazala na važnost očuvanja hrvatskih dijalekata nadajući se da će ova suradnja zeleno-modre brazde započeta kroz „Susret riči!, odnosno, ljepotu i raznolikost hrvatskog jezika, postati tradicionalna čemu se nadaju nastavnici i ravnatelj škole domaćina.
Na tom dalmatinsko-slavonskom druženju domaćini su gostima pokazali zanimljivosti i ljepote svoga grada, đakovačku katedralu, spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, pastuharnu - državnu ergelu lipicanaca, grob Luke Botića i staro židovsko groblje, spomen galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju te druge ljepote slavonskoga kraja.
Ovaj susret čakavskih i šokačkih 'riči' dodatno će učvrstiti suradnju Kaštela i Đakova, gradova trajno povezanih stihovima osnivača hrvatskog romantičnog epa Luke Botića.

- Srdačna dobrodošlica i gostoprimstvo u kojem smo uživali, ostavit će trajan pečat u sjećanjima i uspomenama na drage domaćine iz Slavonije - poručili su na kraju svog izvještaja iz Đakova, učenici I nastavnici škole iz Kaštel Novog 


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_1400)

  Ah , . . . , gospođa ravnateljica , . . . !!!!

  oko 3 godina prije
 • luka (Gost_6450)

  bravo svaka čast

  oko 3 godina prije
 • luka (Gost_6450)

  bravo

  oko 3 godina prije
 • Domina (Gost_6450)

  Bravo naši

  oko 3 godina prije
 • ankor (Gost_4863)

  bravo, fala bogu, neka čakavice od Tešija. uvik su čakavali po selu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9222)

  Nu, nega, tuten, vrcon, vrcimice, ondekarce,.. ča vali ovoj zagorskoj čakavici?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_127)

  Ma stvarno mi se gadi čitati ove komentare. Oni govore sve o onome tko ih piše. Jadnici jadni, prestanite ogovarat bilo koga tko napravi nešto lipo i dobro u Kaštelima ili za Kaštela. Ništa niste bolji sa "ča" od onih koji su tamokarce ili girikarce, zato kuco.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4210)

  Bravo za sve,posebno bravo za djecu

  oko 3 godina prije
 • xoxo (Gost_5421)

  Ravnateljica glumi curicu. Da nije tuzno bilo bi smisno!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4522)

  dajte ljudi malo više volite sebe pa vam ljubomora na ravnateljicu neće biti potrebna. Gospođo ravnateljice samo i dalje ovako

  oko 3 godina prije
 • Jurka (Gost_3244)

  Ajde mala ostavi se čakavice ujti se pa zavrśi ča si počela a ne da te
  Crna pritekla pa van sad u skuli može prodavat diplome a i pamet nastavi li ovako di ce joj bit kraj zato i vi g.ravnateljice ostavite se ča čakavice libre isprid sebe ..

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij