HDZ PLATIO NAJAM, BANDIĆEVI BESPLATNO U VIJEĆNICI, DRUGI SE SNAŠLI I SAMI
Pojedini splitski gradski vijećnici proteklih su mjeseci potaknuli pitanja ustupanja i najma gradskih prostora i prostora institucija u vlasništvu grada političkim strankama, a posebno vezanim uz predizborne aktivnosti. Povedeni nihovim primjerom željeli smo rezimirati kako je ta tema tijekom predizborne kampanje protekla u Kaštelima.

No, kako je ova kampanja prošla s umjerenim intezitetom, imali smo situaciju u kojoj su Most, koalicija Jedina opcija te stranka Pametno, svoja druženja s građanima i novinarima organizirali na otvorenom, uz kavu, šetnju i kratke razgovore.

Narodna koalicija svoje je predstavljanje, u organizaciji SDP-a Kaštela organizirala najmom prostora privatnog hotela, dok su gradske zatvorene prostore koristili jedino HDZ i to salu kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu te koalicija Za premijera, odnosno stranka Bandić Milan 365, kaštelansku Gradsku vijećnicu.

Kako je najam ta dva prostora bio reguliran pitali smo nadležne u Gradskoj upravi, koji su nam poslali kratki odgovor.

- Gradska vijećnica nije izdavana u predizborne svrhe, vezano uz stranku Milan Bandić 365, već je vijećnica korištena povodom njihove osnivačke Skupštine. Kino Sv. Juraj izdan je HDZ-u u najam za tu prigodu.  Cijena najma iznosi 500 kuna  – odgovor je nadležnih. 

Iako je odgovor bio kratak i konkretan s njim se nismo mogli složiti u dijelu u kojem se govori o korištenju Gradske vijećnice u svrhu osnivačke Skupštine kaštelanskog ogranka stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Jer, iako je tog dana stvarno osnovan ogranak te stranke, događanje kojem su nazočili novinari i gosti bilo je naprosto predstavljanje programa i kandidata pred izbore.
Naime, uz predsjednika ogranka Matu Selaka, na događanju je govorio i nositelj liste u 9. Izbornoj jedinici, Kristijan Kapović, iznoseći glavne smjernice stranke nakon izbora, a o programu liste je govorio i kaštelanski kandidat Joško Kovač, koji i nije član ogranka Bandićeve stranke u Kaštelima već koalicijskog partnera na izborima, HSS Stjepan Radić. O tome kako će Hrvatska izgledati nakon izbora, s Bandićem kao premijerom, govorio je i sam Milan Bandić, a predstavljeni su i kandidati liste iz okolnih gradova i mjesta.

Tako su novinari nazočili predizbornoj promidžbi jedne liste, za koju se službeno tvrdi da nije bila predizborna promidžba pa bi se dalo zaključiti ili u Gradskoj upravi ne znaju razliku između promidžbe i osnivačke Skupštine ili su Milan Bandić i njegovi suradnici „preveslali“ kaštelansku gradsku vlast i zatajili svrhu svog okupljanja.

Moramo napomenuti da se Gradska vijećnica u Kaštelima može dati političkim strankama i udrugama na pojedinačna korištenja u slučaju održavanja različitih skupština, konvencija ili slično, no nije praksa davati je na korištenje u predizbornim kampanjama.
Slična je situacija i s drugim gradskim prostorima adekvatnim za veća okupljanja, a takav primjer je i plaćanje najma kino sale od strane HDZ-a.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada