REKORDNI OVOSEZONSKI REZULTATI
Ministar turizma Anton Kliman jutros je posjetio Marinu Kaštela i sudionike 22. Flote mira – Mirno more. U društvu vlasnika Marine Kaštela, Josipa Berketa, gradonačelnika Kaštela Ivana Udovičića i njegovog zamjenika Milija Novaka te dožupana Ante Šošića, ministar Kliman razgovarao je o ostvarenim turističkim rezultatima postignutim tri i po mjeseca prije kraja godine.

- Do jučerašnjeg dana ostvarili smo 83 milijuna noćenja, što pokazuje da je ova godina značajno uspješnija od prošlogodišnje, kada smo do kraja godine ostvarili 80 milijuna noćenja. Radi se o prihodima od 8 milijardi eura od stranih turista, odnosno kad pribrojimo hrvatske turiste ostvarit ćemo prihod od 9,5 milijardi eura ove godine. Impresivan je to rezultat, nikad bolji u povijesti hrvatske države, konkurentan s rezultatima iz bivše države.

Nadam se da ćemo još bolje brojke imati slijedeće godine i veću zaradu, zato treba dobro osmišljavati hrvatski turistički proizvod i mislim da smo na dobrom putu da postanemo jedna turistička velesila na Mediteranu – kazao je ministar.

Nezaobilazna tema razgovora bio je i domaći turistički promet.  Kako je ministar rekao, čak 98 posto turističkog prometa odnosi se na Jadran, dok na kontinent otpada tek dva posto, a od tih dva posto polovina je u Zagrebu. Naglasio je kako država treba pokrenuti procese, ljudi trebaju ponuditi ono u čemu su odlični, potrebno je usmjeriti ljude u domaćem turističkom prometu prema kontinentu i pokrenuti ekonomski kotač

Ovom prilikom ministar Kliman odgovorio je na nekoliko novinarskih pitanja poput onoga hoće li se Ultra i dalje održavati u Splitu, te najnovije najave investicijskog poduhvata Brada Pitta u Hrvatskoj.

- Vezano uz Ultru Ministarstvo i Turistička zajednica učinili su sve u okviru zakonskih mogućnosti, To je privatan projekt, koji mora imati svoju fizibilnost. Ministarstvo nije organizator, potpomažemo ga maksimalno, no ne mogu odgovoriti što će biti dalje s tim festivalom. Priča o Brad Pittu možda je prenapuhana, no pokazuje ono što je najvažnije, a to je da je Hrvatska poželjna destinacija. Eventualne financije Brada Pitta nama su jednake kao i bilo kojeg investitora koji želi investirati u Hrvatsku – komentirao je Kliman.

Osvrnuo se ministar na nautički, ruralni, zdravstveni i druge vrste turizma kojima Ministarstvo kojem je on na čelu, nije resorno ministarstvo. Problem turizma u Hrvatskoj, kazao je Kliman, je u činjenici da Ministarstvo turizma nije strukturirano kako treba i izrazio nadu da će se formiranjem nove Vlade stvari posložiti kako treba.

A na pitanje novinara hoće li on biti ministar turizma i u novoj Vladi, Kliman je kroz šalu kazao da u Hrvatskoj postoji 4,5 milijuna mogućih kandidata za tu funkciju.

Ministar Kliman ovom se prilikom družio sa sudionicima projekta Mirno more te ih na brodu Lučke kapetanije ispratio na njihovu daljnju plovidbu. Boravak u Kaštelima bio mu je prilika da čuje i kaštelanske turističke teme, kao i o projektu uređenja i izgradnje novih sadržaja u Marini Kaštela.


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_9152)

  VRSILAC DUZNOSTI JE DOSAO
  MAUCITE SE PISATI I OSLOVLJAVATI

  oko 2 godina prije
 • ministar (Gost_6270)

  Poštovani gospodine, ministar ne može biti vršilac dužnosti, može biti samo vršitelj dužnosti, ali ovaj nije ni to. On je još uvijek ministar bez obzira radi li se o tehničkoj Vladi ili Vladi. Pozdrav, profesorica

  oko 2 godina prije
 • (Gost_176)

  Jeli ovo buduca koalicija Berketa i Udovicica

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2147)

  Vlast ti je dragi moji di je lova. Gradski čelnici se moraju vatati di je lova i biti poslušni jer se državna kesa ispraznila, a nema je ko puniti osim pojedinih gospodarstvenika u Kaštelima(Marina, Aerodrom i još poneki ali vrlo rijetki). Nema njima plaća ako ne budu napokon postali dobri i poslušni. Nema više arogancije jer nema njima više novčića i zato su shvatili da se moraju pokloniti. Di je lova tu je moć, di je moć tu je i vlast. Kako u Gradu ne pokrenu više te EU fondove i projekte . Skoro 4 godine ni stranicu nisu napisali i predali , a sve sami stručnjaci. Tribaju se uvrgnuti u privatne gospodarstvenike, gdje bogami jedan čovik radi za tri i polivalentan je jer triba znat sve. A ne otišla kolegica na GO ili bolovanje čekajte dok se vrati , ne znam vam ja to, a side 20 godina jedna do druge, a da ne govorimo o stručnosti , kada ih je više od pola došlo na gradske jasle po političkoj pripadnosti , a ne po stručnosti i znanju. Znanje dragi moji je pokretač napretka .

  oko 2 godina prije
 • muskavac (Gost_9127)

  .... joj ća jis je naš Josko postrojija!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3218)

  da li je to moguće??cili hdz-e protiv Marine, a ministar u Marinu, pohvalija je i bazen!!!!!!Bravo Berketu, gremo naprid!

  oko 2 godina prije
 • domaci (Gost_3095)

  UKaśtelima čekamo Most ( briźine Split ),

  oko 2 godina prije
 • iz susjedne BiH* (Gost_5105)

  3095 i tunel s auto ceste kroz brdski masiv KozJak kao spojnica za otizi Most = brižine Split :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1120)

  berkete jesi se naslikava ovih dana

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3880)

  Ma prekrasno..divots

  oko 2 godina prije
 • (Gost_127)

  Nekako nan je gradonačelnik štuf. Nije ovo njegovo prirodno okruženje,...

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara