REDOVNA I DODATNA ISPITIVANJA POKAZALA
Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela, vijećnica s Nezavisne liste Josipa Berketa, Meri Škopljanac Gagić, ponovo je iznijela sumnje u vjerodostojnost ispitivanja kakvoće mora, a medije je kritizirala da nisu objektivno izvještavali o toj temi. Iako je vijećnica tvrdila drugačije, Portal je redovno pisao o stanju kakvoće mora, bilo izvrsnoj ili nezadovoljavajućoj, a ovom smo prilikom odlučili napraviti i svojevrsni rezime ispitivanja kakvoće tijekom ovogodišnje sezone.

Ispitivanja kakvoće mora vrši se na cijelom Jadranu, a za područje Splita i okolice ispitivanja obavljaju stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije.
Redovno uzorkovanje mora obavlja se tijekom sezone svaka dva tjedna, neovisno o vremenskim prilikama, na određenoj udaljenosti od obale i to na službenim plažama.
U slučaju loših rezultata uzorkovanje i ispitivanje vrše se i češće, dok se ne utvrdi radi li se o kratkotrajnom ili dugotrajnom onečišćenju mora.

U Kaštelima se uzorkovanje mora obavlja na 11 službenih plaža, a prvo ovogodišnje uzorkovanje obavljeno je u drugoj polovici svibnja.
Do kraja rujna obavljeno je deset redovnih ispitivanja kakvoće mora, a na pojedinim plažama, zbog povremenih loših rezultata obavljeno je i više dodatnih ispitivanja, poput plaže Kamp u Kaštel Gomilici, gdje je uzorkovanje i ispitivanje izvršeno čak 21 put.


Plaža Resnik

No krenimo redom, od plaže s najboljom kakvoćom mora, a to je plaža Resnik u Kaštel Štafiliću, za koju je u svih deset službenih ispitivanja, dodijeljena ocjeno izvrsno.
Devet službenih ispitivanja ocjenu izvrsno donijelo je plaži nekadašnjeg hotela Palace u Kaštel Starom, a pri jednom ispitivanju kakvoća mora bila je zadovoljavajuća i to 16. kolovoza, kada je duž cijelog Kaštelanskog zaljeva kakvoća mora bila lošija nego inače.

Tek nešto lošiju ocjenu ove je sezone dobila plaža Gabine u Kaštel Štafiliću, koja je osam puta ponijela ocjenu izvrsno i dva puta ocjenu zadovoljavajuće.
Plaža Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, sedam je puta dobila ocjenu izvrsno, dva puta ocjenu dobro i jednom ocjenu zadovoljavajuće.
Sredinu svojevrsne ljestvice kakvoće mora u Kaštelima, drži plaža Đardin u Kaštel Starom, koja je također sedam puta dobila ocjenu izvrno, no tri puta i ocjenu zadovoljavajuće.


Plaža Kaštel Stari

More na plaži Puntica – Poštanski u Kaštel Lukšiću na šest ispitivanja bila je izvrsne kakvoće, tri puta dobre te jednom zadovoljavajuće kakvoće.
Bolji plasman mora uz plažu Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću „pokvarilo“ je, već spomenuto onečišćenje sredinom kolovoza, pa su tako na ovoj plaži urađena i četiri dodatna ispitivanja. Jedanaest puta more je nosilo oznaku izvrsno, jednom nezadovoljavajuće i dva puta zadovoljavajuće.
Slično stanje bilo je na još jednoj lukšićkoj plaži, onoj Šulavy, gdje se uzorkovalo također 14 puta. Izvrsna kakvoća bila je devet puta, jednom je bila nezadovoljavajuća, tri puta zadovoljavajuća i jednom dobra.

Na plaži Gojača dva puta tijekom sezone, odnosno u dva ispitivanja tijekom tri dana, između 30. kolovoza i 2. rujna, rezultati su bili loši i pokazali oznaku nezadovoljavajuće. Međutim, prije i poslije tih ispitivanja, kao i u danu između ta dva ispitivanja, more je bilo izvrsne kakvoće pa su ti rezultati prikazani kao kratkotrajno onečišćenje. Uz dva rezultata s ocjenom nezadovoljavajući, Gojača je devet puta dobila ocjenu izvrsno, jednom dobro i tri puta zadovoljavajuće.


Plaža Torac

Najlošije stanje ove je sezone u Kaštelima bilo na plažama Kamp i Torac u Kaštel Gomilici.

Na plaži Torac ipak su bili nešto bolji rezultati, a tamo je nakon dva ispitivanja utvrđena nezadovoljavajuća ocjena, četiri puta more je bilo zadovoljavajuće, dva puta dobro i devet puta izvrsno.
Na plaži Kamp sredinom rujna bilo je i zabranjeno kupanje, zbog ocjene nezadovoljavajuće tijekom nekoliko dana u tom razdoblju, a nezadovoljavajuća kakvoća na ovoj je plaži bila i nekoliko dana u drugoj polovici kolovoza. No tijekom ljeta more je na osam ispitivanja bilo izvrsno, dva puta dobro i četiri puta zadovoljavajuće.

Dobri rezultati kakvoće mora u Kaštelima, koja su godinama slovila za crnu rupu na Jadranu, ove sezone vidljivi su ne samo u službenim rezultatima već i  u svakodnevnom životu.
Rezultat je to radova na Eko projektu, pri čemu znatno manje fekalnih otpadnih voda odlazi direktno u more.
No zbog čega su najlošiji rezultati kakvoće na plažama gdje je ipak već odrađen dio radova na Eko projektu, za mnoge je upitno. Jesu li radovi na tom području obavljeni kako treba, je li se potkrao određeni propust, utvrdit će se uskoro, na zajedničkom sastanku predstavnika Grada i agencije Eko Kaštelanski zaljev.

Na kraju spomenimo da je zadnje uzorkovanje mora bilo izvršeno krajem rujna, a sve kaštelanske službene plaže dobile su ocjenu izvrsno.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost_183)

  I to taman našem dičnom podpresjedniku sabora ,puno godina prisustva u politici i na važnim mjestima i eto sad vidite koliko ČOVIK radi da nema vrimena počistit sebi isprid kuće,on se bavi jako važnim poslovima čije čemo rezultate vidit ako tako dugo poživimo a možda ne ni onda ! Uvijek naš,nikad njihov !!?!!?!!?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9039)

  štafilić blizu plaže gabine točnije ispod ex kafića Bios cilo lito je bila velika mrlja od fekalija govoru da neki na vrhu te ulice nije spojen na kanalizaciju točnije da su ga priskoćili ovi iz eko-sustava!!!šta čekate to za rješit???

  oko 1 godine prije
 • nega kako nije lako (Gost_2229)

  sra , sra + tok, tok = SRATOK :) / / krepale mu sve zmijolike gliste ko ima nešto protiva ovog, a isto je nedvojbeno, više nega moralnog komentara :) ;) :)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1583)

  II nije samo.Marina u Gomilici u pitanju ,svi od Marine pa uz more do kraja Torca pustaju ko zna sve sta u more,pa sad sracunajte koliko je to kuca

  oko 1 godine prije
 • bože sačuvAj (Gost_2229)

  1583 nije samo to. vengo di ide cili projekat eko zaliv nega u bročki konal drito s ispuston u naše lipo more. a da stvar bude još i teža (da ne napišen gora) sve skupa s blagosovon naši dobri inginjeri. a bidne ribice sve to papayu. i unda nami prodayu svježu ribicu.

  oko 1 godine prije
 • xx (Gost_8184)

  Na zalost sumnjam u vjerodostojnost testova. Tu smo, zivimo, kupamo se, ali more nije niti blizu Segeta, Ciova, a da ne govorimo o Sevidu, Dvornici. Definitivno, neke stvari se trebaju poboljsat.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4210)

  Marina u Gomilici ne zagađuje, sve to zagađenje je isključivo od mještana.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2229)

  4210 jeli mještana live orjentaCije iLi pak one desne orjentaCije iLi oni okrenuti centrističkoj struji?!? molimo Vas da se izjasnite. ne zbog nas nega zbog širokog auditorija ovog našeg uljudbenog grada.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8190)

  Marina u Gomilici ispusta samo cvijece.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_240)

  Eko je u Starome proradija, smrdi do jedna šahta gore od svih potoka cilih kaštela, skupa.
  Zamislite da imate obrt, koji živi od turista, i usrid lita morate vrata zatvarat??
  Dok su smrdili potoci nikad nismo morali!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1145)

  Žalim slučaj, ni jedno ni drugo. A nismo držali ni prajce ni kokoši. Osobito ne kraj kuće. Niti smo probijene crne jame, niti prilijemo u potok. Ali dicu ne vodimo na more u kaštelanac. Radi vas i vama sličnima. Bilježim se s neobičnim štovanjem,

  Antiseljačina Kontravlajski

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9131)

  eko kastelanski nije nista nego jos jedna od velikih pljacki.cjevi su samo polozene priko ciova u more na dubinu od 60 metara.cili projekt ima samo mehanicke separatore a od bioloskim da ne govorim.
  kroz par godina sibenik i zadar ce vidit njegov utjecaj.
  i ne nije ovo jos jedan crnjak nego samo stvarnost

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5142)

  Bili smo ove, kao skoro i svake godine na odmoru u kastelima, ali sto smo ove godine vidjeli u Kastel Kambelovcu, zgadilo nam je svaki rucak sa ribom koju smo pojeli. Sta da jos na taj sistem kanalizacije u kastelima reci, mozda samo "Srednji Vijek". Zalosno...
  Ako nekog interesira, moze dobiti i video koji smo snimili.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1163)

  Kaštila su puna potoci i na svaki su spojene crne jame. Da ni rike Jadro koja sve to pomalo razvodni svojim uljevom u isti, Kaštelanski zaljev bi bija jedna oveća crna jama...ovako je malo manja.Samo Bog pomaže da svi koji se u njemu kupaju nisu svi više ili manje bolesni o kojekakvih zaraza.
  O eko projektu ne usudin se ni progovorit...ali da je cili u funkciji, problem su naselja između stare kaštelanske ceste i željeznićke stanice.Ko tu prazni redovito crne jame i koliko to košta, a komunalije se uredno moraju platit.Previše je naseljen relativno mali prostor, bez adekvatne pravilno izvedene infrastrukture....nažalost sviju nas koji ovdije obvitavamo.
  Fetivi 67g.

  oko 1 godine prije
 • Es (Gost_3619)

  Ljudi vide od berkete kako on radi

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6237)

  kako to u Splitu ne smrdi, a isto se vuka magistralni vod projekta Eko kaštelanski zaljev? Nije problem u eko-u, nego u kaštilima. Pardon, kaštelanima.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara