U KAŠTELIMA ĆE SE UREĐIVATI RIVA, ULAGATI U KULTURU
Prema odluci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Urbana aglomeracija Split (UAS) odabrana je kao područje za provedbu ITU mehanizma, odnosno mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, pa je tako određena indikativna alokacija za projekte UAS-a u iznosu od 62,7 milijuna eura do 2020. godine.

Grad nositelj UAS-a je Grad Split, a sa njim zajedno u UAS-u su i 12 gradova i općina, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trogir, Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana, koji su prije godinu dana započeli aktivnosti na formiranju obuhvata Urbane aglomeracije Split, osnivanju radnih tijela Koordinacijskog vijeća, Partnerskog vijeća, tematskih radnih skupina i fokus grupa. Kroz niz sastanaka predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i predstavnici Sveučilišta u Splitu radili su na izradi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split do 2020.godine, a projektna dokumentacija poslana je na ITU natječaj u srpnju ove godine.

Nakon ove odluke Ministarstva regionalnog razvoja slijedi nastavak sektorskih dijaloga s nadležnim ministarstvima te definiranje konkretnih projekata koji će se financirati putem ITU mehanizma na području Urbane aglomeracije Split.

U skladu sa Strategijom UAS-a, Grad Kaštela definirao je  projekte od prioriteta, a o čemu se radi i s kojim će projektima Kaštela sudjelovati u natječaju, više nam je rekao zamjenik gradonačelnika Mili Novak.

- Radi se o prioritetnim projektima koji se odnose na podizanje  razvojnog potencijala obalnog pojasa u smislu uređenja javne infrastrukture, šetnice, biciklističke staze, plaža, lučica i slično te korištenje kulturne baštine kao baze za poticanje  razvoja  gospodarskih aktivnosti.


Mili Novak

Uz ovo, tu je i cijeli niz društveno usmjerenih projekata kojima je cilj pridonijeti podizanju kvalitete života stanovnika i posjetitelja područja UAS-a. Svi predloženi projekti morali su biti u skladu sa definiranim smjernicama i kriterijima programa razvoja urbanih aglomeracija, odnosno moraju omogućiti ostvarenje  jasno određenih ciljeva – kazao je Novak.

Predviđa se da bi Kaštela u ovu svrhu mogla dobiti financijska sredstva u iznosu oko sedam milijuna eura, pa bi uz ciljeve Grada Kaštela u dogledno vrijeme Kaštelani mogli imati, između ostalog, dio uređene rive sa šetnicom, ali i uređen budući Kulturni centar.

U razgovoru s kaštelanskim dogradonačelnikom doznali smo i da je ove godine Grad Kaštela, osim sudjelovanja u izradi Strategije urbane aglomeracije, kao nositelj projekta ili kao projektni partner, osmislio i prijavio 5 projekata na natječaje.

- Radi se o natječajima u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG –IPA CBC  Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro i INTERREG EUROPE. Također osmišljen je i projekt revitalizacije kulturne baštine u svrhu integriranog razvoja Kaštela  koji je prijavljen na natječaj EU fondova koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU  te je i on u evaluacijskom postupku.

Tijekom 2016. godine za Grad Kaštela je prihvaćen projekt promjene krova na zgradi Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću koji je sufinanciran u iznosu od 200 tisuća kuna iz programa  Održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja te  projekt Obnova ceste Put Sv. Lovre koji je sufinanciran  u iznosu od 150 tisuća kuna od strane Ministarstva  graditeljstva – zaključio je Novak.


KOMENTARI:

Stari Komentari (37)

 • 200 bogatih familija (Gost_3065)

  Uredite vi ulice kako spada u Kastelima,pa onda pricajte o megalomanskim projektima

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9158)

  Puno priče za ništa

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3234)

  Jugovinil propao ima 25 godina a sad se otplaćiva za staro željezo i nikome ništa tu je,jadro staklenici , hoteli željezara Itd

  oko 1 godine prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  3234 u fino propada i država R.H. pa isto neki užiju u eu beneficijan i još se diču da su izabrani voljom naroda da sve rasproDaju = 200 bogatih familija /

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1151)

  Bravo, goste 4142. Koliko firmi je propalo na području Kaštela, upropašteno je cijelo gospodarstvo. Stalno se potenciraju priče o nekim EU fondovima, ka da je to zlatna koka s kojom ćemo postat ka Švicarska. E pa nitko ti neće dat kunu bez da mu ti vratiš bar kunu i deset lipa. Kako se stišala priča o članarini u EuROP(B)skoj uniji. Koja je, baš ako oćete, toliko različita od Europske zajednice kojoj je Tuđman težio 90-tih. Zašto??? Istražit će koga zanima. Sad osim NATO tajnice, imamo i briselskog dečka za premijera. Lipo...kad počne "blagostanje", nemojte se čudit ka pura sra.u.
  Pozdrav svim dobronamjernima!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5089)

  Mili Novak je najsposobniji političar... Milija za gradonačelnika

  oko 1 godine prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  1151 U EU fondovima i je bankarska caka / ;) / zaŠto ?!? = zato jerbo se u fino uvodi njihov tojest naš budući novac € ;) a kuno bay, bay = i to sve su nam lipo naši , a školoVani serviraLi ;)

  oko 1 godine prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  1151 kada se uspostavi omijer , a ne kritične novčane mase u odnosu € (eura) prema hrk (kuni) , što undak slijedi ??!!?? bay, bay kuno HRK = neKada Bilo pa se spominjalo. ;) :) ;) :) ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1116)

  Klepetana Berketa opez za naćelnika, on zna di jema pinez

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6146)

  I ja mislim da bi Mili bija dobar gradonačelnik.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3176)

  a di je tome miliju grad?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6237)

  Urbana aglomeracija Split = Zajednica općina Split.

  Šta je i normalno, a neke pyzdarije tipa grad Solin, grad Kaštela, grad Dugo selo,.. Manje administraije i trošak, a ko oće bit samo svoj, nek bude. Samo onda ću ga pitat di su mu kazališta, bolnice, fakulteti,...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4142)

  čitajte i razmišljAjte = bUžaNin 100 %

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7769)

  lažu !!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5171)

  Sveta naša valuta, goste 4142. Kad se ona izgubi, država bye,bye. Zašto ima Mađarska, Poljska, Švedska, Danska, Češka svoju valutu? Da smo pravi sačuvali bi svoju valutu, ali...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6143)

  Mi smo uvođenjem svoje valute nerealnog tečaja satrali vlastitu privredu, obezvrijedili rad i uništili i ono malo pameti i znanja koje smo imali da bi mogli napravit uvoznu robu konkurentnom. Razmislite: kako je moguće da Nestle iz bogate Švicarske konkurira Krašu usrid siromašnog Zagreba? jedino ako se kuna učine vridnijon nego šta je. A posljedice? Propast domaće industrije i ogroman dug koji se ne može naplatit, jer se nema iz čega, osim da se daju voda, energija i šume. Ko priživi, pričat će.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3716)

  Sto je taj napravio?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2150)

  Nista...kaze se..mogu izvuc sredstva.??a ko ce ih dobit..kastela nece 101%..a otkrivene sposobnosti na kraju mandata su objasnjive..zeljom za osobni probitak u hdz-u...a od love nista..rwkli bi nasi stari izio vuk,zovara sto se miljuna tice

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2150)

  Sta je uprega mjesni odbor da ga hvale....al treba dobit glasove velika su mili kastela..a sve se vidi djela se vide..velike 4 god..su

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9476)

  Odgovara: # 405607

  Mora davam je Mili Novak familija kad ga falite u nasoj opcini nema sposobnih jer nitko nista neradi mazu oci svitu tamo gdjeje nasem Gradonacelniku te zamjenicima nesto u vlastitom ineteresu tuse nesto napravi sve drugo sacuvaj Boze tuzno ali istinito.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7210)

  Ova nesposobna ekipa krade nam budućnost a mi ih gledamo i šutimo...dobit ćemo mrvice sa stola..
  Projekata nigdi jer ih nema ko napravit...jad i bijeda....uglavnom žali bože glasova

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2150)

  Ma ovo je hvalospjev za testiranje..ja bih bio gradonacelnik..vrijedan..a iza njega 4 godine ..vrijednih dokaza..nemozes nabrojat...boze svasta..nije neugodno im

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3185)

  Goste 2150 ća te ćeše Mili? Krivo van je kad neko mlad i bez turanja uspije. A svaki proces triba vrimena tako i za ove projekte... Mili samo naprid, a ovi gore neka popiju claritne za alergiju?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6127)

  Ovaj čovjek je gospodin..za razliku od većine arhaičnih kvazipolitičara iz vrha kaštelanskog hadezea. Ivane naprid sa svojom ekipom!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6146)

  Eto vama Udovičić kad vam Mili nevalja

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2150)

  Ivan i the end?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6315)

  A štaje,antu sanadera ste zaboravili,a on je najzaslužniji šta će ova leć u kaštila,mi mislili da on neradi ništa a on ma jeste vidili šotokuce,lipo misli za nas i radi za nas,ovo nas je tija iznenadit,ma fala ti ante ,birat ćemo te još dva puta pa onda moš mirno u zasluženu penziju !!!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6315)

  Daj ante skoro sam zaboravio,radovi su opet na brzoj cesti stali,daj malo vidi kod ovih tvojih drugara posebno ministru bonaci da nam završi ovu cestu u slijedećih desetak godina a ne da čekamo 25 godina kao solin -klis,ali to niste vi krivi !?!?!?!?!?!?!?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  I ćoravi vidi da se radi o samopromociji, jer izborna je godina pred nama. Nažalost, ovo što nam je u članku predstavljeno je blamaža. Ok, vjerojatno će nešto malo se izvuć a opet s većim postotkom iz gradskog proračuna. Pričati o šetnici koja je s istim tim gradskim novcima mogla bit izgrađena svih ovih 25 godina za koju je bilo realnih šansi. I to bi svakom kandidatu za gradonačelnika bio prolaz na izborima. i opet će ostat samo slovo na papiru, a rezultata nigdi. Umjesto da puštaju probne balone neka nam na slikama objave gotove građevinske projekte, a ne djela u nastajanju. Konkretno. Nove generacije više nitko ne može varat, prošla su ta vremena.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4063)

  "U dogledno vrijeme".....o tom terminu se slusa zadnjih 20 godina..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1106)

  Spasit će nas to preljevanje iz šupljega u prazno s tim fondovima. Sveta koka za Hrvatsku.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3213)

  sve će riješit veteran osmog razreda kad on bude dogodine poteštat

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4190)

  Nisi u rodu,vec podanik??

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4190)

  O postenju i sposobnosti gospodina bi trebalo priupitati,bivse radne kolrge,bivse sefove,sadasnje djelatnike kojima je on sef ..i ljude oko njeg...gadan bi odgovor bio..gadan,za tako mlada covika

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8184)

  Čudno je na ovom portalu kad se spomene jedno ili dva imena da su neradnici odmah se brise a druga imena gdje se spominju kao dobri kao ljudi i radnici njih se ne štiti nivam je to na ponos gospodo.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4089)

  Tražija prijatelj gradonačelnika da mu pomogne dobit vez za brod, nikako nije išlo i evo prije koji dan zove gradonačelnik prijatelja iz Trolokava, i sa veseljen mu govori kako su dobili neka sredstva za izgradnju infrastrukture u koju spadaju i lučice i šetališta, pa traži da mu pošalje plan koliko otprilike rive i koliko novi vezova bi mu tribalo u Trolokvan.....

  ovo je za krepat od smija ko vodi ovi grad.:):D:o:p

  oko 1 godine prije
 • Vena GomilicaCr (Gost_5184)

  Nek ulozu 60 milja da pokrenu radove na magiszrali.valjda ce bit dosta

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara