U KAŠTELIMA ĆE SE UREĐIVATI RIVA, ULAGATI U KULTURU
Prema odluci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Urbana aglomeracija Split (UAS) odabrana je kao područje za provedbu ITU mehanizma, odnosno mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, pa je tako određena indikativna alokacija za projekte UAS-a u iznosu od 62,7 milijuna eura do 2020. godine.

Grad nositelj UAS-a je Grad Split, a sa njim zajedno u UAS-u su i 12 gradova i općina, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trogir, Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana, koji su prije godinu dana započeli aktivnosti na formiranju obuhvata Urbane aglomeracije Split, osnivanju radnih tijela Koordinacijskog vijeća, Partnerskog vijeća, tematskih radnih skupina i fokus grupa. Kroz niz sastanaka predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i predstavnici Sveučilišta u Splitu radili su na izradi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split do 2020.godine, a projektna dokumentacija poslana je na ITU natječaj u srpnju ove godine.

Nakon ove odluke Ministarstva regionalnog razvoja slijedi nastavak sektorskih dijaloga s nadležnim ministarstvima te definiranje konkretnih projekata koji će se financirati putem ITU mehanizma na području Urbane aglomeracije Split.

U skladu sa Strategijom UAS-a, Grad Kaštela definirao je  projekte od prioriteta, a o čemu se radi i s kojim će projektima Kaštela sudjelovati u natječaju, više nam je rekao zamjenik gradonačelnika Mili Novak.

- Radi se o prioritetnim projektima koji se odnose na podizanje  razvojnog potencijala obalnog pojasa u smislu uređenja javne infrastrukture, šetnice, biciklističke staze, plaža, lučica i slično te korištenje kulturne baštine kao baze za poticanje  razvoja  gospodarskih aktivnosti.


Mili Novak

Uz ovo, tu je i cijeli niz društveno usmjerenih projekata kojima je cilj pridonijeti podizanju kvalitete života stanovnika i posjetitelja područja UAS-a. Svi predloženi projekti morali su biti u skladu sa definiranim smjernicama i kriterijima programa razvoja urbanih aglomeracija, odnosno moraju omogućiti ostvarenje  jasno određenih ciljeva – kazao je Novak.

Predviđa se da bi Kaštela u ovu svrhu mogla dobiti financijska sredstva u iznosu oko sedam milijuna eura, pa bi uz ciljeve Grada Kaštela u dogledno vrijeme Kaštelani mogli imati, između ostalog, dio uređene rive sa šetnicom, ali i uređen budući Kulturni centar.

U razgovoru s kaštelanskim dogradonačelnikom doznali smo i da je ove godine Grad Kaštela, osim sudjelovanja u izradi Strategije urbane aglomeracije, kao nositelj projekta ili kao projektni partner, osmislio i prijavio 5 projekata na natječaje.

- Radi se o natječajima u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG –IPA CBC  Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro i INTERREG EUROPE. Također osmišljen je i projekt revitalizacije kulturne baštine u svrhu integriranog razvoja Kaštela  koji je prijavljen na natječaj EU fondova koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU  te je i on u evaluacijskom postupku.

Tijekom 2016. godine za Grad Kaštela je prihvaćen projekt promjene krova na zgradi Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću koji je sufinanciran u iznosu od 200 tisuća kuna iz programa  Održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja te  projekt Obnova ceste Put Sv. Lovre koji je sufinanciran  u iznosu od 150 tisuća kuna od strane Ministarstva  graditeljstva – zaključio je Novak.


KOMENTARI:

Stari Komentari (37)

 • 200 bogatih familija (Gost_3065)

  Uredite vi ulice kako spada u Kastelima,pa onda pricajte o megalomanskim projektima

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_9158)

  Puno priče za ništa

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3234)

  Jugovinil propao ima 25 godina a sad se otplaćiva za staro željezo i nikome ništa tu je,jadro staklenici , hoteli željezara Itd

  oko 10 mjeseci prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  3234 u fino propada i država R.H. pa isto neki užiju u eu beneficijan i još se diču da su izabrani voljom naroda da sve rasproDaju = 200 bogatih familija /

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_1151)

  Bravo, goste 4142. Koliko firmi je propalo na području Kaštela, upropašteno je cijelo gospodarstvo. Stalno se potenciraju priče o nekim EU fondovima, ka da je to zlatna koka s kojom ćemo postat ka Švicarska. E pa nitko ti neće dat kunu bez da mu ti vratiš bar kunu i deset lipa. Kako se stišala priča o članarini u EuROP(B)skoj uniji. Koja je, baš ako oćete, toliko različita od Europske zajednice kojoj je Tuđman težio 90-tih. Zašto??? Istražit će koga zanima. Sad osim NATO tajnice, imamo i briselskog dečka za premijera. Lipo...kad počne "blagostanje", nemojte se čudit ka pura sra.u.
  Pozdrav svim dobronamjernima!

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_5089)

  Mili Novak je najsposobniji političar... Milija za gradonačelnika

  oko 10 mjeseci prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  1151 U EU fondovima i je bankarska caka / ;) / zaŠto ?!? = zato jerbo se u fino uvodi njihov tojest naš budući novac € ;) a kuno bay, bay = i to sve su nam lipo naši , a školoVani serviraLi ;)

  oko 10 mjeseci prije
 • bUžaNin 100 % (Gost_4142)

  1151 kada se uspostavi omijer , a ne kritične novčane mase u odnosu € (eura) prema hrk (kuni) , što undak slijedi ??!!?? bay, bay kuno HRK = neKada Bilo pa se spominjalo. ;) :) ;) :) ;)

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_1116)

  Klepetana Berketa opez za naćelnika, on zna di jema pinez

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6146)

  I ja mislim da bi Mili bija dobar gradonačelnik.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3176)

  a di je tome miliju grad?

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6237)

  Urbana aglomeracija Split = Zajednica općina Split.

  Šta je i normalno, a neke pyzdarije tipa grad Solin, grad Kaštela, grad Dugo selo,.. Manje administraije i trošak, a ko oće bit samo svoj, nek bude. Samo onda ću ga pitat di su mu kazališta, bolnice, fakulteti,...

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_4142)

  čitajte i razmišljAjte = bUžaNin 100 %

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_7769)

  lažu !!

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_5171)

  Sveta naša valuta, goste 4142. Kad se ona izgubi, država bye,bye. Zašto ima Mađarska, Poljska, Švedska, Danska, Češka svoju valutu? Da smo pravi sačuvali bi svoju valutu, ali...

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6143)

  Mi smo uvođenjem svoje valute nerealnog tečaja satrali vlastitu privredu, obezvrijedili rad i uništili i ono malo pameti i znanja koje smo imali da bi mogli napravit uvoznu robu konkurentnom. Razmislite: kako je moguće da Nestle iz bogate Švicarske konkurira Krašu usrid siromašnog Zagreba? jedino ako se kuna učine vridnijon nego šta je. A posljedice? Propast domaće industrije i ogroman dug koji se ne može naplatit, jer se nema iz čega, osim da se daju voda, energija i šume. Ko priživi, pričat će.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3716)

  Sto je taj napravio?

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_2150)

  Nista...kaze se..mogu izvuc sredstva.??a ko ce ih dobit..kastela nece 101%..a otkrivene sposobnosti na kraju mandata su objasnjive..zeljom za osobni probitak u hdz-u...a od love nista..rwkli bi nasi stari izio vuk,zovara sto se miljuna tice

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_2150)

  Sta je uprega mjesni odbor da ga hvale....al treba dobit glasove velika su mili kastela..a sve se vidi djela se vide..velike 4 god..su

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_9476)

  Odgovara: # 405607

  Mora davam je Mili Novak familija kad ga falite u nasoj opcini nema sposobnih jer nitko nista neradi mazu oci svitu tamo gdjeje nasem Gradonacelniku te zamjenicima nesto u vlastitom ineteresu tuse nesto napravi sve drugo sacuvaj Boze tuzno ali istinito.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_7210)

  Ova nesposobna ekipa krade nam budućnost a mi ih gledamo i šutimo...dobit ćemo mrvice sa stola..
  Projekata nigdi jer ih nema ko napravit...jad i bijeda....uglavnom žali bože glasova

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_2150)

  Ma ovo je hvalospjev za testiranje..ja bih bio gradonacelnik..vrijedan..a iza njega 4 godine ..vrijednih dokaza..nemozes nabrojat...boze svasta..nije neugodno im

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3185)

  Goste 2150 ća te ćeše Mili? Krivo van je kad neko mlad i bez turanja uspije. A svaki proces triba vrimena tako i za ove projekte... Mili samo naprid, a ovi gore neka popiju claritne za alergiju?

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6127)

  Ovaj čovjek je gospodin..za razliku od većine arhaičnih kvazipolitičara iz vrha kaštelanskog hadezea. Ivane naprid sa svojom ekipom!

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6146)

  Eto vama Udovičić kad vam Mili nevalja

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_2150)

  Ivan i the end?

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6315)

  A štaje,antu sanadera ste zaboravili,a on je najzaslužniji šta će ova leć u kaštila,mi mislili da on neradi ništa a on ma jeste vidili šotokuce,lipo misli za nas i radi za nas,ovo nas je tija iznenadit,ma fala ti ante ,birat ćemo te još dva puta pa onda moš mirno u zasluženu penziju !!!!!

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_6315)

  Daj ante skoro sam zaboravio,radovi su opet na brzoj cesti stali,daj malo vidi kod ovih tvojih drugara posebno ministru bonaci da nam završi ovu cestu u slijedećih desetak godina a ne da čekamo 25 godina kao solin -klis,ali to niste vi krivi !?!?!?!?!?!?!?

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3127)

  I ćoravi vidi da se radi o samopromociji, jer izborna je godina pred nama. Nažalost, ovo što nam je u članku predstavljeno je blamaža. Ok, vjerojatno će nešto malo se izvuć a opet s većim postotkom iz gradskog proračuna. Pričati o šetnici koja je s istim tim gradskim novcima mogla bit izgrađena svih ovih 25 godina za koju je bilo realnih šansi. I to bi svakom kandidatu za gradonačelnika bio prolaz na izborima. i opet će ostat samo slovo na papiru, a rezultata nigdi. Umjesto da puštaju probne balone neka nam na slikama objave gotove građevinske projekte, a ne djela u nastajanju. Konkretno. Nove generacije više nitko ne može varat, prošla su ta vremena.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_4063)

  "U dogledno vrijeme".....o tom terminu se slusa zadnjih 20 godina..

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_1106)

  Spasit će nas to preljevanje iz šupljega u prazno s tim fondovima. Sveta koka za Hrvatsku.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_3213)

  sve će riješit veteran osmog razreda kad on bude dogodine poteštat

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_4190)

  Nisi u rodu,vec podanik??

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_4190)

  O postenju i sposobnosti gospodina bi trebalo priupitati,bivse radne kolrge,bivse sefove,sadasnje djelatnike kojima je on sef ..i ljude oko njeg...gadan bi odgovor bio..gadan,za tako mlada covika

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_8184)

  Čudno je na ovom portalu kad se spomene jedno ili dva imena da su neradnici odmah se brise a druga imena gdje se spominju kao dobri kao ljudi i radnici njih se ne štiti nivam je to na ponos gospodo.

  oko 10 mjeseci prije
 • (Gost_4089)

  Tražija prijatelj gradonačelnika da mu pomogne dobit vez za brod, nikako nije išlo i evo prije koji dan zove gradonačelnik prijatelja iz Trolokava, i sa veseljen mu govori kako su dobili neka sredstva za izgradnju infrastrukture u koju spadaju i lučice i šetališta, pa traži da mu pošalje plan koliko otprilike rive i koliko novi vezova bi mu tribalo u Trolokvan.....

  ovo je za krepat od smija ko vodi ovi grad.:):D:o:p

  oko 10 mjeseci prije
 • Vena GomilicaCr (Gost_5184)

  Nek ulozu 60 milja da pokrenu radove na magiszrali.valjda ce bit dosta

  oko 10 mjeseci prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara