Croatian English French German Italian Spanish

 

POJAČANO POSTUPANJE POLICIJE POVODOM MARTINJA
Imajući u vidu nadolazeći događaj narodnog običaja krštenja mošta - proslave „Martinja“ na području Republike Hrvatske, od 11. do 14. studenog, provoditi će se pojačane akcije u prometu, prvenstveno s ciljem sankcioniranja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i sprječavanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Pojačano postupanje u prometu provoditi će se i na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, i to tijekom studenog i prosinca, posebno u noćnim satima. Postupanje će prvenstveno biti usmjereno na prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i nepropisne brzine, odnosno na sve ostale prekršaje koji su u vezi s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, te na mlade vozače.

Tijekom 2016. godine na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su 2572 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale 23 osobe, a teško su ozlijeđene 243 osobe (u odnosu na prethodnu, 2015. godinu, broj smrtno stradalih osoba manji je za 8%, dok je broj teško ozlijeđenih manji za 19,27%). Govoreći o ukupnom broju prometnih nesreća, alkoholiziranost je utvrđena kod 282 sudionika.

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i druge sudionike u prometu, policija moli građane da poštuju zakonske propise, naredbe o ograničenju prometa na cestama, koriste pregledana i tehnički ispravna vozila i upute prometne policije. Upozoravaju vozače da brzinu svog vozila prilagode uvjetima i stanju na kolnicima, te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva. U uvjetima noćne vožnje, posebno vikendom, potrebno je voziti sporije i opreznije. Ukoliko se na put kreće u kontinentalni dio Hrvatske, od 15. studenog do 15. travnja, vozila obvezno moraju biti opremljena zimskom opremom (zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače). Također i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske potrebno je imati zimsku opremu, u slučaju nastupanja zimskih uvjeta.

Također obavještavaju sve sudionike u prometu da će se usubotu, 12. studenog, provesti pojačana akcija u prometu na području ove Policijske uprave, koja će biti prvenstveno usmjerena na prekršaje koji se odnose na nepropisnu brzinu, kao i na nekorištenje zaštitne kacige, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nekorištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima te upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih droga.         Komentari

  • Nema komentara

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Vezane vijesti

Zadnji komentari

Gost_9124
A di nam je gradonačelnik...njega ovo ne zanima....uostalom njega ništa ne zanima...
Gost_2215
9234 ne sta nema ko nego oni koji su tu i neznaju kuvat. Nije potriba da iko ista zna i da radi. Sad imamo pucke kuzine, socijalne buti...
Gost_9234
3276..ej.. pomalo..mi smo..struke i zanata..uvik imali..i imat cemo..valjda je to genetski..ili sta..vrag ce ga znat..
Gost_9234
bravare..vrati se doma..ali..nema ti ko..nista vise skuvat..moras sam..