hren
 

IZLOŽBA POVODOM 25 GODINA 141. BRIGADE
- Vidi Antu, ništa se nije prominija. Ajme kolika mi je kosa bila. A vidi pušku od starog Lovre. A šta sam se na ovoj slici smrza... - bio je tek dio razgovora koji su se u petak navečer vodili u dvorcu Vitturi, gdje je povodom 25. obljetnice utemeljenja 141. brigade HV bila upriličena izložba fotografija splitskih i kaštelanskih ratnika, članova brigade.

Sa fotografija koje su obuhvatile razdoblje od 1991. do 1995. godine, a koje su za ovu priliku posuđene iz privatnih albuma, ove večeri prostor se ispunio brojnim emocijama, poput sreće, tuge, sjete, ali i ponosa.
Fotografije su u dvorac Vitturi donijele dio časne povijesti brigade, od njenog osnutka i prvih članova, do brojnih bojišta u okolici Drniša, zadarskog zaleđa, južnog bojišta pa sve do borbi u kojima su se branili rezultati akcije Oluja, u Bosanskom Grahovu.
Probudile su one uspomenu na teške, ali hrabre ratne dane, kao i tužne uspomene na suborce koji su svoje živote položili na oltar Domovine na nekom od ratišta.

Povijesti brigade, od njenog osnutka do rasformiranja 1996. godine te poginulih suboraca ove se večeri kratko prisjetio i predsjednik Udruge veterana i prijatelja 141.brigade, Nediljko Burazin, koji je kao najtužniji dan u djelovanju brigade naveo 13. kolovoza 1995. godine

-  Brigada je prošla mnogo toga, ali najteži trenutak tijekom četiri godine na ratištima, bio je onaj 13. kolovoza 1995. godine, kada smo nakon Oluje doživjeli kontranapad neprijatelja i u jednome danu imali 15 poginulih suboraca, dok je njih 43 bilo ranjeno. Brigada je tijekom rata imala 60 poginulih boraca – kazao je Burazin.

Ova splitsko-kaštelanska brigada ustrojena je 12. studenog 1991. godine od dragovoljačkih postrojbi Splita i okolice, postrojbi Narodne zaštite, Prvog splitskog dragovoljačkog bataljuna i bojne TO općine Kaštela. Službeni datum formiranja brigade je 15. prosinca. Odlikovana je Redom Nikola Šubić Zrinski.

Osim 60 poginulih, veći broj pripadnika ove brigade bio je ranjen na nekom od bojišta, a među njima i Đivo Matana, dopredsjednik Udruge veterana i prijatelja 141. brigade, koji se prisjetio i prvog poginulog iz Kaštela, Mira Duišina, pripadnika minobacačkog voda koji je poginuo posljednjih dana 1991. godine na Moseću.

- Teško je opisat ono što smo osjećali tada i ono što osjećamo danas kad se sjetimo tih dana prije 25 godina. Miro je poginuo prvog dana dolaska na teren i trebalo nam je svima vremena i snage da shvatimo što se dogodilo. Posebno kad smo pomislili da će se takve tragedije događati i dalje – ispričao je Matana, koji je, iako teže ranjen u zadarskom zaleđu, nastavio sudjelovati u bitkama koje je 141. brigade vodila za oslobođenje i neovisnost Hrvatske.

Proslava četvrt stoljeća 141. brigade, koju organizira udruga veterana I prijetelja brigade, nakon izložbe nastavila se u subotu polaganjem vijenaca na Malačkoj i Lovrincu, svetom misom u crkvi Sv. Ante na Poljudu te svečanom sjednicom u 12 sati u časničkom domu u Lori.

Kaštelanske i splitske ratnike na izložbi je došao pozdraviti te razgledati fotografije i prvi čovjek Kaštela, Ivan Udovičić sa zamjenicima, Zoranom Bonacinom i Milijem Novakom, a pjesmu su im poklonile članice klape Neverin.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

Stari Komentari (79)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_9170)

  7200..penzija za pripadnike..hrvatske vojske..a di su ostali..zar ih je samo toliko uspilo priziviti..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  hrvatski gradjani..jos i danas placaju..30000 partizanskih mirovi..masala..masala..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2187)

  ne laži. partizani su radili nakon rata i mirovine su na račun radnog staža,a ne ka danas ratovanja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  drzava..svi vrsti penzioneri..ha..ha..ha..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  zasto bi laga..nemam nuzdu..a reci ti nama pametnjakovicu..tko je izmislia.."svedoka ili svjedoke".;mislim..ka pojam nepoznat..normalnu svitu..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170) (Gost_2187)

  pitaj svoje.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  jadnice..nemas odgovor..vadis se po obicaju..nedorasta si..ajde rasti..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  zamisli..johna..joa..johana..i izjava..da su tebe vidili..ka desetogodisnjaka..kako nosis..tecicu..nanara..borcima u polje..misli..da bi se prije..svaki od njih ubija..nego to ka SVEDOK..potpisa..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  komunizam je uzrok.. zla..na nasem prostoru.. nastao 1918..a potvrdio 1945..on je najveca..nepogoda..kako fizicka tako i mentalna.. koja je pogodila hrvatska covika ..on je promijenio..ne samo nasu nego i kod drugih naroda..genetiku i vratio u proslost..on je ..vidljiv..i prepoznatljiv..na svakom koraku..i mistu..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6102)

  najveći uzrok zla na ovom prostoru je ljudska glupost a ti si očit primjer toga

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  nanovo..nemas odgovor..sluzis..se..ricima..nepismeni judi..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  slusaj u govnima si..zato..pazljivo..citaj i prati me..inace..nema ti spasa..znaci..slusaj..skoncentriraj se..ti zivis u godinama 41-45..ali to nije dovoljno..da shvatis..ovako..nasa je sudbina bila i ostala u koga ..sta mislis u cijim rukama..aaaa..zidova..tako je..oni su dvadesetih godina..shvatili..da ..sta moraju..tako je..nesto prodati..pa su nasli nijemce i ruse..da nesto izmisle..a sta mislis..sta..tako je..komunizam..i sta su onda ucinili..tako je..prodali ga..a komu..tako je..nepismenima..naravno da je adolf to skuzija..pa nije bia glup..ka sta ga se zeli prikazati..pa ih je sto..tako je..ciklonizira..ali..nepismeni su popili komunizam..ka religiju..ka nesto..vece od boga..itd..itd..da skratim..jer vidim da si umoran..a i tribas vrimena..da shvatis..zapravo..to je ..dovoljno za veceras..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2628)

  Stvari su vrlo jednostavne.Samo treba volit svoju zemlju.Tu sve počinje i nema kraja.Volit domovinu i onda sva zla prestaju.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1147)

  Bija san u ratu....i nikad više ....HDZ uhljebi

  oko 3 godina prije
 • (Gost_207)

  Za koje je zasluge Mate Barun dobija stan i maslinik

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1102)

  "..jedni su poginuli za yu i bili protiv nezavisne hrvatske drzave..a drugi su poginuli za nezavisnu hrvatsku drzavu i bili protiv yu.."

  1941. hrvatska vlast nije bila od naroda i potpisala je kapitulaciju onima koji su je i montirali. Yu vlada se bila razbižala i raspala. Partizani su se tukli protiv svih njih, najviše za i uz narod.

  1991. hrvatska vlast je izabrana od naroda, objavila je izlazak iz Yu koja nije to tila dat.

  Zaključak: niti pravno-stvarne činjenice nisu iste 1991. i 1941., a kamoli povijesne i ljudske. Ne izjednačavajte agresora i žrtvu. Ni onda, ni sad. A o zločinima i vrlinama vlasti komunista i adezejaca možemo govorit. Uostalom, njiove vrline su potekle iz naroda, kakav narod, takva vlast.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5110)

  Goste 9170 , da bi mogli napisat jedan razumljiv komentar trebate ponoviti gradivo iz pravopisa i gramatike , pa za početak predlažem:

  A-kao auto , B-kao bubanj , C-kao cipela , . . . , Ž-kao žaba.
  Na početku svake rečenice je veliko slovo.
  Na kraju svake rečenice je točka ( ovako: . ) a ne više točaka.
  Imena osoba, naroda, mjesta i sl. pišu se velikim početnim slovom.

  Zarez se koristi . . . , a ipak ćemo to ostaviti za neku iduću lekciju, jer se on koristi većinom u prosto proširenim rečenicama, a Vi za sada pokušajte koristiti pokoju prostu neproširenu rečenicu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1154)

  Di su oni sta su pisali pozive sidili u teplu palili dokumentedobili dobru opremninu,stan ponovo posal u opcini a nas nema ,nek se srame oni sta su dobili stanove vode se ka ranjenici a nastradali na jugovi ilu na motoru,a pršute pitajte dva brata heroja isto su pored kuče dobili penzije i stanove  ipak malo pretjeruješ

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1154)

  (Gost_9170)
  komunizam je uzrok.. zla..na nasem prostoru.. nastao 1918..a potvrdio 1945..on je najveca..nepogoda..kako fizicka tako i mentalna.

  tako je to nas je upropastilo odmah iza rata. ogradilo nas je žicom ka mađarsku , česku i poljsku i nije bilo mrdanja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170) (Gost_1154)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15078998_1235137433210205_3507397358809979165_n.jpg?oh=d744843577d5d563219a76d3a50f9bb7&oe=58D28A2D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_122)

  Zanima me koliko će dana biti moguće pogledati izložbu?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_122)

  Također me zanima zašto su na slikama uglavnom jedni te isti?
  Puno je ljudi prošlo kroz 141 a nema ih na slikama?
  Znači li to da mi nismo fotogenični ili nismo imali vrimena slikavati se jer nam je puška u ruci bila a ne fotoaparat?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4089)

  kost je bačena, stoka sitnog zuba se uvatila. a mi ajmo sad poč u opčinu i obavit šta nan triba još za unuke i praunuke.

  budele ste svi skupa, otvorite več jednon oči i počmite mislit sa svojin mozgon.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9722)

  'ajte hejteri, pljucajte po onima (većini) koji nisu dobili ni mirovinu ni stan, a sve od sebe su dali, da bi vama billo bolje.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9722) (Gost_1154)

  na koje misliš? jeli iz ovog ili onog rata

  oko 3 godina prije
 • Ud (Gost_3224)

  Najvece zlo su antifasisti komunisti fasisti cetnici jugosloveni onisu zlo

  oko 3 godina prije
 • Ud (Gost_3224) (Gost_1154)

  ajde UD di ti spadaš?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  1154 revi tovare..samo revi..to najbolje znas..i uzivaj u svojom vukovskobalkanskom jeziku i smradu svoje okoline .. zato tovare nema sanse..da nam pridjes..iha..iha;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4783)

  1154 čovik ne fantazira nego govori stinu a ako je za tebe istina laž to je tvoj problem di je bija Barun,dobija stan otpremninu i ponovo radno misto i zemlju,vidi ko je dobija stan samo uRudinama,ne stoji u njemu iznajmija il proda,ko je prodava pršute?,ko je donija pune kamione tv.bestij,traktori mobilije pa jesili ti u pravu il onaj šta je isa bez interesa ako si vjernik ajde se ispovidit i priznaj da je ovo istina jer dokazi se vide!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170) (Gost_2222)

  ko si ti i ko ste vi pa misliš da bi ti netko tija vama prić. tovari su pametne i vridne beštije i nemoj ih vriđat.

  (Gost_4783) nije kriv barun, nisu krivi oni koji su lešinarili i kokošarili po ratištima već su krivi oni koji to su vidili pa i ti ako si osobno vidija a niste
  prijavili. da se prvoga javno istaklo drugi nebito radili. šta niste objavili listu vlasnika stanova i listu kokošara, imate internet, imate stabla po selu i zalipili. najlakše je govorit iza leđa.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8126)

  Ima ih koji imaju kucu ali ne na svoje ime pa dobili stan u Rudinama pa ga lipo iznajmljuju ili prodaju! E to triba istrazit i primjereno kaznit!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3240)

  Ma kad se mogu vatat i prozivat generali a zašto se ne napravi javni spisak ko je dobija i koliko mirpvine stanove diljem naše (samo iz Kastela) sve ce vam bit jasnojer ako su invalidi kako mogu se bavit kojekakvim poslovima ,vozit motore,glisirat e pa dokle smo došli Barun nije kriv sta su oni kokošarili al je sve privilegine dobija bez da je okusija miris baruta

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9170)

  2222 pises..tovari su pametne i vridne beštije i nemoj ih vriđat..a onda zasto ste ih istribili..a na vlast doveli.."velike" lincine..lopove .. lagatore..i pismene jude..pa zakljucujem.. tovari su od vas pametniji ..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2222)

  šta ti radiš među linčinama i lopovima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2222)

  (Gost_9170)
  zamisli..johna..joa..johana..i izjava..da su tebe vidili..ka desetogodisnjaka..kako nosis..tecicu..nanara..borcima u polje..misli..da bi se prije..svaki od njih ubija..nego to ka SVEDOK..potpisa..;)[quote][quote] apogotovo da je vuka telce i janjce, traktore i glisere i nakon rata ga štovali ka heroja, dali mu stan i mirovinu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1193)

  Hajdemo ponoviti , svi zajedno:

  A-kao auto , B-kao bubanj , C-kao cipela , . . . , Ž-kao žaba.
  Na početku rečenice ja veliko slovo.
  Na kraju rečenice je točka (samo jedna , a ne nekoliko njih).
  Između rečenica je mali (ali dovoljan) razmak.
  Imena osoba, naroda, država, mjesta i sl. pišu se velikim početnim slovom.

  Uporaba ostalih pravila pravopisa i gramatike bit će objašnjena u gradivu drugog razreda osnovne škole.

  Od rođenja , pa do groba najljepše je đačko doba ( osim za one koji su ga preskočili ).

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3144)

  liSTen TO YOur music: Život nIje siV :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3081)

  ajmo ponovit..okreni se oko ..sebe..i vidi ..svoja djela..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5205)

  Čovik te želi nešto naučit, a ti se za.ebaješ!?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1117)

  Stara narodna poslovica kaže: "Nije sramota ne znat' , nego se ne dat' naučit."

  Za ovu osobu koja se ne da naučit , poruka je sljedeća: - Vi ste u pravu , nitko Vam ništa ne može , nitko ništa ne zna , nego samo Vi sve znate , ostavljam Vas u Vašem zadovoljstvu i uvjerenju da ste Vi najpametniji na svijetu i kad bih mogao potpisao bih Vam i potvrdio kod javnog bilježnika diplomu za najveći um današnjice.

  Samo se Vi ne dajte ometati i dalje nastavite: - malo slovo, malo slovo, nekoliko točaka, malo slovo, malo slovo, nekoliko točaka, bez razmaka, malo slovo, nekoliko točaka, točaka, . . . , točaka, . . . , hrkljuš , hrkljuš , . . .

  oko 3 godina prije
 • virhmeOd (Gost_1869)

  Sjećajte se riječi koje Vam rekoh; Nije slUga veći od svog gospodara. - -

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3241)

  Do kada je otvorena izložba? Zašto nismo znali da se priprema, jer puno nas ima fotografije sa ratiššta pa smo ih mogli donit, ili se uvik iste face prigodom ovakvih obljetnica okupljaju? Zapitate li se ikada di su vašši suborci, što je sa njima, zašto ih nema tu kad su ovakve obljetnice i izložbe?

  oko 3 godina prije
 • veterani 141. br. HV (Gost_2112)

  Odgovara: # 408552

  Poštovani, 4. godine stoji na facebooku poziv svim suborcima da donesu slike u Udrugu veterana 141. brigade HV Jeretova Split, u pripremi je izdavanje fotoalbuma (proljeće 2017. god

  https://www.facebook.com/Udruga-Veterana-i-Prijatelja-141brigade-HV-461891533901391/

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3081)

  nego..ako smo vec na ratnoj tematikki..znate li vi onaj vic o dva ciga..dobro ajmo rec roma..kad su se susreli na sredini..ili medji..dvi zaraceni strani..sa zadacima..da "kupe" mrtve i ranjene..pa kad su se pogledali..kaze jedan drugom..pa sta se ne tuku i ne pobiju...vec..brate..neg ovako..stojimo..bez posla..ko pizde..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2222)

  veterani 141. br. HV (Gost_2112)

  jel ti to ozbiljno? zar je facebook posta jedini način komunikacije. zar imaju branitelji toliko dobru mirovinu da pod obavezno imaju kompjuter. bome niste loši.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6230)

  Jesu li Kaštela leglo Orijune?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1190)

  ustaška nisu bila, za orjunu pitaj oca i svoju rodbinu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8203)

  Pustite malog Dina,mal je on jos triba porast...od 76 komentar,50 je.njegovih,lako je mlit po gomilickim kaficima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1117)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15095584_892323574235137_7344884462928831515_n.jpg?oh=95f6d065d68d77f647ac0b7d0d715f5a&oe=58D4439B

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1117)

  https://scontent.fzag1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15078657_892324154235079_6117311948347944462_n.jpg?oh=ef3363ddd272d5982c50bf60d95f6354&oe=588B7807
  Prvi transport djece pristigao u dječji logor u Sisku, 3. kolovoza 1942.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij