Croatian English French German Italian Spanish

 

NADLEŽNI NI POTVRDILI NI DEMANTIRALI, GRAĐANI OGORČENI
Hoće li se ponoviti česta praksa, da kuloari prije znaju istinu o nekoj temi nego se ona službeno započne, imat ćemo priliku uskoro doznati, a ovog puta tema je ukidanje policijske postaje u Kaštelima.

Tako se već neko vrijeme Kaštelima širi priča o reorganizaciji rada policijskih uprava u kojoj će Kaštela ostati bez policijske postaje.

Kako smo do sada imali priliku uvjeriti se da gdje ima dima ima i vatre, iako dim nismo ozbiljno shvaćali pa smo se na vatru opekli, odlučili smo to pitanje postaviti u Ministarstvo unutarnjih poslova i upravu Policije odakle su nam poslali kratak odgovor.

- Nastavno na vaš upit, obavještavamo vas kako je u planu teritorijalne i unutarnje reorganizacije MUP-a jačanje operativnih kapaciteta. Broj ustrojstvenih jedinica i njihova teritorijalna raspodjela u ovom trenutku nije definirana, budući ovise o potrebama i sigurnosnim pokazateljima pojedinog područja – stoji u odgovoru.

Ovaj odgovor tako nas je i dalje ostavio sa znakom pitanja iako smo očekivali da će se u njemu naći i obrazloženje, kako Kaštela, drugi grad po veličini u Splitsko – dalmatinskoj županiji, s više od 40 tisuća stanovnika, neće i ne smije ostati bez policijske postaje.

Pa nam tako ostaje da čekamo na definiranje teritorijalnih raspodjela.


Fotografija sa otvaranja nove policijske postaje u Kaštel Sućurcu prije tri godine

Ovaj tekst nismo napisali s namjerom da stvaramo paniku među građanima koji se pouzdaju u pomoć policijskih službenika u očuvanju sigurnosnog stanja u gradu. Ne želimo stvarati niti paniku među policajcima za koje kuloarske priče govore da će biti raspoređeni u policijske postaje u susjednim gradovima.

Ovim tekstom želimo upozoriti sve nadležne, posebno gradsku vlast, da na vrijeme poduzmu radnje koje će zaštiti kaštelanskog građanina, koji napokon danas, na jednom mjestu, može koristiti administrativne, upravne i terenske djelatnosti policije, u svrhu lakše, jeftinije i sigurnije svakodnevice.

Jer ne možemo se ovog puta ne sjetiti nedavnih reorganizacija, kada su Kaštela fizički ostala bez Općinskog suda, ostala su administrativno i bez Porezne uprave, a određene medicinske usluge poput radiologa te rad ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, tjedno dijelimo s Trogirom, Solinom ili Omišem.

Sve što se pri tome događalo pokazalo je da Kaštela mnogi doživljavaju kao što ovaj grad vode i u određenim djelatnostima Državna uprava i statistika, ne kao jedan grad, već sedam naselja.

Uz to, i Solin i Trogir, iako daleko manji gradovi od Kaštela, očito imaju dobar lobi, posebno politički, koji od njih i dalje stvara gradove, dok Kaštela često ostaju sela.

Gradska vlast u Kaštelima, kod svih gore navedenih slučajeva „razgovarala je“ s nadležnima i na tome je ostalo, jer vidljivo je da bez prave borbe za svoj grad poneki razgovor ne donosi očekivane rezultate.

A u tadašnjim objašnjenjima zbog čega se nešto mijenja ili se nije promijenilo, čest alibi bile su različite političke opcije u vodstvu Kaštela i državi.

Danas je na vlasti ista politička opcija i takvog alibija nema pa što bi se u narodu reklo, preostaje zavrnuti rukave, pljunuti u dlanove i uhvatiti se posla jer Kaštela moraju i trebaju imati policijsku postaju na svom terenu.Komentari (51)

Učitaj prethodne komentare

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Vezane vijesti

Zadnji komentari

Gost_9124
A di nam je gradonačelnik...njega ovo ne zanima....uostalom njega ništa ne zanima...
Gost_2215
9234 ne sta nema ko nego oni koji su tu i neznaju kuvat. Nije potriba da iko ista zna i da radi. Sad imamo pucke kuzine, socijalne buti...
Gost_9234
3276..ej.. pomalo..mi smo..struke i zanata..uvik imali..i imat cemo..valjda je to genetski..ili sta..vrag ce ga znat..
Gost_9234
bravare..vrati se doma..ali..nema ti ko..nista vise skuvat..moras sam..