Croatian English French German Italian Spanish

 

AKTUALNA TEMA SJEDIŠTA INSTITUCIJA
Grad Kaštela konstantno nazaduje na planu sjedišta državnih institucija i tijela, konstatirali su u Savezu za Kaštela te krajem prošlog tjedna uputili dopis na ovu temu gradonačelniku Kaštela Ivanu Udovičiću, u kojem predlažu aktivnosti za vraćanje sjedišta pojedinih državnih tijela u Kaštela.

U nastavku donosimo dijelove tog dopisa, koji je ujedno stigao i na redakciju Portala grada Kaštela.

 - Obraćamo Vam se ispred Saveza za Kaštela i HSP Kaštela u ime svih građana Kaštela, koji su nezadovoljni konstantnom marginalizacijom grada Kaštela, a koja se posebno ogleda u odlasku sjedišta državnih tijela i institucija u okolna mjesta i gradove. Ono što nas je dodatno potaknulo na obraćanje  jesu medijska nagađanja o tome da uskoro iz Kaštela odlazi i policijska postaja. Gdje je tu više kraj ? Nešto tu jednostavno nije u redu – kaže se na početku dopisa, u kojem se dalje navodi kako Kaštela prema popisu stanovništva, a u stvarnosti je taj broj i veći, imaju gotovo 40 tisuća stanovnika, čime je drugi grad u županiji, peti u Dalmaciji i 14. u Hrvatskoj.

U dopisu stoji kako je Grad propustio kapitalizirati tu svoju prednost pa su iz grada otišla sjedišta značajnijih institucija i državnih tijela.

- Trenutno su u tijeku priče da će i policijska postaja napustiti Kaštela. Gdje je tome svemu kraj, navedeno ne može biti rezultat činjenica jer je grad Kaštela veliki grad s jednom od najvećih stopa nataliteta u državi.  Što bi onda mogao biti uzrok svega toga? Po našem mišljenju postoje dva uzroka.
Prvo - dugogodišnja nebriga, inertnost i nonšalancija gradske administracije na čelu s gradonačelnicima koji nisu imali strategiju djelovanja kako bi se navedene institucije održale ili sada vratile u grad, koji svojom veličinom to zaslužuje.  Ovim putem na Vas kao čelne ljude Grada apeliramo da konačno promijenite takav obrazac ponašanja, te da se konačno aktivno pokrenete u borbi za razvoj i pozicioniranje našeg Grada na način kako svi to zaslužujemo.
Drugo - Konačno trebamo početi grad Kaštela promatrati kao jedan grad, a ne više samo kao skup sedam sela odnosno naselja. U tom smjeru možda trebamo drugačije organizirati ustrojstvo našeg grada kojega sada karakterizira šest poštanskih brojeva za sedam naselja, pri čemu smo raritet u državi. Kada Grad Kaštela razbijete na sedam naselja kao zasebne administrativne jedinice dobijete naselja koja su svojom veličinom i brojnošću ispod ranga Trogira koji kao jedinstvena administrativna jedinica i cjelina ima sjedište Ispostave Porezne uprave.

Ovim putem zahtijevamo od gradonačelnika Grada Kaštela da pod hitno izvrši analizu uzroka koji su doveli do potpune marginalizacije Kaštela te da utvrdi koju ulogu u tom procesu marginalizacije ima činjenica da je grad Kaštela podijeljen u sedam naselja kao zasebnih administrativnih jedinica, odnosno činjenica da grad Kaštela nikako da postane jedan grad nego mjesto sa sedam sela ili naselja – nabrojeno je u dopisu u kojem se traži od predsjednika Gradskog vijeća, Denisa Ivanovića, da sazove tematsku sjednicu na ovu temu, a na koju bi se pozvali nadležni iz resornih ministarstava

- Molimo Vas da pokrenete navedene radnje u cilju zaštite interesa svih građana Kaštela,  podizanja njihove kvalitete života i sprječavanja daljnje marginalizacije, u protivnom ćemo biti prisiljeni o ovome izvijestiti javnost te izvršiti pritisak javnim akcijama šireg broja građana.
Zaključno se nadamo da će ipak prevladati razum te da će ovlašteni predstavnici Grada uvidjeti da se ovdje radi o zajedničkom interesu svih nas iz Kaštela te da ćemo sinergijom pokušati napraviti pozitivni pomak u cilju konačnog stavljanja grada Kaštela na mjesto u Republici Hrvatskoj koje zaslužuje – zaključuje se u dopisu, kojeg u ime Saveza za Kaštela i HSP-a Kaštela potpisuju Mario Serajlić i Ante Komljen.

Komentari (49)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_2090
"ko je izgradio ceste , ko je elektrificira sela, ko je izgradio tvornice, hotele, škole, vrtiće, ko je u bolnicama i ambulantama ličio...
Gost_2090
"Ma tražit ću im milijun eura kad su tako pok_areni!!!" Da bi ti ja 2 milijuna. Po gujici...
Gost_2090
Fali jon 5 za učinit 6. On topic: A šta ćemo s biciklistima? Postali su opasniji u prometu od motorista.