Croatian English French German Italian Spanish

 

KRIVI KOMUNIKACIJSKI SPOJ IZMEĐU VLASNIKA KUĆICA I GRADA
- Prema informacijama koje smo dobili, na staru godinu, u subotu, rad Božićnog grada ograničen je do 20 sati. Nije nam jasno zbog čega – kazali su nam u četvrtak pojedini vlasnici ugostiteljskih kućica u kaštelanskom Božićnom gradu. Tragom njihovih informacijama obratili smo se nadležnima, koji su te informacije opovrgli te ustvrdili da ugostiteljske kućice tog dana mogu raditi kao i u svim ostalim danima trajanja Božićnog grada.

Vlasnici kućica željeli su za najluđu noć zajedno organizirati nastup nekog benda uživo i tako osigurati zabavu u novogodišnjoj noći. Pri tome treba napomenuti da Grad Kaštela nije za ovu godinu planirao zajednički doček na otvorenom i to samo iz jednog razloga, jer u godinama ranije Kaštelani nisu pokazali zanimanje za takav način dočeka nadolazeće godine.

- Kako svaki nastup i događanje na javnim površinama treba prijaviti Policiji, mi smo to prije nekoliko dana otišli i učiniti, no rečeno nam je da mi nismo organizatori Božićnog grada, već Grad Kaštela te da je takvo događanje u navedenoj noći bilo potrebno najaviti makar 15-ak dana ranije. Naravno, Grad nije ni mogao nešto učiniti dva tjedna ranije, jer ideja o zajedničkom dočeku rodila se između nas tek kasnije.
Kako nismo mogli dobiti dozvolu za nastup nekog benda, odlučili smo da zajednički doček otpada te da ćemo raditi kao i tijekom drugih vikenda, kućice otvorene s ponudom, glazba sa CD-a. Međutim kazano nam je da tu večer smijemo raditi samo do 20 sati.
Za Grad Kaštela i organizaciju Božićnog grada imamo samo riječi pohvale, razumijemo Policiju, koji su nam kazali kako se u cijeloj državi vodi računa o sigurnosti te noći, ali ne razumijemo zašto moramo kućice zatvoriti u 20 sati. Jer onda je pitanje kako smo i svih ovih dana mogli raditi. Jednostavno ne razumijemo – kazali su vlasnici u razgovoru s novinarima.

Da nije moguće održati organizirani doček Nove godine uglavnom iz sigurnosnih razloga, kako je navela Policija, informirali su nas i iz Gradske uprave, ali i odbacili navode o radu do 20 sati.

- Božićni grad uspjeh je i pravo osvježenje u prosincu i ne treba doček Nove godine dovoditi u kontekst  cijelog događaja.
Dapače, doček Nove godine se nije presudno ni spominjao na početku projekta.
Prije početka otvaranja Božićnog grada u razgovoru  s ugostiteljima je naglašeno da će grad osigurati i financirati  nastup glazbenih sastava za četiri večeri, za  subote 10. i 17. prosinca, u srijedu 28. prosinca i na Bogojavljenje 6. siječnja. Grad tada organizira redarsku službu dok su profesionalni zaštitari u organizaciji Grada Kaštela prisutni svih 27 dana.
Grad Kaštela je cjelokupno događanje kao i koncerte prijavio MUP-u u skladu s procedurom. Ugostitelji su u preliminarnim razgovorima kao i u kasnijim svakodnevnim kontaktima upozoreni da za ostale dane, kad bi oni eventualno organizirali koncerte (javna događanja), oni također moraju pravovremeno prijaviti koncerte ili nastupe bilo DJ-a ili grupe.

Doček Nove godine je javno okupljanje koje je iz organizacijskih i sigurnosnih razloga bitno složeniji događaj od uobičajenih događanja, a zbog očekivanog dolaska velikog broja ljudi.
Isto tako doček Nove godine je trebao biti prijavljen MUP-u bar 10 dana ranije jer zahtjeva veći broj angažiranih redara, zaštitara i policijskih službenika radi pravovremene organizacije.
Kako su  ugostitelji prekasno reagirali s inicijativom, za isto nisu mogli dobiti odobrenje.
Dakle, ove godine nema službenog, javnog dočeka Nove godine zbog prekasno iskazanog interesa od strane ugostitelja.
Radno vrijeme ugostiteljskih radnji na Brcu u Kaštel Starome je određeno Gradskim odlukama i one mogu poslovati radnim danom do ponoći, a vikendom, s petka na subotu i sa subote na nedjelju do dva sata jutro.
Ovo znači da oni mogu raditi i sa subote na nedjelju 31. prosinca do dva sata ujutro, uz glazbu unutar radnji što se tretira kao uobičajeni rad ugostiteljskog objekta.
Svako zajedničko javno  sviranje, nastup DJ ili glazbe uživo  ili oglašavanje organiziranog dočeka Nove godine bilo plakatima, u medijima ili internetom, tretirao bi se kao javni događaj koji nije najavljen i smatramo da nam takvo što  zbog rizika sigurnosti i kršenja zakonskih propisa nije potrebno – stoji u odgovoru iz Gradske uprave, u kojem se još navodi kako će se o eventualnom javnom dočeku Nove godine u budućnosti razgovarati na osnovi iskustava od ove godine.

Prema svemu zaključak je ako nema javnog nastupa, odnosno nastupa benda, DJ-a ili zajedničke glazbe s javne bine, oglašavanja ili jednostavnije rečeno organiziranog dočeka, ugostiteljske kućice mogu raditi, s glazbom unutar kućica, kao i u ostalim danima vikenda.

Komentari (47)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_2215
Gost_1437
Komunalai urbanizam ka i uvik.. Vladajućima na znanje šta je najvažnije
Gost_9606
"Bez položene ove edukacije uskoro neće biti moguće niti kupiti pesticide, niti (po zakonu) koristiti na poljoprivrednim površinama." ...
Gost_9606
"Kategorija "za profesionalne korisnike", na koju se odnosi ova naša edukacija, među ostalim uključuje OPG-ove i druge poljoprivrednike...
Gost_8272
a o jubavi ni j grin grin..