Croatian English French German Italian Spanish

 

PREDAVANJE KOJE ĆE ZANIMATI TURISTIČKE DJELATNIKE I GRAĐANE
Stvoriti “projekte ujedinjenog susjedstva”, okupiti zainteresirane pojedince i poslovne subjekte koji su vezani lokacijom, pomoći im u izgradnji zajedničkih inicijativa i podržati ih u njihovoj realizaciji, glavni su ciljevi ideje koja će biti prezentirana zainteresiranima na predavanju koje će se slijedećeg tjedna održati u dvorcu Vitturi.

Naziv “Hotel susjedstvo” zapravo predstavlja isto što i difuzne hotele u privatnim objektima, ali organizirane na način da se u tim privatnim kućama koje se bave iznajmljivanjem apartmana, usluga podigne na način da se osigura kvaliteta infrastrukture, okoliša, da im se racionalizira poslovanje, unaprijedi građevinsko stanje i stanje okoliša, energetska učinkovitost...

Projekt Hotel Susjedstvo je usmjeren razvoju obalnog turističkog krajolika kojeg u velikoj mjeri čine kućanstva u kojima se pružaju turističke usluge, bilo da se radi o iznajmljivanju soba, apartmana ili kuća za odmor, privatni ugostiteljski objekti i općenito malo poduzetništvo u turizmu. Ovi oblici poslovanja i izgradnje u sebi nose veliki razvojni potencijal, ali sadrže i brojne prostorne konflikte, društvene i tehničke prepreke i neracionalnosti u gospodarenju.

Radi se o razvojnom projektu koji cilja na značajno unapređenje poslovanja, urbanu obnovu i podizanje kvalitete izgrađenog obalnog prostora. Projekt počinje od ljudi, stalnog stanovništva na obali, i mogućnosti unapređenja njihove ekonomske osnove i kvalitete življenja.
Drugi motiv je urbanistička regeneracija degradiranih, često preizgrađenih i komunalno i turistički neadekvatnih prostora. Turizam je ovdje, s obzirom da je dominantna gospodarska grana, pokretač procesa unapređenja, a ne sam sebi svrha. Njegove snage i potencijali osnova su za kvalitetnije življenje na obali.

Hotel Susjedstvo u praktičnom smislu znači razvoj bogatog turističkog sklopa, sastavljenog ne samo od smještajnih kapaciteta, već niza povezanih usluga i doživljaja. U tehnološkom smislu znači smanjenje gubitaka koje nosi individualno poslovanje i rješavanje tehničkih pitanja. Za prostor znači unapređenje građevina, javnog i zajedničkog prostora. Za stalno stanovništvo predstavlja stvaranje zdravije gospodarske osnove i okoliša.

O ovoj nadasve zanimljivoj temi svi zainteresirani moči će više doznati na predavanju koje Rotary Kaštela organizira u dvorcu Vituri u sklopu ciklusa "Četvrtkom u dvorcu o Kaštelima". Predavanje će se održati u slijedeći četvrtak, 19. siječnja, sa početkom u 18.30 sati.

Komentari (27)

 • Šta je ovo?

  oko 1 tjedna prije
 • Ni meni nije bašnajjasnije o cemu se ovde radi... Jeli moze netko nesto o ovome napisat ono na zdravo seljacki da svi razume.

  Sta s ovim zele postic ?
  Dai grad zeli privatizirat prazna zemljista uz more?
  Ili pka zeli pomoc ljudima koji imaju prazna zemljista blizu mora a nemaju love da ista pokrenu?
  Dali grad zeli poboljsat vec postojece smjestaje uz bespovratno subvencijoniranje?
  Ili pak zeli poboljsat ponudu vezanu u smislu zabave da strani covik ima za sta zapet i ostat ?

  O cemu se tu radi tocno?

  oko 1 tjedna prije
 • prvo nek grad sredi rivu kroz donja kaštela jer to je največe ruglo godinama pa onda tek ovo!

  oko 1 tjedna prije
 • Moja vrijedna susjeda sredila je kuću, vrt, čak i zapuštene tuđe vrtove da bi svojim gostima uljepšala boravak u našem Selu.Molim nadležne, da vlasnike zapušenih vrtova natjeraju na čišćenje i održavanje istih.Uklonite prikolice, naherene kokošinjce, hrpe šuta i gnjilih dasaka u neposrednoj blizini javnih prostora.To je moje viđenje projekta Hotel susjedstvo. A za početak ovog projekta kojem želim uspjeh, poslikajte sve ružnoće(dugogodišnje) zbog kojih mi Građani crvenimo u prisustvu turista i svih naših gostiju.

  oko 6 dana prije
 • samo zato da bi nekome krenija biznis sa fureštima.

  oko 6 dana prije
 • Ovo imate u Šibeniku, Dubrovniku, al to su destinacije. Govorimo o takozvanim raspršenim hotelima. Ima nas šta nešto i znamo. Samo za koga i di u Kaštelima. Grad se treba brinut o infrastrukturi.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/sibenik/clanak/id/224955/stara-sibenska-gradska-jezgra-postaje-rasprseni-hotel

  http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/sibenik/clanak/id/235182/iznajmljivaci-udruzeni-u-rasprseni-hotel-prve-goste-ocekuju-vec-ovoga-ljeta

  oko 6 dana prije
 • Super kao ideja, u Italiji se to vec godinama radi, kod nas prvi put realizirano u Šibeniku, ali kako vidim nije baš zaživjelo, iako su dobili potporu od države. Zašto? Zato šta je u igri previse interesa, a to kod nas ne može završit dobro...
  Ovo sa "hotel susjedstvo" je ista shema kao difuzni hotel samo bi tu osim iznajmljivača bili uključeni i ugostitelji i možda poneki poduzetnik u tur. sektoru..

  Sve je to lipo u teoriji i kad bi ljudi bili više tolerantniji i otvoreniji dalo bi se ovo sprovest, ali bojim se da to nije slučaj u našim Kaštelima.

  oko 6 dana prije
 • domači (Gost_2141)

  Prijavi administratoru

  O čemu vi pričate .Opčina nije u stanju .napravit obič nu šetnicu uz more ,lungo mare, (jugovinil ,sokolana itd)

  oko 6 dana prije
 • ovo je varijacija na temu davno viđenog u Kaštelima (Gost_7194)

  Prijavi administratoru

  ova ideja je živila u Kaštelima još prije 50 godina
  Plavi Jadran, Gabine 1, 2..
  ali slažem se sa prethodnim komentatorima?!
  Di je tu Destinacije u kojoj se dešava najveći porast zračnog prometa u Hrvatskoj
  Di je valorizacija Ultre, Auto ceste, projekta EKO itd.............
  ali izgleda da se neko sitija one Ciceronove "Historia est magistra vitae"
  pa želi komercijalizirati

  oko 6 dana prije
 • Ovo oni nesto fantaziraju. Kastela kao prvo moraju bit sredjeni grad za gradjane,a onda ce sve drugo doc postepeno

  oko 6 dana prije
 • Svi bi tili živit od mrvicu najma, bez rada.

  oko 6 dana prije
 • Zašto nebi i uzeli tu zericu najma ali moraš priznat da to nije ni malo jednostavno pogotovo za ljude koji su prezauzeti..triba svakako poslušat predavanje pa procijenit što to donosi

  oko 5 dana prije
 • Ja predlažem takvi biznis recimo, na želj. stanici u Starome, ili kraj željezare u Sućurcu, more i na kavu od Partizana.

  oko 5 dana prije
 • Odmarališta, hoteli i plaže su zapušteni i trunu, a ove zvalo da držu predavanja o turizmu u fonji?

  oko 5 dana prije
 • slazen se sa gostom 3135 i postavljan pitanje! da li grad moze natirat vlasnika parcele da istu dovede u red govorim o parcelama na kojima se nalazi otpad

  oko 5 dana prije
 • ona je sredila sve oko sebe radi sebe . da nije njezine zarade bili prstom mrdla. nebi ni svoje takla a kamo li ono oko svoga

  oko 5 dana prije
 • (Gost_9172)

  Odgovara: # 413146 Prijavi administratoru

  1090 ....... nabijem te na mog "furesta" !!!

  oko 5 dana prije
 • "slazen se sa gostom 3135 i postavljan pitanje! da li grad moze natirat vlasnika parcele da istu dovede u red govorim o parcelama na kojima se nalazi otpad"

  Može ali se neće. Postupak ide ovako: građanin prijavi pod imenom i prezimenom (najbolje pismeno) komunalnom redaru. I onda sve upadne u rupu i ne napravi se ništa, osim šta redar i dalje dobije plaću.

  oko 5 dana prije
 • 9172 (Gost_1090)

  Prijavi administratoru

  Mater mishu moj kad ti je dala lipu skolu;););)

  oko 5 dana prije
 • A sta bi sad tribalo da netko cisti svoju prcelu da bi susjed koji ima apartmane(izgradene nelegalno) bio zadovoljan,a on na svom po "novom zakonu" ne smi sagradit ni 20 % od toga:D:D

  oko 5 dana prije
 • od tomkast (Gost_9172)

  Prijavi administratoru

  "A sta bi sad tribalo da netko cisti svoju prcelu" ?
  Naravno , ali zato jer je to normalno (da zivi u urednom i ne gadi zivot susjedu).
  Nazalost nije tako (u Kastelima) .

  oko 4 dana prije
 • "A sta bi sad tribalo da netko cisti svoju prcelu da bi susjed koji ima apartmane(izgradene nelegalno) bio zadovoljan,a on na svom po "novom zakonu" ne smi sagradit ni 20 % od toga"

  jedno ne isključuje drugo:

  1. Ti moraš svoje držat u stanju koje je određeno zakonom i propisom o komunalnom redu.
  2. Susidu se ne smi izdat dozvola za rad u nelegalnom objektu.
  3. Legalizacija nezakonito sagrađenih objekata predviđa korekcije prije legalizacije.

  A sada, welcome to Croatia:

  1. Stoka, a ne narod ili građani, neće da uredi njanci svoje, a ne još i isprid svoga.
  2. Ista skupina je desteljećima izgradila sustav odnosa po kojemu nestručnost i bezakonje nije prepreka voluntarističkom pristupu života, tako da još samo fali da mesari počnu operirat na Firulama.
  2. Ista skupina je nezakonito gradila i još joj se titra jajcima legalizacijom je opet nagrađena jer, koliko mi je poznato, nikome nije ništa srušeno.

  Laku noć, Hrvatska....

  oko 4 dana prije
 • u sučurcu put groblja odma poviše magistrale ima lipih kuća i okućnica , zatvorenih, a s jedne i s druge strane su parkirani auti. to nisu auti od nekih tamo sa strane već auti od tih kuća. jel to znaći da mi koji smo poviše njih moramo otvorit svoja dvorišta da bi drugi mogli ptrolazit do groblja i iznad

  oko 4 dana prije
 • " jel to znaći da mi koji smo poviše njih moramo otvorit svoja dvorišta da bi drugi mogli ptrolazit do groblja i iznad"

  To znači da triba kažnjavat sve šta je nepropisno, osobito parkiranje na cesti. Onda ćedu se i sami pobrinit di će s autima.

  oko 4 dana prije
 • Da li je naš "hotel susjedstvo" u Nova Sol agenciji?

  oko 2 dana prije
 • imaju li kaštela" turist biro" ka šta je bilo 50-ih god kad su svi furešti se tamo javljali a oni su imali ljude koji su ih odvodili do odredišta. nije bilo plačanja provizije ka danas pa te opet znadu izigrat.

  oko 2 dana prije
 • Hotel "Promaja", Trg braće Radića, Kaštel Sućurac

  oko 2 dana prije

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_1437
Komunalai urbanizam ka i uvik.. Vladajućima na znanje šta je najvažnije
Gost_9606
"Bez položene ove edukacije uskoro neće biti moguće niti kupiti pesticide, niti (po zakonu) koristiti na poljoprivrednim površinama." ...
Gost_9606
"Kategorija "za profesionalne korisnike", na koju se odnosi ova naša edukacija, među ostalim uključuje OPG-ove i druge poljoprivrednike...
Gost_8272
a o jubavi ni j grin grin..
Gost_8089
Poštovani, Edukacija "Održiva uporaba pesticida" generalno ima 3 modula: za profesionalne korisnike, za distributere i za savjetnike. ...