hren
 

NOĆ OTVORENIH VRATA HRZ-A
Da su organizatori Noći otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a učinili pravu stvar kada su ovo događanje doveli u zračnu luku u Kaštelima, govori činjenica da je pistom zračne luke u petak poslijepodne prošlo više tisuća posjetitelja, koji su željeli vidjeti izložene letjelice i nazočiti letačkim bravurama vojnih pilota.

Rijeke ljudi od 13 sati slijevale su se prema aerodromskoj pisti, gdje je bilo izloženo deset manjih vojnih zrakoplova, helikoptera, air traktori i kanaderi, kao i helikopteri aeroklubova iz Sinja i Splita.

Brojna djeca, ali i odrasli, koji su, kako smo doznali iz razgovora s pojedincima, pristigli ne samo iz Kaštela, Splita, Trogira i Solina, već i Makarske, Sinja, Imotskog, Šibenika i drugih gradova, po nekoliko desetaka minuta strpljivo su čekali u redovima da uđu u pojedini avion ili helikopter, uhvate upravljač i nasmiješe se za fotografiju koja će im ostati lijepa uspomena.

- Ovo je super, moj prijatelj Toni i ja ušli smo skoro u sve avione, ali kanader je zakon, najveći i najvažniji. I onaj pilotmi je dao pet!  – na brzinu nam je rekao osmogodišnji Marino, a da im je ovo pravi gušt rekli su nam i Silvana, Ljubica, Luka, Noa i mnogi drugi mladi posjetitelji ovog događanja.

Neki od njih izrazili su žaljenje što na pisti nema MIG-ova, no oni, prema informacijama organizatora, zbog magle koja je vladala u Zagrebu nisu mogli poletjeti za Kaštela.

A na sunčanom nebu ponad Kaštela posjetiteljima su se predstavili članovi akrobatske skupine «Krila Oluje», koji su sa šest aviona pokazali pravu umjetnost u upravljanju avionima. U letu iznad glava posjetitelja ovog dana letio je i kanader demonstrirajući ispuštanje vode, a pilot zrakoplova Zlin, koji služi za uvježbavanje pilota, svima je, između ostalog, pokazao leđno letenje. Na primjeru helikoptera M8 te helikoptera Bell gledatelji su s raširenim očima pratili što sve u zraku mogu ove letjelice.

Kako je voditelj ovodnevnog programa rekao, svi piloti koji su nastupali u izvanrednoj predstavi na kaštelanskom nebu, obuku su završili u Hrvatskoj, u hrvatskim Oružanim snagama.

A svi mladi, koji žele jednog dana letjeti upravo poput ovih pilota, na ovom su mitingu imali priliku i upoznati se  o mogućnostima školovanja za vojne pilote i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i odmah iskušati kako izgleda upravljati avionom na simulatoru koji je bio na raspolaganju, do kasnih večernjih sati.

Ova Noć otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a organizirana je u sklopu Noći muzeja koja se organizirala u brojnim hrvatskim gradovima, a jedan od povoda bilo je obilježavanje 25 godina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pola stoljeća splitske zračne luke u Kaštelima.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij