hren
 

NAPUSTIO NAS JE DOBRI DUH RADIO KAŠTELA
Sinoć nas je u 70. godini života iznenada  napustio Tonči Katalinić, osnivač i prvi direktor Radio Kaštela, kojeg je uspješno vodio dugi niz godina, veliki zaljubljenik u glazbu  ali i sam život, u kojem je uživao do zadnjeg trenutka, ne dajući ni bolesti s kojom se godinama borio, da ga omete u tome.

„Stari grintavi penzioner“, kako je sam sebe okarakterizirao na svom facebook profilu, ipak nije uvijek bio grintav, jer ga većina Kaštelana pamti kao rockera i nezaboravnog Mr.X-a  iz kultne i jedne od najslušanijih  emisija na „domaćem radiju“ - Happy Timea.

A upravo on, uz isto tako legendarnog glavnog urednika Ivana Sedlara, s kojim će sada moći zajedno nastaviti gdje su stali, utirao je prve korake i pisao povijest Radio Kaštela, kroz kojega su u proteklih 25. godina  prošla mnoga medijska imena, kojima je pružio priliku  da se uče novinarskom i voditeljskom zanatu.

Radio je osnovan ratne 1991. godine kao prvi privatni radio na ovim prostorima, a prve riječi na frekvenciji  94,1  bile su “Slušate radio Kaštela”, koje su najavile početak emitiranja programa nove radio postaje, termina kojeg su upravo oni i uveli, a zbog čega su ih zadirkivali brojni kolege s drugih radija. No, kad su „dekretom“ svi postali radio postaje, oni su „udrili kontru“ i  postali krugoval Kaštela, objašnjavao nam je ponosno, s onim njegovim prepoznatljivim osmijehom ispod brka, prilikom jedne od prvih obljetnica radija njegov idejni tvorac.

Naime, sama ideja o osnivanju radija rodila se još davno prije te ratne 1991. godine, kada su svojim izvještajima o događanjima u Hrvatskoj i regiji probijali medijsku blokadu, podižući moral stanovnicima, u tim danima 24 sata dnevno dežurajući kako bi Kaštelanima u svakom trenutku mogli dati prave informacije.

Radio Kaštela, koji je u proteklih 25. godina mijenjao imena, koncepcije i glazbene orijentacije, tih ratnih i poratnih godina, bio je istinski domaći radio, njegujući domaću glazbu, a sredinom 90-ih slušanost je pokrivala cijelu srednju Dalmaciju. U to su vrijeme za rođendan Radija nezaobilazni su bili humanitarni koncerti pod nazivom „Ja volim svoj radio“, za koje se uvijek tražila karta više, a tada najzvučnija imena hrvatske estrade se nudila da zapjevaju na njemu 

Ipak, bez ovog dobrog duha, koji se uvijek znao našaliti na tuđi, ali i na svoj račun, Radio Kaštela nikada ne bi postala to što su danas... Tonči, hvala ti na svemu!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij