Zeleni Dalmacije uputili su pismo ministru Dobroviću kojim ga upućuju na Deklaraciju o zaštiti krša koju su potpisali 2010 vodeća imena znanstvenika i civilnog društva. Njome se traži izrada posebnog zakona o kršu, uvođenje dodatnih zaštitnih mehanizama u već postojeće zakone o zaštiti prirode,što će dovesti do cjelovite valorizacije hrvatskog krša i to podjednako njegovih voda, te biološke i geomorfološke raznolikosti.

Zeleni Dalmacije tvrde kako izbor i pozicija županijskog centra za otpad u Kladnjicama nije dobra jer je studija koja je proglasila idealnom i jedinom nestručna i zapravo je pala zbog svojih neznanstvenih metoda u odabiru i kardinalnim manjkavostima koji su se naknado trebale izvršavati. Umjesto nove studije i novih pozicija koja bi se komparativnom metodologijom pokazale sigurnijim i ekonomičnijim doradila se stara i nedavno u gotovo tajnosti prezentirala studija koja bi trebala učvrstiti i zamijeniti nedostatke prethodne studije utjecaja na okoliš. To se sve radio u režiji HDZ i župana Ževrnje kako bi se opet aktivirala Kladnjica kao jedini izbor a za sve probleme optužen je ministar Dobrović koji je zdravorazumski iznio dvojbu i čuđenje o smještanju centra u lečevačkom kraju.

Zeleni Dalmacije tvrde da pravna država u oblasti otpada nikad nije provedena. Svaka garnitura vlasti donosila je nove zakone koji su bili mrtva slova na papiru. Čak što više, došlo je do smanjivanja i ono malo odvajanja otpada kroz pravilnike za mliječne proizvode koji sad završavaju kao plastični otpad u prirodi ili deponijima. To je bio doprinos SDP. Usput smo stvorili zelenu mafiju koja je potkradala državu, navode Zeleni.

Studije utjecaja na okoliš pokazale su se i pokazuju uvijek kao otvorena vrata svakom poduzetničkom zahvatu u kršu. Investitori ih plaćaju i time imamo opasna pogodovanja.
Hrvatska treba promijeniti ovu aberaciju i institucionalno omogućiti utjecaj nezavisnih i odgovornih stručnjaka. Načelo opreza i znanstvene sumnje je potpuno izbačeno pri ocjeni rizičnosti ovakvih zahvata kako navodi spomenuta Deklaracija.

Sanitarne zone i trasiranje u Kladnjicama koje je nedavno izvedeno iznova pobuđuju sumnje metodologiju kojom se trebalo utvrditi hidrološke činjenice. S druge strane zamućena voda Jadra pokazuje svu krhkost sustava i opasnosti koje nas očekuju u klimatskim promjenama. Zeleni Dalmacije tvrde da je rizik izgradnje u Kladnjicama prevelik za akcident bez obzira na numeraciju sanitarne zone.

Potresi koji su svakodnevnica u Dinarskom gorju su dodatni uteg na projekte tipa tz nečiste industrije kao što je regionalni centar. Oni mogu razoriti svaku podlogu osim one koja se upotrebljava kod nuklearnih postrojenja. Takvu bi možda trebali izgraditi u Lećevici a one su izrazito skupe. Kad pogledamo troškove projekta koji će s otoka i udaljenih dijelova županije vući otpad zamislimo se nad troškovima amortizacije , financiranja sustava, i štetnih emisija u okoliš prometovanjem.

Zeleni Dalmacije ponudili su prostor Splita – Karepovca kao centra čistog okoliša. To je naše dvorište u kojem proizvodimo 50 % ukupnog otpada i dužni smo ga zbrinjavati ekološki i ekonomski opravdano. Možemo prihvatiti i otpad drugih ali tek sa rezultatima odvajanja korisnih sastojaka iz mješovitog otpada iz njihovih sredina.
Otoci trebaju slijediti Zeleni Krk. Možemo i moramo pokrenuti revoluciju u domeni gospodarenja otpadom kroz novi naplatni sustav po težini ili volumenu i time izgrađivati sustav koji stimulira one koji selektiraju otpad. Izgraditi suvremeni sustav mehaničko biološke obrade otpada MBO ,sustave anaerobnog kompostiranja otpada. Karepovac vidimo kao sanirano veliko golf igralište s plinskom elektranom ,parkove i terene za ostale sportske klubove time bi se podigla valorizacija okolnog zemljišta s hotelima uz rijeku Žrnovnicu i Jadro. Biološki pročišćivaći otpadnih i procjednih voda proizvodili bi tehnološku vodu s kojom bi prali ulice i navodnjavali žrnovačka polja poznatih sorti jabuka i drugih kultura a u ušće rijeka i mora ponovo bi se vratio život koji im je oduzet našom nebrigom i zagađenjem, navodi se u priopćenju kojeg u ime Zelenih Dalmacije potpisuje Lovro Rumora.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada