hren
 

PREDAVANJE O RERINIM AKTIVNOSTIMA U KAŠTELIMA
Što se do sada uradilo i koje su planirane aktivnosti u sklopu EU projekata koje na području grada Kaštela provodi razvojna agencija Rera te kakav će biti utjecaj tih projekata na razvoj turizma, brendiranje i održivo korištenje obalnog pojasa, moglo se saznati na predavanju koje je u četvrtak, u organizaciji Rotary kluba Kaštela, održano u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

O četiri projekta, COAST GAP, BACAR, CO-EVOLVE i Perpetum baštine, nazočnima su govorili Jelena Petrov, Marija Vučica i Vedran Petrov, a dodatne informacije svim zainteresiranima dao je i zamjenik ravnatelja Rere, Srećko Radnić.

- Projekt COAST GAP financijski je bio mali projekt, ali ima veliki efekt jer nas je uključio u mrežu regija koje se aktivno bave uređenjem obalnog pojasa i integralnim upravljanjem obalnim pojasom. Kroz njega se Kaštelima otvorila jedna prilika pa su Kaštela prvi grad u Hrvatskoj koji ima studiju o integralnom upravljanju obalnim pojasom. Uz njega smo sada nadovezali projekt CO-EVOLVE kroz koji će se ta priča s obalom povezati s razvojem održivog turizma. Treba spomenuti da je kroz projekt COAST GAP napravljen i makro projekt „Od Kaštilca do Rušinca“, koji će donijeti uređenje obalnog pojasa i pravilno uređenje plaža – kazala je u predstavljanju, Jelena Petrov.

Predavači su zainteresirane upoznali i s projektom BACAR, koji je projekt iz prekogranične suradnje Hrvatske, BIH i Crne Gore, a kroz taj projekt u Kaštelima će se urediti i opremiti prostor Opatičke kuće, gdje će se napraviti središte Centra za razvoj i podršku klasterima i to klasterima kreativnih kulturnih industrija, lokalne hrane i o turizmu.

- Projekt Perpetum baštine je projekt iz strukturnih fondova, a Grad Kaštela dobio je sredstva da bi izradio dokumentaciju za građevine koje su zaštićeno kulturno dobro. Izradit ćemo strateški plan brendiranja i studiju kako upravljati destinacijom. Isto tako, radit ćemo određene pilot projekte da bi pokazali kako bi turizam na ovom području trebao zaživjeti – informirao je zainteresirane Srećko Radnić.

Za provedbu ovih projekata Kaštela su  izabrana kao pilot područje zbog činjenice da se u njima turizam intenzivno razvija te način na koji se turizam razvija.
Kroz ove projekte istražit će se koje su to  oznake prepoznatljivosti za Kaštela, kako ih brendirati i predstaviti turistima, a potom će se za te proizvodi i usluge napraviti pilot projekti, a u cilju dolaska gostiju na ovo područje i ponude domaćih proizvoda, pri čemu će kreativci, kulturni djelatnici, proizvođači domaće hrane i drugi, moći se organizirati i što bolje iskoristiti dolazak turista u Kaštela – čulo se s govornice.

Navedeni projekti imaju ukupne milijunske vrijednosti od čega je za projekt COAST GAP Reri pripalo oko 200 tisuća eura, kroz projekt CO-EVOLVE za aktivnosti Rere osigurano je 220 tisuća eura, Rera je kroz projekt BACAR uspjela osigurati oko 400 tisuća eura kao partner, dok je u projektu Perpetum baštine osigurano oko 500 tisuća kuna za izradu dokumentacije.

Razvojna agencija Rera i dalje nastavlja  s aktivnostima u apliciranju sredstava pa je u planu skoro sudjelovanje na novim natječajima,

- Vrijedi se potruditi jer mislimo da priča s kreativnim industrijama može Kaštela staviti na mjesto koje zaslužuju po svojoj baštini i po kreativnim ljudima koji u njima žive – zaključio je Srećko Radnić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: