hren
 

JEL' VAM OVO GOSPODARSKO TURISTIČKA ZONA?
Akcija mladih Kaštela ponovno je jednom od svojih „noćnih“ akcija odlučila ukazati na jedan od gorućih problema u gradu koji, kako navode, mirno spava već 26 godina, al' mu niti ne čujemo disanje.

Paljenjem lampiona i postavljanjem transparenata na ulazu u  nekadašnji  Jugovinil, s natpisima „Jel' vam ovo gospodarsko turistička zona HDZ zna“, „Zašto umire moj grad“, „Novce ste ukrali – a šljaku ostavili“ naime, željeli su aktualizirati jedan od  najvećih problema Kaštelanskog zaljeva, a to je problem radioaktivne šljake.

U svojoj objavi na Facebooku, Akcija mladih Kaštela ističe kako je šljaka prekrivena slojem zemlje i šljunka  te plastičnim folijama, no kako podaci o kvaliteti i debljini pokrova nikome nisu poznati.

-Ovdje je riječ o lokaciji visokog rizika za okoliš i zdravlje ljudi, a šljaka je smještena na sto tisuća kvadrata površine. U više navrata se upozoravalo da su mjerenja pokazala zračenje čak dva i pol puta veće od dopuštenog. I dan danas nam obećavaju kako to već godinama rade, kako će problem biti riješen, no godine prolaze, prostor propada i devastiran je, a šljaka vjerojatno već istječe u more, navode.

Mladi napominju kako ona ne da nije sanirana, već pokrov godinama nije ni kontroliran,  što je obavezno s obzirom na količinu i ugrozu šljake na ljude i okoliš. Najgore od svega je, dodaju,  to što je Institut Ruđer Bošković napravio studiju kako bi zaštitio zdravlje građana i površinu doveo u funkciju, a vlast već  26 godina zapostavlja ovaj problem, 26 godina obolijevamo od raznih vrsta karcinoma, 26 godina bacaju novce na sve strane, dok problem šljake ostaje.

Stoga ovim putem pitaju nadležne, od kojih su ih neki, ističu, i posjetili za vrijeme same akcije, boli li ih ovaj problem i kako im iz njihovih bijelih limuzina izgleda ovo grdo i po život opasno zdanje,  jer kada je prije deset godina i  nakon pet  pokušaja prodaje od strane vlasti  tvornica Adriavinil (ex Jugovinil) prodana je Enveru Moraliću on je najavljivao  gradnju nautičkog centra, odnosno gospodarsko-turističku zonu. No, kako tada, tako i dan danas, ništa se nije maklo s mjesta, zaključuju iz Akcije mladih Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij