hren

PREVENTIRATI MOGUĆE PODIZANJE CIJENE
Mario Serajlić, predsjednik Saveza za Kaštela ovih je dana na adrese pojedinih privatnih iznajmljivača, uputio poziv o pokretanju inicijative, kojom će se od Grada Kaštela tražiti zadržavanje visine cijene boravišne pristojbe, a koja bi prema novom Zakonu o boravišnoj pristojbi mogla biti značajno viša.

I sam privatni iznajmljivač, Serajlić u pozivu izvještava druge iznajmljivače da Nacrt novog Zakona o boravišnoj pristojbi predviđa drugačije iznose i načine obračuna boravišne pristojbe od onih koji su na snazi,  pri čemu bi se iznos dnevne boravišne pristojbe s današnjih maksimalnih 7 kuna popeo i do 20 kuna dnevno po gostu.

- Ministarstvo navedenim zakonom namjerava lokalnim vlastima, pa tako i Gradu Kaštela, dopustiti da do navedenog iznosa od 20 kuna sami odrede iznose boravišne pristojbe za svoje destinacije, pa čak i za različite dijelove destinacija.
Prevedeno običnim jezikom, navedeno znači da će Grad Kaštela imati mogućnost iznos boravišne pristojbe povećati sa sadašnjih 7 kuna na iznos do 20 kuna. Ako do toga dođe to će se znatno odraziti na troškove koje će obični mali iznajmljivači plaćati s osnova boravišne pristojbe, neovisno plaćaju li paušalno ili klasično iznos pristojbe po gostu – objasnio je Serajlić.


Mario Serajlić

Zbog toga Serajlić namjerava pokrenuti potpisivanje peticije prema Gradu Kaštela i Turističkoj zajednici Kaštela, kojom će  mali iznajmljivači zahtijevati da Grad Kaštela ubuduće ne podiže iznose boravišne pristojbe.

- Želimo pravovremeno reagirati da se  navedeno ne bi dogodilo preko noći, poput nedavnog povećanja cijene komunalnog doprinosa. Smatram da to nikako ne bi smjeli dopustiti, obzirom da su danas mali privatni iznajmljivači nositelji turizma u Kaštelima, koji se istovremeno za goste moraju boriti s bezbroj problema i s vrlo malo pomoći lokalne zajednice -  objasnio je Serajlić.

- Cilj ovog poziva je da se organiziramo i zauzmemo stav, te da preveniramo situaciju da sutra Grad Kaštela u tišini digne visinu iznosa boravišne pristojbe. Sve aktivnosti koordinirati ćemo i s udrugom malih iznajmljivača u Kaštelima, koju ćemo isto o ovome izvijestiti.
Ako se slažete s prijedlogom, povratno nam dostavite da ste s istim suglasni, a mi ćemo pratiti kada će Zakon stupiti na snagu s tim da ćemo prema Gradu Kaštela poslati zahtjev kojim ćemo zahtijevati da se iznos boravišne pristojbe ne povećava, usprkos zakonskim mogućnostima koje će Gradu to ubrzo  omogućiti – poručio je u pozivu Mario Serajlić

Svoja mišljenja i stavove mali iznajmljivači mogu uputiti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij