hren
 

KAŠTELA U CVIJEĆU
Tek mali broj Kaštelana pokazao je zanimanje za predavanje pod nazivom „Kaštela u cvijeću“, no svi oni koji su se ovog utorka odlučili doći u dvorac Vitturi imali su priliku naučiti nešto novo o samoniklim grmovima našeg podneblja, a dinamično i vedro predavanje održao je agronom Nikola Škarić, profesor u srednjoj školi Braća Radić.

Škarić je uz prezentaciju nazočne upoznao s karakteristikama samoniklih grmova koje svakodnevno možemo vidjeti u našem okružju, njihovom uporabom, načinom uzgoja, ljekovitosti pojedinih vrsta, njihovom značenju u prošlosti i još cijelim nizom drugih podataka.

Kroz predavanje sudionici su imali priliku, između ostalog, saznati nešto više što je lemprika, kakva su ljekovita svojstva smole iz kore tršlje, što se sve može napraviti od ploda planike, maginje i zašto se smrdljika zove upravo tako.

Isto tako, doznali su zbog čega se mirtin cvijet povezuje s božicama Afroditom i Venerom, o ljekovitosti njenih plodova, ali i uporabi cijele biljke, kao i o osnovnim karakteristikama biljke penjačice, pod nazivom tetivika.

Jesu li jestive bobice smriča i kako uzgojiti jednu od najljepših mediteranskih biljaka, brnistru, neka su od pitanja na koje se ove večeri mogao dobiti odgovor, kao i na niz pitanja o ljekovitosti i mogućnostima korištenja smilja i kadulje.

Nikola Škarić ove se večeri osvrnuo i na iskustva koja u uzgoju određenih grmova imaju u učenici i djelatnici škole Braća Radić, a spremno je odgovarao na pitanja sudionika, temeljena na njihovom dosadašnjem iskustvu.

Ovo predavanje organizirala je Turistička zajednica Kaštela, a u sklopu eko akcije Lipa su lipa moja Kaštela te kao uvod u ovogodišnji Praznik cvijeća.

Foto: Ivana Topić

 


KOMENTARI: