hren
 

MJESECIMA SE ČEKA JEDNO RJEŠENJE
Da kruta birokracija i spora administracija često pokvare planove i dobre projekte, svima je poznato, a to su na svojoj koži osjetili i članovi PSD Giričić, koji su zbog birokracije i administracije, u ovom trenutku ostali zakinuti za 7 milijuna kuna iz EU fondova, a za realizaciju projekta izgradnje obale i klupskih prostorija u lučici Giričić u Kaštel Gomilici.

- Već duži niz godina radimo na izradi projekta kojim bi, za potrebe djelatnosti društva, uredili oko 4 tisuće metara četvornih na kopnu i trostruko više prostora u moru. U tom vremenu pokucali smo na brojna vrata, pribavili stotine dokumenata i izradili projekt. Planirali smo njegovu realizaciju,budući da se radi o značajnim sredstvima, a cijeli naš prihod bazira se na naplaćenim vezovima i članarinama, u više faza i kroz duži niz godina.
Međutim, nedavno se pojavila mogućnost da sudjelujemo u natječaju za financiranje iz EU fondova, za sredstva namijenjena, kako je Gomilica manje naselje, za razvoj ruralnih područja. S našim projektom upoznali smo nadležne u Županiji, koji su nam svi odreda izašli u susret i pomogli savjetima, potrebnom dokumentacijom i slično, a s projektom smo upoznali i nadležne u Gradu Kaštela, koji su pohvalili činjenicu da smo pribavljanje i izradu većine dokumentacije za sudjelovanje na natječaju, sami odradili.
Kako koncesija koju imamo istječe u veljači 2018. godine, bilo je potrebno da nam Županija dodijeli novu koncesiju, zbog uvjeta natječaja na rok od 20 godina. Županija poziv za dodjelu koncesije nije mogla objaviti bez Rješenja o utvrđivanju granica lučkog područja luke posebne namjene – sportske luke na području Giričić, koje izdaje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
Zahtjev za izdavanje tog rješenja Županija je uputila u Ministarstvo još u studenom prošle godine, no predmet do danas nije riješen, pa kako natječaj za EU fondove traje do 15. srpnja, ne postoji ni teoretska mogućnost da na njemu sudjelujemo –  kazao je na početku razgovora s novinarima, predsjednik PSD Giričić, Nikša Jureškin.

Tajnik društva, Stanislav Botica, ovom je prigodom novinare kratko upoznao i s poviješću društva, koje je nekada funkcioniralo kao sportsko društvo tvornice Jugovinil, a koje danas ima oko 500 članova aktivnih u jedriličarskoj sekciji, udičarenju i ronjenju. U sportskoj lučici Giričić ima 200 vezova, a duštvo se bavi organizacijom natjecanja, regata, ekološkim akcijama, organizacijom fešta i edukacijom najmlađih.
Iz povijesti društva vidljivo je da su nekada na području Giričića koristili dio prostora, s kojeg su se naknadno, ugovorom o uređenju odnosa  s Marinom Kaštela, preselili i na tom mjestu uređena je obala za Marinu Kaštela. Društvo je dobilo na korištenje manje privremene prostorije i nekoliko kontejnera, što već godinama nije adekvatno za djelatnost i planove društva. Iz privremenih prostorija ponovno će trebati iseliti u listopadu ove godine, jer se radi o prostoru koji će biti srušen zbog projekta izgradnje hotela i drugih objekata u Marini Kaštela.

Potrebe i planovi PSD Giričić, doveli su do toga da su u društvu i prije dvadestak godina prionuli izradi projekta uređenja, utrošili nekoliko stotina tisuća kuna, no izradom UPU-a za to područje i stavljanjem van snage dotadašnjeg DPU-a projekt je pao u vodu.
No članovi nisu odustali i uhvatili su se izrade novog, aktualnog projekta,  koji bi im osigurao dodatne vezove, uređen prostor te adekvatne prostorije za edukaciju mladih, skladištenje opreme, okupljanja članova.
Kako su projekt planirali, prije natječaja za EU fondove, realizirati fazu po fazu, u međuvremenu su sami financirali produžavanje pontona za vezove, nabavili dizalicu... Time su ujedno osigurali i sredstva potrebna za njihovo sufinanciranje projekta.

- Nadali smo se kako ćemo uspjeti osigurati sredstva iz EU fondova, no kako ni nakon sedam mjeseci potrebno rješenje iz Ministarstva nije stiglo, od toga ništa. Kontaktirali smo Ministarstvo više puta, službeno, privatno  i zadnja informacija nam tek kaže da na tom predmetu radi Boris Fantulin iz Službe pomorskog dobra Sektora za upravljanje pomorskim dobrom i lučkim i koncesijskim sustavom te da je zatrpan predmetima te da smo „11. u redu čekanja“.

Treba napomenuti da je zahtjev za izdavanjem tog rješenja upućen od strane Županije, doslovno u istoj omotnici s predmetom privatne koncesije u Jesenicama. Taj predmet je riješen, dok naš čeka, po kojem ključu ne znamo.

Ne želimo ništa insinuirati, ne želimo optuživati, spominjati teoije zavjere, ali smo razočarani i tužni. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći,  vlastitim sredstvima pripremili projekt i dokumentaciju, a ostali smo bez financijskih sredstava zbog toga jer jedan dokument leži u ladici neke kancelarije – rezigniran je bio predsjednik Jureškin.

Iako se nadaju novim natječajima i novim otvaranjima mogućnosti financiranja svog projekta, članovi Upravnog odbora PSD Giričić nisu optimistični.

- Do novog natječaja mnogo toga će se promijeniti na terenu i u zakonodavstvu. Većina dokumentacije koju posjedujemo neće više vrijediti pa ćemo većinu postupaka morati ponavljati, ulagati novce, kojih i nemamo, kucati na brojna vrata, trošiti vrijeme koje je svima dragocjeno. Jednostavno smo se našli na trnovitom putu, koji poneki veoma lako preskoče uz nečiju pomoć, ali mi ne – zaključili su članovi PSD Giričić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij