I DALJE RAST BROJA GOSTIJU
Statistički podaci, koje smo dobili iz Turističke zajednice i dalje govore o značajnom rastu broja gostiju i noćenja na području Kaštela pa je tako u srpnju zabilježeno 33 posto više dolazaka gostiju u odnosu na srpanj prošle godine, a noćenja su porasla i više, za 40 posto.

Rast broja gostiju u postotku je i veći za svih proteklih  sedam mjeseci  pa on u dolascima iznosi 37 posto, a u noćenjima čak 41 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Statistički podaci o dolascima i noćenjima odnose se na komercijalni kategorizirani smještaj, dok se nekomercijalni smještaj za užu rodbinu te noćenja kod nautičara službeno ne evidentiraju.
U komercijalnom smještaju tijekom srpnja zabilježeno je 26 899 dolazaka te 167 961 noćenje. Od početka godine do zadnjeg dana srpnja u Kaštela su pristigla 45 102 gosta koji su ostvarili 248 531 noćenje.

Tijekom srpnja u komercijalnom smještaju najbrojniji gosti bili su iz Poljske sa cca 21 posto , Njemačke sa cca 13 posto, Češke sa cca 9 posto, Slovačke sa cca 7 posto, Norveške sa cca 6 posto, Slovenije sa cca 5 posto, Mađarske i  Švedske sa cca 4 posto, Francuske sa cca 3 posto, Velike Britanije, Rusije, Austrije, Nizozemske, Danske i Belgije  sa cca 2 posto. Ostale zemlje su zastupljene sa manjim postotkom.
U tom razdoblju ukupni udio noćenja domaćih gostiju iznosio je 4 posto, a stranih gostiju 96 posto.

Tijekom svih sedam mjeseci domaćih gostiju je bilo 7 posto, a stranih 93 posto.
Od stranih gostiju najzastupljeniji su bili Poljaci, potom Nijemci, Česi, Slovaci, Norvežani i drugi.

U ovom trenutku u Kaštelima u komercijalnom smještaju ima oko 8 tisuća ležajeva, od čega oko 7,5 tisuća u domaćinstvima, a ostalih 500-injak u hotelima, hostelima i planinarskom domu.


KOMENTARI: